Τα Google Maps ελέγχουν την ποιότητα του αέρα γύρω σας

1 έτος πριν
AQI Google Maps

Η εποχή που τα Google Maps ήταν απλά μια εφαρμογή εμφάνισης χαρτών και πλοήγησης για κάποιον προορισμό, έχει περάσει προ πολλού αφού η Google προσθέτει με τακτικό ρυθμό πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Έτσι μόνο αυτό το μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε όχι μόνο την εμφάνιση του κόστους των διοδίων για μια διαδρομή, αλλά και το ότι θα σου παρέχει την πληροφορία για την ποιότητα του αέρα για την περιοχή που σε ενδιαφέρει. Η λειτουργία είχε πρωτοανακοινωθεί πέρσι, με τη Google να είναι πλέον έτοιμη να τη διαθέσει στο ευρύτερο κοινό. Μέσα από το iOS/Android app τα Google Maps θα εμφανίζουν συγκεκριμένα τον δείκτη ποιότητας αέρα ή αλλιώς, το AQI.  Όπως βλέπουμε και στις πρώτες εικόνες που δημοσίευσε η Google, η σχετική λειτουργία εμφανίζεται πάνω στο χάρτη με ένα κυκλικό εικονίδιο πράσινου χρώματος το οποίο έχει στο εσωτερικό του τρεις κυματιστές λευκές γραμμές.

Μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα, με τη Google πέρα από την αριθμητική πληροφορία, να την αναδεικνύει με τη χρήση διαφόρων χρωμάτων. Για παράδειγμα το σκούρο πράσινο φανερώνει μια πολύ καλή ατμόσφαιρα ενώ όσο πλησιάζουμε στο κόκκινο τα πράγματα γίνονται από ικανοποιητικά έως πολύ δύσκολα. Περιττό να σου πούμε ότι με σκούρο κόκκινο,  θα σου προτείναμε να κάτσεις σπίτι σου. Τα δεδομένα προέρχονται από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α και αυτός είναι ο λόγος που μέχρι στιγμής η υπηρεσία είναι ενεργή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Αμερικής. Πάντως η Google διευκρινίζει ότι οι μετρήσεις για τις συγκεντρώσεις ρύπων ίσως να μην είναι ακριβείς σε μικρές αποστάσεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές διαφορές ακόμα και σε κοντινές τοποθεσίες.

Για την ώρα η εταιρεία δεν έχει γνωστοποιήσει αν θα φέρει τη λειτουργία στην Ευρώπη, κάτι που σίγουρα έχει να κάνει και με τη δυνατότητα να υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα τουλάχιστον για τις μεγάλες πόλεις μιας χώρας. Μία από αυτές πάντως είναι η Ινδία όπου θα είναι και η επόμενη χώρα στην οποία θα δούμε τη νέα λειτουργία των Google Maps.