Το SPOTIFY επαναφέρει τους στίχους για όλους τους χρήστες

3 εβδομάδες πριν
Spotify dashboard

Το SPOTIFY, η δημοφιλής πλατφόρμα streaming μουσικής, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην κοινότητα των χρηστών του με μια σειρά αλλαγών στην πολιτική του σχετικά με την εμφάνιση στίχων σε πραγματικό χρόνο. Η ιστορία αυτή αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης στον χώρο του μουσικού streaming τη φετινή χρονιά.

Η αρχή έγινε το 2020, όταν το SPOTIFY εισήγαγε τη λειτουργία εμφάνισης στίχων σε πραγματικό χρόνο, μια προσθήκη που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους χρήστες. Ωστόσο, τον Μάιο του 2024, η εταιρεία αποφάσισε να περιορίσει αυτή τη λειτουργία μόνο για τους συνδρομητές επί πληρωμή του προγράμματος Premium, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των χρηστών της δωρεάν έκδοσης.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από μια δοκιμαστική περίοδο που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023, κατά την οποία η εταιρεία πειραματίστηκε με την ιδέα "Απολαύστε στίχους στην Premium έκδοση". Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από πολλούς ως μια προσπάθεια του SPOTIFY να ωθήσει περισσότερους χρήστες προς τις επί πληρωμή συνδρομές.

Ωστόσο, μόλις δύο μήνες μετά την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, το SPOTIFY έκανε μια εντυπωσιακή αναστροφή. Η εταιρεία ανακοίνωσε την επαναφορά της λειτουργίας στίχων για τους χρήστες της δωρεάν έκδοσης, μια κίνηση που θυμίζει την απολογία της Sonos για την αμφιλεγόμενη ενημέρωση της εφαρμογής της τον Μάιο.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία δοκιμών και βελτιώσεων, και ότι η διαθεσιμότητα των λειτουργιών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το επίπεδο συνδρομής, την αγορά και τη συσκευή. Το SPOTIFY ανέφερε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των στίχων για τους χρήστες της δωρεάν έκδοσης παγκοσμίως.

Η απρόσμενη αλλαγή στάσης οδήγησε σε εικασίες σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας. Πολλοί υπέθεσαν ότι το SPOTIFY σχεδίαζε να συμπεριλάβει τη λειτουργία των στίχων σε ένα νέο πακέτο συνδρομής HiFi, το οποίο φημολογείται ότι θα κοστίζει επιπλέον περίπου 5 δολάρια ή ευρώ. Ωστόσο, η επαναφορά της λειτουργίας για τους δωρεάν χρήστες υποδηλώνει ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να έχει εγκαταλειφθεί προς το παρόν.

Η νέα προσέγγιση του SPOTIFY φαίνεται να περιλαμβάνει την εμφάνιση διαφημίσεων banner πριν την προβολή των στίχων για τους χρήστες της δωρεάν έκδοσης. Όταν ένας χρήστης πατάει στην προεπισκόπηση των στίχων, εμφανίζεται μια αναδυόμενη διαφήμιση με επιλογή απόρριψης. Μετά την απόρριψη της διαφήμισης, οι χρήστες μπορούν και πάλι να βλέπουν τους στίχους σε πραγματικό χρόνο καθώς εξελίσσεται το τραγούδι.

Παρά τις πρόσφατες «αναταραχές», το SPOTIFY παραμένει μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες streaming μουσικής, χάρη στον κοινωνικό του χαρακτήρα, τον τεράστιο κατάλογο τραγουδιών και την ευκολία χρήσης του. Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να μην προσφέρει ήχο υψηλής ανάλυσης, ένα χαρακτηριστικό που πολλοί χρήστες επιθυμούν.