5+1 ήχοι έναρξης μιας παιχνιδοκονσόλας που ξεχωρίσαμε

8 μήνες πριν
playstation 1

Η εκκίνηση λειτουργίας μιας νέας παιχνιδοκονσόλας για πρώτη φορά, μπορεί να είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Το unboxing και η εγκατάσταση μιας νέας κονσόλας μπορεί να μοιάζει με το συντονισμό μιας ορχήστρας, δημιουργώντας προσμονή για τη στιγμή που θα την ενεργοποιήσεις και θα ακούσεις τον ήχο εκκίνησης.

Τα συστήματα βιντεοπαιχνιδιών έχουν μια ιστορία στη χρήση ήχων εκκίνησης, από ολόκληρα τραγούδια τις πρώτες μέρες μέχρι μικρότερες μελωδίες και ατμοσφαιρικούς ήχους στη σημερινή εποχή. Αυτοί οι ήχοι μπορεί να γίνουν εμβληματικοί, καθώς είναι το πρώτο πράγμα που ακούς όταν χρησιμοποιείς τη συσκευή για πολλά χρόνια.

Η δημιουργία του τέλειου ήχου εκκίνησης είναι θα λέγαμε ένα είδος τέχνης. Πρέπει να είναι κάτι που δεν σε πειράζει να ακούς κάθε μέρα και να δίνει τον τόνο της συσκευής. Για παράδειγμα, ο τρανταχτός ήχος εκκίνησης του Xbox μετέδιδε την “νευρικότητά του”, ενώ το απόκοσμο συνθετικό τοπίο του PlayStation 2 ήταν αξιομνημόνευτο, αν και όχι εντελώς ξεκάθαρο στο νόημά του.

Ψάξαμε κάθε ήχο εκκίνησης μιας παιχνιδοκονσόλας που μπορέσαμε να βρούμε για να εντοπίσουμε τις καλύτερες. Εδώ είναι οι 5 αγαπημένοι μας ήχοι εκκίνησης, καθώς και ένας που μισούμε απόλυτα.

Atari Jaguar: Ο χειρότερος

Για να καταλάβουμε τι κάνει έναν ήχο εκκίνησης πολύ καλό, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε πως είναι ένας κακός ήχος. Το ιδανικό παράδειγμα είναι το Atari Jaguar. Η ακολουθία εκκίνησής του αρχίζει με ένα προσομοιωμένο γρύλισμα ιαγουάρου, ακολουθούμενο από γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη "Atari" συνοδευόμενα από φθίνουσες «αστείες» νότες. Η ακολουθία τελειώνει με μια θριαμβευτική μελωδία που δεν συμβαδίζει με τους προηγούμενους ήχους.

Ο ήχος εκκίνησης του Atari Jaguar είναι ένα χάος, κάνοντας τη συσκευή να μοιάζει με αστείο. Η ακολουθία φθινουσών νοτών δίνει την εντύπωση ότι η συσκευή απενεργοποιείται και όχι ότι ενεργοποιείται. Αντίθετα, πολλοί από τους καλύτερους ήχους εκκίνησης έχουν ανερχόμενες νότες που φτάνουν σε ένα κρεσέντο, αυξάνοντας την προσμονή καθώς η συσκευή ξεκινά τη λειτουργία της. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν μεγάλη διαφορά στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ήχου εκκίνησης, και σίγουρ το Jaguar απείχε αρκετά από κάτι τέτοιο.

PlayStation 4

Η προσέγγιση της SONY και του PlayStation στους ήχους εκκίνησης είναι διαφορετική από άλλες εταιρείες. Αντί για σύντομα jingles, τα συστήματα της SONY χρησιμοποιούν ατμοσφαιρικά ηχοτοπία για να δημιουργήσουν μια αίσθηση χώρου και τόνου. Ένα από τα αγαπημένα είναι ο ήχος εκκίνησης του PlayStation 4, ο οποίος διαθέτει μια χαλαρωτική σύνθεση από αλληλένδετες νότες κιθάρας με έντονη αντήχηση. Αν και μπορεί να μην ταιριάζει με τη βιβλιοθήκη της κονσόλας που περιλαμβάνει παιχνίδια περιπέτειας δράσης, ο ήχος του PS4 παρέχει μια ήρεμη εισαγωγή που φέρνει μνήμες από τις ιστορίες του God of War και The Last of Us.

Game Boy Advance

O ήχος εκκίνησης του Game Boy Advance είναι θα λέγαμε «λαμπερός», φέρνοντας ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του κατόχου της κονσόλας. Το αρχικό animation σχηματίζει τόξα σαν ουράνιο τόξο, που ταιριάζουν με το λογότυπο GBA που εμφανίζεται στην οθόνη. Το τζινγκλ τελειώνει με το αρχικό κουδούνισμα του Game Boy, συνδέοντας το σύστημα με το νοσταλγικό παρελθόν της Nintendo και σηματοδοτώντας ότι πρόκειται για μια εξελιγμένη έκδοση του Game Boy. Ο συγκεκριμένος ήχος εκκίνησης αντιπροσωπεύει απόλυτα την εστίαση της Nintendo σε εμπειρίες gaming με μια νότα νοσταλγίας.

MICROSOFT Xbox 360

O ήχος εκκίνησης του Xbox 360 είναι μια σύντομη ακολουθία 8 δευτερολέπτων που δημιουργήθηκε από τον Brian Schmidt, μηχανικό ήχου της MICROSOFT. Ο ήχος αποτελείται από μια ποικιλία διαφορετικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων:

  • Έναν χαμηλό, γουργουρητό ήχο που δημιουργεί μια αίσθηση δύναμης και προσμονής.
  • Ένας θόρυβος που αναβλύζει και ακούγεται σαν να μεταφέρεσαι σε έναν νέο κόσμο.
  • Μια ορχηστρική κορύφωση που δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας και θαυμασμού.
  • Ένας σύντομος, υψηλός ήχος που συχνά περιγράφεται ως πεφταστέρι.Ο ήχος της μπότας σχεδιάστηκε για να είναι τόσο αξιομνημόνευτος όσο και αποτελεσματικός. Σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια αίσθηση ενθουσιασμού και προσμονής κατά την εκκίνηση του Xbox 360, αλλά και να αποτελέσει μια ηχητική αναπαράσταση της ισχύος και των δυνατοτήτων της κονσόλας.

SONY PlayStation

Για πολλούς, ο ήχος του αρχικού PlayStation είναι ένα αριστούργημα ηχητικού σχεδιασμού. Η σύνθεσή του αποτελείται από δύο βαριές, ανερχόμενες νότες με μπάσα, οι οποίες είναι τόσο χαμηλές που σχεδόν τρίζουν τα κόκκαλά σου. Το περιβάλλον ηχοτοπίο είναι πυκνό με τρεμάμενα συνθετικά που στροβιλίζονται γύρω από τις κεντρικές νότες. Η ακολουθία τελειώνει με ένα απόκοσμο τρεμόπαιγμα καθώς εμφανίζεται το λογότυπο του PlayStation, ταυτόχρονα φιλόξενο και απόκοσμο.

Ο ήχος εκκίνησης του PlayStation είχε διαρκή αντίκτυπο, εμφανιζόμενος ακόμη και στο άλμπουμ Channel Orange του Frank Ocean. Η SONY προσπάθησε να αναπαράγει την επιτυχία του με ορχηστρικούς ήχους περιβάλλοντος στο PS3 και το PS5, αλλά η ψηφιακή φύση του ήχου του αρχικού PlayStation παραμένει συνώνυμη με τον μυστηριώδη κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών.

NINTENDO GameCube

Ο ήχος εκκίνησης του GameCube είναι μοναδικός ανάμεσα στις εκκινήσεις των κονσολών της NINTENDO. Διαθέτει μια σειρά από ανερχόμενα χτυπήματα μαρίμπας που κλιμακώνεται σαν σκάλα και καταλήγει σε ένα απαλό χτύπημα ορχήστρας στην κορυφή. Ο ήχος είναι παράξενος και ασυνήθιστος, αντικατοπτρίζοντας την ποικίλη και απρόβλεπτη βιβλιοθήκη παιχνιδιών του GameCube.

Ο ήχος εκκίνησης του GameCube έχει γίνει δημοφιλής σε memes, με ορισμένους να τον περιλαμβάνουν σε αστεία για την αντοχή ή να τον μετατρέπουν σε μια διασκευή του Africa των Toto. Έχει επίσης ένα πασχαλινό αυγό που σου επιτρέπει να αλλάξεις τον ήχο πατώντας διαφορετικά κουμπιά στο χειριστήριο, δημιουργώντας έναν ρυθμό ζούγκλας. Αυτό προσθέτει ένα στοιχείο έκπληξης πριν ξεκινήσεις παιχνίδια όπως το Super Smash Bros και Melee.

Εσένα ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήχος εκκίνησης;