Απεβίωσε ο δημιουργός των NES & SNES της Nintendo

9 μήνες πριν
Masayuki Uemura

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 78 ετών ο Masayuki Uemura, δημιουργός των θρυλικών NES και SNES της Nintendo. Επρόκειτο για τον άνθρωπο που ήταν επικεφαλής σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής των δύο συστημάτων και κατ’ επέκταση υπεύθυνος για μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας της ιαπωνικής εταιρείας τις δεκαετίες του 80 και του 90.

Ο Uemura ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη Sharp, όμως η γνωριμία του με τον Gunpei Yokoi ήταν εκείνη που τον οδήγησε στη Nintendo το 1971. Με τον καιρό έφτασε να έχει τη θέση του επικεφαλής του τμήματος R&D2 το οποίο ήταν εκείνο που σχεδίαζε το hardware της εταιρείας. NES και SNES έφτασαν να ξεπεράσουν τις 110 εκατ. πωλήσεις αθροιστικά «εκτοξεύοντας» τη Nintendo στην κορυφή της αγοράς. Ο Uemura έμεινε στην εταιρεία μέχρι και το 2004, όταν και συνταξιοδοτήθηκε.

Μη φανταστείς βέβαια ότι στη συνέχεια αποσύρθηκε εντελώς από τον χώρο. Συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Nintendo ως ειδικός σύμβουλος ενώ ανακηρύχθηκε και επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ritsumeikan όπου δίδασκε πάνω στο gaming. Η κληρονομία που αφήνει πίσω του είναι γιγαντιαία και μολονότι ποτέ δεν έτυχε της αναγνώρισης διάσημων σχεδιαστών, πρόκειται για έναν εκ των ανθρώπων που είχαν διαχρονικά τη μεγαλύτερη επιρροή στα video games και συνέβαλλαν τα μέγιστα για να αποκτήσει το χόμπι δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο τη σημερινή του μορφή.

Θυμίζουμε πως πριν λίγες μόλις μέρες η Nintendo ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στο Κιότο έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα έρευνας και ανάπτυξης hardware και software εσωτερικά -αντί να τα αναθέτει σε τρίτες εταιρείες. Η επένδυση που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ανέγερση ενός ολοκαίνουριου κτηρίου αναμένεται να στοιχίσει περί τα $880 εκατ.