Το Assassin's Creed Shadows μας ταξιδεύει στη φεουδαρχική Ιαπωνία

1 μήνας πριν
Assassin's Creed Shadows

Η UBISOFT παρουσίασε το πρώτο τρέιλερ για το επερχόμενο παιχνίδι της, "Assassin's Creed Shadows", που θα κυκλοφορήσει στις 15 Νοεμβρίου 2024 σε πολλές πλατφόρμες, όπως Xbox, PlayStation, PC και Mac, αποτελώντας την επόμενη προσθήκη στη δημοφιλή σειρά παιχνιδιών. Ως ο δέκατος τέταρτος κύριος τίτλος της σειράς, το παιχνίδι τοποθετείται στην Ιαπωνία του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της περιόδου Αζούτσι-Μομογιάμα, η οποία σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Σενγκόκου.

Η πλοκή του παιχνιδιού επικεντρώνεται στη διαχρονική διαμάχη μεταξύ της Αδελφότητας των Δολοφόνων και του Τάγματος των Ναϊτών. Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν δύο διαφορετικούς πρωταγωνιστές: τη Ναόε, μια γυναίκα σινόμπι, και τον Γιασούκε, έναν Αφρικανό σαμουράι εμπνευσμένο από την ιστορική φιγούρα με το ίδιο όνομα. Κάθε χαρακτήρας προσφέρει μοναδικό στυλ παιχνιδιού, επιτρέποντας στους παίκτες να προσεγγίσουν τις αποστολές με διαφορετικούς τρόπους.

Το παιχνίδι εξελίσσεται σε έναν ανοιχτό κόσμο που περιλαμβάνει περιοχές όπως το Κιότο, η Οσάκα και η επαρχία Ίγκα. Ιστορικά ακριβή κάστρα και ορόσημα έχουν σχεδιαστεί ως περίπλοκα μπουντρούμια, προσφέροντας πλούσιες ευκαιρίες για εξερεύνηση και τι άλλο...parkour. Η επιρροή των Πορτογάλων εμπόρων και των Ιησουιτών ιεραποστόλων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος και της αφήγησης του παιχνιδιού.

Με βάση αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί, το "Shadows" εισάγει νέα χαρακτηριστικά gameplay, όπως η δυνατότητα έρπυσης και η χρήση καλαμιού για αναπνοή κάτω από το νερό. Το σύστημα μάχης περιλαμβάνει μια ποικιλία ιστορικά ακριβών όπλων, το καθένα με το δικό του δέντρο δεξιοτήτων. Ο Γιασούκε ειδικεύεται στη μάχη με καταστρεπτικά περιβάλλοντα και ρεαλιστικές επιπτώσεις όπλων, ενώ η Ναόε χρησιμοποιεί τακτικές απόκρυψης και ευέλικτο στυλ μάχης.

Η ανακοίνωση του παιχνιδιού προκάλεσε αντιδράσεις από ορισμένους θαυμαστές, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία του πρώτου τρέιλερ τον περασμένο Μάιο. Οι κριτικές επικεντρώθηκαν στην επιλογή της Ubisoft να τοποθετήσει το παιχνίδι στην Ιαπωνία, αλλά να χρησιμοποιήσει μια μυθοπλαστική εκδοχή του Γιασούκε, ενός Αφρικανού, ως πρωταγωνιστή αντί για έναν Ιάπωνα χαρακτήρα. Ορισμένοι επισήμαναν ότι η Ubisoft δεν έχει δημιουργήσει ποτέ παιχνίδι με πρωταγωνιστή άνδρα από την Ανατολική Ασία, ενώ άλλοι αμφισβήτησαν την ιστορική ακρίβεια της απεικόνισης του Γιασούκε ως σαμουράι.

Συντηρητικοί κριτικοί χαρακτήρισαν το παιχνίδι ως "woke" και επέκριναν την πιθανή επιλογή για σχέσεις LGBTQ. Ο δεξιός YouTuber Tim Pool το χαρακτήρισε ως "εκμετάλλευση" της χρήσης του Γιασούκε αντί ενός "πραγματικού Ιάπωνα ήρωα σε μια ιαπωνική χρονική περίοδο". Αντίθετα, άλλοι θαυμαστές υποστήριξαν ότι η κριτική για τον μαύρο πρωταγωνιστή υποκινείται από ρατσισμό.

Η Ubisoft υπερασπίστηκε την επιλογή του Γιασούκε, δηλώνοντας ότι ήθελαν έναν χαρακτήρα σαμουράι με ιστορία "αρκετά ανοιχτή ώστε να επιτρέπει τη δημιουργικότητα". Ο σκηνοθέτης του παιχνιδιού Charles Benoit εξήγησε ότι ο Γιασούκε επιλέχθηκε για να επιτρέψει στους παίκτες να "ανακαλύψουν την Ιαπωνία μέσα από τα μάτια ενός ξένου".

Ο εκτελεστικός παραγωγός της σειράς Marc-Alexis Côté επέκρινε τον Elon Musk για "τροφοδότηση μίσους" μετά από αρνητικά σχόλια του τελευταίου σχετικά με την ένταξη της DEI (Diversity, Equity, and Inclusion) στο παιχνίδι. Ο Côté υποστήριξε ότι οι παίκτες που θα δοκιμάσουν το παιχνίδι θα κατανοήσουν γιατί προστέθηκε ο Γιασούκε και προέτρεψε το κοινό να διατηρήσει ανοιχτό μυαλό.

Παρά τις αντιπαραθέσεις, το "Assassin's Creed Shadows" αναμένεται με ενδιαφέρον από πολλούς θαυμαστές της σειράς. Η Ubisoft Quebec, η ομάδα πίσω από προηγούμενους επιτυχημένους τίτλους όπως το "Assassin's Creed Odyssey", ανέλαβε την ανάπτυξη του παιχνιδιού. Η κυκλοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου 2024, για PlayStation 5, Windows, Xbox Series X/S, macOS και iPadOS.

Ίσως μάθουμε νεότερα στην Κολωνία στη φετινή Gamescom που ξεκινάει σε λίγες μέρες!