Η Epic Games θα καταβάλει 520 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει την υπόθεση "Fortnite" με την FTC

1 έτος πριν
Fortnite

Η κατασκευάστρια εταιρεία του Fortnite, Epic Games, θα καταβάλει 520 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς ότι παραβίασε τον νόμο περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο (COPPA). Παράλληλα η Epic κατηγορείται ότι "ξεγέλασε εκατομμύρια παίκτες ώστε να προβούν σε ακούσιες αγορές", χρησιμοποιώντας παραπλανητικές στρατηγικές σχεδιασμού που ονομάζονται dark patterns, δήλωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC). Η υπηρεσία σημειώνει ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστούς διακανονισμούς, καθένας από τους οποίους έσπασε όλα τα σχετικά ρεκόρ της FTC.

Η Epic θα καταβάλει 275 εκατομμύρια δολάρια για την παραβίαση του κανονισμού COPPA στο πλαίσιο προτεινόμενης απόφασης ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ. Ο οργανισμός αναφέρει ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ποινή που έχει λάβει μέχρι σήμερα κάποια εταιρεία για παραβίαση του σχετικού κανόνα. Η Epic θα επιστρέψει επίσης στους πελάτες 245 εκατομμύρια δολάρια για τις πρακτικές χρέωσης και τη χρήση μοτίβων που οδηγούν σε ακούσιες αγορές. Η FTC ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιστροφή χρημάτων σε υπόθεση που σχετίζεται με βιντεοπαιχνίδια και για τη μεγαλύτερη διοικητική εντολή που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα. Θα αποφασίσει αν θα οριστικοποιήσει τη διαταγή συναίνεσης μετά από μια περίοδο δημόσιων σχολίων που θα διαρκέσει 30 ημέρες.

«Όπως αναφέρουν οι καταγγελίες μας, η Epic χρησιμοποίησε προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που παραβίαζαν την ιδιωτικότητα και παραπλανητικές διεπαφές που ξεγέλασαν τους χρήστες του Fortnite, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων και των παιδιών», δήλωσε η πρόεδρος της FTC Lina M. Khan. «Η προστασία του κοινού, και ιδίως των παιδιών, από την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο και τα dark patterns αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Επιτροπή, και αυτές οι ενέργειες καθιστούν σαφές στις επιχειρήσεις ότι η FTC αντιμετωπίζει άμεσα αυτές τις παράνομες πρακτικές».

Το Fortnite υπήρξε μια κολοσσιαία επιτυχία για την Epic. Το παιχνίδι απέφερε κέρδη 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2018 και 2019 και 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστα έσοδα μόνο το 2020.

Η FTC ισχυρίστηκε ότι η Epic παραβίασε τον κανόνα COPPA συλλέγοντας προσωπικά δεδομένα από παίκτες του Fortnite ηλικίας κάτω των 13 ετών χωρίς να ενημερώσει ή να ζητήσει τη συγκατάθεση των γονέων τους. Στην καταγγελία της, η FTC ανέφερε ότι οι γονείς που ήθελαν η Epic να διαγράψει τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών τους έπρεπε να “περάσουν από δύσκολες διαδικασίες" και ακόμη και τότε η εταιρεία μερικές φορές δεν τηρούσε αυτά τα αιτήματα.

Ο οργανισμός κατηγόρησε επίσης την Epic ότι ασκεί "αθέμιτες πρακτικές" και βλάπτει τα παιδιά και τους εφήβους με την ενεργοποίηση της φωνητικής συνομιλίας και της συνομιλίας κειμένου από προεπιλογή. «Παιδιά και έφηβοι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού, απειλών, παρενόχλησης και έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνα και ψυχολογικά τραυματικά θέματα, όπως η αυτοκτονία, ενώ παίζουν στο Fortnite», υποστήριξε η FTC.

Ως μέρος του διακανονισμού COPPA, η FTC αναφέρει ότι υπάρχει μια πρώτη στο είδος της διάταξη που αναγκάζει την Epic να έχει πιο αυστηρές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου για παιδιά και εφήβους, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι οι συνομιλίες μέσω φωνής και κειμένου είναι απενεργοποιημένες από προεπιλογή. Η εταιρεία πρέπει επίσης να διαγράψει τα προσωπικά δεδομένα που έχει συλλέξει για τους παίκτες του Fortnite, εκτός εάν ένας παίκτης δηλώσει ότι είναι 13 ετών ή άνω ή λάβει τη συγκατάθεση των γονέων για τη διατήρηση των πληροφοριών.