Η εξαγορά της ACTIVISION BLIZZARD από τη MICROSOFT και τα Xbox Game Studios, ολοκληρώθηκε!

6 μήνες πριν
ACTIVISION BLIZZARD-MICROSOFT-Xbox Game Studios

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού (CMA), ενέκρινε την εξαγορά της ACTIVISION BLIZZARD από τη MICROSOFT έναντι 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων δίνοντας αίσιο τέλος σε μια διαδικασία που διήρκεσε στο σύνολό της 20 μήνες. Η έγκριση αυτή έρχεται αφού η MICROSOFT συμφώνησε να πουλήσει τα δικαιώματα του cloud gaming στη UBISOFT, μια κίνηση που η CMA χαρακτήρισε "gamechanger" για τον ανταγωνισμό.

Αρχικά, η CMA είχε μπλοκάρει τη συμφωνία τον Απρίλιο λόγω ανησυχιών ότι θα καθιστούσε τη MICROSOFT  “υπερβολικά κυρίαρχη” στο χώρο του cloud gaming. Ωστόσο, δόθηκε στη MICROSOFT μια δεύτερη ευκαιρία να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, με αποτέλεσμα να παραταθεί η συμφωνία συγχώνευσής τους κατά τρεις μήνες.

Στη συνέχεια, η MICROSOFT πρότεινε μια τροποποιημένη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία θα πωλούσε τα δικαιώματα streaming παιχνιδιών της ACTIVISION BLIZZARD στη UBISOFT, εάν η συγχώνευση εγκρινόταν. Η UBISOFT θα διαχειριζόταν τα δικαιώματα streaming στο cloud για τους τρέχοντες τίτλους και για κάθε μελλοντική κυκλοφορία από την ACTIVISION BLIZZARD για τα επόμενα 15 χρόνια. Αυτή η παραχώρηση ήταν προφανώς αρκετά σημαντική για να επιλύσει τις ανησυχίες της CMA.

Παρά κάποιες "εναπομείνασες ανησυχίες" σχετικά με την επιβολή της αναθεωρημένης πρότασης της εταιρείας, η CMA σημείωσε ότι η MICROSOFT είχε αναλάβει δεσμεύσεις για να διασφαλίσει ότι οι όροι της πώλησης δικαιωμάτων της Activision στη UBISOFT θα ήταν εκτελεστοί από την CMA.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της CMA, Sarah Cardell, εξήρε το ρόλο της ρυθμιστικής αρχής που ανάγκασε τη MICROSOFT να προβεί σε παραχωρήσεις, δηλώνοντας ότι η παρέμβαση αυτή θα εξασφαλίσει πιο ανταγωνιστικές τιμές, καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερες επιλογές καθώς το cloud gaming γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία.

Υπήρχαν προτάσεις ότι οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να επανεξετάσουν την τροποποιημένη συμφωνία, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν ήδη εγκρίνει την εξαγορά τον Μάιο, αφού η MICROSOFT έκανε κάποιες παραχωρήσεις στο cloud gaming. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ δεν είδαν κανένα λόγο ανησυχίας για την τροποποιημένη συμφωνία που θα προκαλούσε νέα έρευνα.

Από τη στιγμή που ένα αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) να μπλοκάρει προσωρινά τη συμφωνία εν αναμονή μιας δίκης, τόσο οι εταιρείες όσο και η CMA ζήτησαν από δικαστήριο να καθυστερήσει την έφεση της MICROSOFT κατά της αρχικής απόφασης της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής. Το δικαστήριο συμφώνησε και αφού εξέτασε την επικαιροποιημένη πρόταση της MICROSOFT, η CMA ενέκρινε τη συγχώνευση.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, το Xbox καλωσορίζει την ACTIVISION BLIZZARD στις τάξεις του, με το παρακάτω trailer.