Η Μεγάλη Βρετανία μπλοκάρει την εξαγορά της ACTIVISION BLIZZARD από τη MICROSOFT

11 μήνες πριν
MICROSOFT

Σε ένα σημαντικό πλήγμα για τη MICROSOFT, η βρετανική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού μπλόκαρε την εξαγορά της ACTIVISION BLIZZARD, ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) δήλωσε ότι η συμφωνία θα "μείωνε σημαντικά τον ανταγωνισμό" στην αγορά των υπηρεσιών cloud gaming.

Η απόφαση της CMA αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τη MICROSOFT, η οποία ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τις δημοφιλείς σειρές παιχνιδιών της ACTIVISION BLIZZARD για να ενισχύσει την υπηρεσία παιχνιδιών στο cloud που διαθέτει, το Xbox Cloud Gaming. Η υπηρεσία, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε beta στάδιο, επιτρέπει στους χρήστες να αναπαράγουν  παιχνίδια σε διάφορες συσκευές όπως smartphones, tablets, ακόμα και τηλεοράσεις, μέσω της τεχνολογίας streaming και χωρίς την ανάγκη παρουσίας πρόσθετου hardware.

Η απόφαση της CMA βασίζεται στην πεποίθηση ότι η εξαγορά της ACTIVISION BLIZZARD από τη MICROSOFT θα έδινε στην εταιρεία υπερβολική δύναμη στην αγορά του cloud gaming με δεδομένο ότι θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία της μερικές από τις πιο δημοφιλείς σειρές παιχνιδιών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το franchise του Call Of Duty, του Diablo αλλά και του Candy Crash αν μιλάμε για mobile. Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε επίσης ότι η MICROSOFT θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της στην αγορά για να αυξήσει τις τιμές, να μειώσει την καινοτομία και να περιορίσει τις επιλογές των καταναλωτών.

Με τη σειρά της, η MICROSOFT δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της CMA, χαρακτηρίζοντας την απόφαση τη χειρότερη στιγμή που είχε ως εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία τα 40 χρόνια παρουσίας της εκεί. Η εταιρεία υποστήριξε ότι η συμφωνία θα ωφελήσει στην πραγματικότητα τους καταναλωτές, καθώς θα τους δώσει πρόσβαση σε περισσότερα παιχνίδια και υπηρεσίες.

Η απόφαση της CMA αποτελεί σημαντική εξέλιξη στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών. Καθώς όλο και περισσότερα παιχνίδια μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου, οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο ενοποίησης της αγοράς. Ακόμα η απόφαση είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμη και οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν ανοσία στον αντιμονοπωλιακό έλεγχο.

Μένει να δούμε αν η MICROSOFT θα μπορέσει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της CMA και να ολοκληρώσει την εξαγορά της ACTIVISION BLIZZARD, έχοντας να αντιμετωπίσει αντίστοιχη έρευνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες από την FCC. Σε ότι αφορά τη Βρετανία πάντως, ήδη στελέχη της MICROSOFT και της ACTIVISION BLIZZARD έχουν κάνει σαφές ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε έφεση, με τους δικηγόρους των 2 εταιρειών να έχουν ξεκινήσει τη σχετική προετοιμασία.