Προσφυγή της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ για να εμποδίσει τη συμφωνία MICROSOFT και ACTIVISION BLIZZARD

1 έτος πριν
MICROSOFT και ACTIVISION BLIZZARD

Σε μία προσπάθεια να μπλοκάρει την εξαγορά της Activision Blizzard έναντι $68,7 δισεκατομμυρίων από τη MICROSOFT, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών (FTC) κατέθεσε προσφυγή ακύρωσης της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Τα νέα έγιναν γνωστά μέσω ενός Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών (FTC) μετά από αρκετές εβδομάδες ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της MICROSOFT, της SONY και των ρυθμιστικών αρχών για περί του ανταγωνισμού και του μέλλοντος της σειράς παιχνιδιών Call of Duty που «καίει» την Ιαπωνική εταιρεία. Η ρυθμιστική αρχή υποστηρίζει ότι η εξαγορά θα «επιτρέψει στη MICROSOFT να καταστείλει τον ανταγωνισμό υπέρ των παιχνιδοκονσολών Xbox και υπέρ των επιχειρήσεων cloud gaming και συνδρομητικού περιεχομένου της που αναπτύσσεται ταχέως». Μπορείς να διαβάσεις την αναθεωρημένη καταγγελία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορείου των ΗΠΑ σε αυτόν τον σύνδεσμο

Η ψηφοφορία από τους επιτρόπους της ρυθμιστικής αρχής βάζει πλέον σημαντικά εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Activision Blizzard. Προσεκτικά εξετάζουν τη συμφωνία και οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της MICROSOFT να κατευνάσει ή και να κάμψει τις ανησυχίες τους. «Η MICROSOFT έχει ήδη δείξει ότι μπορεί, και θα διατηρήσει περιεχόμενο (μακριά) από τους αντιπάλους της στο gaming» δήλωσε η Holly Vedova, Διευθύντρια του Γραφείου Ανταγωνισμού της Ομοσπονδιακής Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών. «Σήμερα επιδιώκουμε να εμποδίσουμε τη MICROSOFT να αποκτήσει τον έλεγχο ενός κορυφαίου ανεξάρτητου στούντιο παιχνιδιών και να το χρησιμοποιήσει για να βλάψει τον ανταγωνισμό σε πολλές δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές gaming».

O Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της MICROSOFT, Brad Smith δήλωσε στην ιστοσελίδα The Verge σχετικά με την προσφυγή της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα διευρύνει τον ανταγωνισμό και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τους gamers και τους gaming developers. Έχουμε δεσμευτεί από την πρώτη μέρα να διευθετήσουμε τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν περί του ανταγωνισμού, μεταξύ άλλων προτείνοντας στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου στις αρχές αυτής της εβδομάδας να κάνουμε παραχωρήσεις. Αν και επιθυμούσαμε να δώσουμε μια ευκαιρία να λύσουμε τις διαφορές μας ειρηνικά, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην υπόθεση μας και καλωσορίζουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας στο δικαστήριο».

Ο Αντιπρόεδρος Eπικοινωνίας της εταιρείας, Frank X. Shaw δημοσίευσε επίσης στο Twitter έναν σύνδεσμο που οδηγούσε προς ένα έγγραφο με τίτλο: «Get The Facts: How MICROSOFT is Committed to Growing Gaming Communities».

Σε μια επιστολή προς τους υπαλλήλους της Activision Blizzard, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Bobby Kotick είπε στο προσωπικό ότι θέλει να «ενισχύσει την αισιοδοξία του» ότι η συμφωνία εξαγοράς θα κλείσει. «Ο ισχυρισμός ότι αυτή η συμφωνία είναι ενάντια στον ανταγωνισμό δεν ευθυγραμμίζεται με τα γεγονότα και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε αυτήν την πρόκληση», είπε ο Bobby Kotick. Η εταιρεία δημοσίευσε επίσης ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έγραψε ο Jeb Boatman, Ανώτερος Αντιπρόεδρος του νομικού τμήματος της Activision που περιέγραφε τη θέση της εταιρείας σχετικά με τη συμφωνία.

Τον περασμένο μήνα, σε μία κίνηση καλής θέλησης, η MICROSOFT πρόσφερε 10ετή συμφωνία στη SONY για τα νέα παιχνίδια Call of Duty ωστόσο η SONY επίλεξε να μην αποδεχτεί -τουλάχιστον ακόμη- την προσφορά. Ωστόσο, μια παρόμοια συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της εταιρείας και της NINTENDO αλλά και της VALVE.