Η ΕΕ εγκρίνει την εξαγορά της ACTIVISION BLIZZARD από τη MICROSOFT

11 μήνες πριν
MICROSOFT

Η ΕΕ ενέκρινε την εξαγορά της δημιουργού του Call of Duty, της ACTIVISION BLIZZARD από τη MICROSOFT, ύψους 69 δισ. δολαρίων, σε μια κίνηση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αντίστοιχης βρετανικής κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη μπλοκάρει τη γιγαντιαία συμφωνία στο χώρο των videogames.

Η ΕΕ αποδέχθηκε τις παραχωρήσεις της MICROSOFT όσον αφορά το cloud gaming, το ίδιο πρόβλημα που οδήγησε την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου, να μπλοκάρει τη συμφωνία τον περασμένο μήνα.

Η προτεινόμενη συμφωνία έχει ως στόχο να περάσουν στη MICROSOFT, την κατασκευάστρια εταιρεία της κονσόλας Xbox, τα δημοφιλή παιχνίδια μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών. Εκτός του Call of Duty, οι επιτυχημένοι τίτλοι της ACTIVISION BLIZZARD περιλαμβάνουν ακόμα τα World of Warcraft, Hearthstone, Candy Crush Saga και Overwatch.

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναζωογονήσει τις ελπίδες της MICROSOFT για τη συμφωνία, καθώς ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της CMA. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) στις ΗΠΑ έχει επίσης ταχθεί κατά της εξαγοράς, έχοντας υποβάλλει μήνυση για να την εμποδίσει.

Η προκαταρκτική έρευνα της Επιτροπής είχε διαπιστώσει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να βλάψει τον ανταγωνισμό στον τομέα του cloud gaming, που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν stream βιντεοπαιχνίδια αποθηκευμένα σε απομακρυσμένους servers, στις συσκευές τους. Η έρευνα αφορούσε και την προμήθεια ανταγωνιστικών λειτουργικών συστημάτων PC αφού σύμφωνα με αυτή, αν οι gamers μπορούσαν να κάνουν stream το Call of Duty μόνο μέσω μιας cloud gaming που έχει παρουσία αποκλειστικά για Windows, τότε ίσως να ήταν λιγότερο πιθανό να στραφούν σε άλλα λειτουργικά συστήματα όπως το Mac OS ή το Linux.

Ωστόσο, η Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποδέχθηκε τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα της MICROSOFT. Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι η MICROSOFT προσφέρει δωρεάν άδειες χρήσης για μια περίοδο 10 ετών, οι οποίες επιτρέπουν στους ευρωπαίους καταναλωτές που αγοράζουν παιχνίδια της Activision για PC και κονσόλες να τα μεταδίδουν μέσω streaming σε άλλες υπηρεσίες cloud gaming.

Η επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager, δήλωσε ότι η απόφαση θα φέρει τα παιχνίδια της Activision «σε πολύ περισσότερες συσκευές και καταναλωτές από ό,τι πριν χάρη στο cloud και τη stream τεχνολογία». Η ίδια πρόσθεσε: «Οι δεσμεύσεις που προσφέρει η MICROSOFT θα επιτρέψουν για πρώτη φορά το stream τέτοιων παιχνιδιών σε οποιεσδήποτε υπηρεσίες streaming παιχνιδιών στο cloud, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και τις ευκαιρίες ανάπτυξης».

Η CMA δήλωσε ότι εμμένει στην απόφασή της να εμποδίσει τη συμφωνία. «Οι προτάσεις της MICROSOFT, που έγιναν σήμερα δεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιτρέψουν στη MICROSOFT να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αγορά αυτή για τα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε η Sarah Cardell, διευθύνουσα σύμβουλος της CMA.

«Η απόφαση της ΕΕ θα βοηθήσει τη MICROSOFT εάν η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας καταφέρει να ανατρέψει την CMA στο βρετανικό εφετείο ανταγωνισμού», δήλωσε η Anne Witt, καθηγήτρια αντιμονοπωλιακού δικαίου στη σχολή επιχειρήσεων EDHEC στη Γαλλία. «Διαφορετικά, η ένσταση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε ακόμη να επιβάλει την ακύρωση και εγκατάλειψη της συμφωνίας», πρόσθεσε η Witt.

«Έχει σημασία αν καταφέρουν να ανατρέψουν την απόφαση στο βρετανικό εφετείο ανταγωνισμού. Αλλά αν η MICROSOFT χάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το παιχνίδι πιθανόν έχει τελειώσει, εκτός αν η MICROSOFT αποφασίσει να αποσυρθεί από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε.

Η FTC επιδιώκει να εμποδίσει την εξαγορά της Activision, αν και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι, με βάση το ιστορικό προηγούμενο, η ρυθμιστική αρχή ενδέχεται να δυσκολευτεί να επικρατήσει έναντι της MICROSOFT.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν ως προς την ουσία των ανησυχιών- κάθε ρυθμιστική αρχή επιβεβαίωσε ότι υπήρχε μικρός κίνδυνος να στρεβλωθεί η μεγάλη και ανταγωνιστική αγορά παιχνιδιών για κονσόλες από την εξαγορά. Η έμφαση όμως και ο πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει και για τους δύο στη νεοεμφανιζόμενη βιομηχανία του cloud gaming στην οποία κυριαρχεί η MICROSOFT. Οι δύο ρυθμιστικές αρχές διέφεραν ωστόσο στο σκεπτικό τους, ως προς το κατά πόσον τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα της MICROSOFT θα ήταν επαρκή για τη μείωση αυτού του κινδύνου.

Το σίγουρο είναι ότι η συνέχει προμηνύεται άκρως ενδιαφέρουσα.