Η εξαγορά της Activision Blizzard από τη MICROSOFT περνάει μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

1 έτος πριν
Activision Blizzard MICROSOFT

Η MICROSOFT μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε παραχωρήσεις για να αντιμετωπίσει τις αντιμονοπωλιακές ανησυχίες της ΕΕ για την προσφορά εξαγοράς ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Activision Blizzard, αφού οι ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν πλήρη έρευνα την Τρίτη και προειδοποίησαν για επιπτώσεις στη συμφωνίας.

Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού, η οποία ανακοίνωσε τη συμφωνία τον Ιανουάριο, είναι σίγουρη ότι οι γνωστές σειρές παιχνιδιών της Activision θα τη βοηθήσουν να ανταγωνιστεί καλύτερα τις ηγέτιδες Tencent και SONY, με την τελευταία να επικρίνει τη συμφωνία.

«Η προκαταρκτική έρευνα της Επιτροπής δείχνει ότι η συμφωνία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στις αγορές διανομής βιντεοπαιχνιδιών για κονσόλες και PC, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητικών υπηρεσιών παιχνιδιών και/ή των υπηρεσιών streaming παιχνιδιών στο cloud, όπως επίσης και για games που κυκλοφορούν σε PC», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

«Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η MICROSOFT μπορεί να έχει τη δυνατότητα, καθώς και ένα πιθανό οικονομικό κίνητρο, να εφαρμόσει στρατηγικές αποκλεισμού έναντι των ανταγωνιστών διανομέων βιντεοπαιχνιδιών της ίδιας της κονσόλας της MICROSOFT (Xbox)», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Η MICROSOFT δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με το αντιμονοπωλιακό όργανο της ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις εύλογες ανησυχίες της αγοράςΌπως δηλώνει εκπρόσωπος της MICROSOFT, «η SONY, ως ηγέτης του κλάδου, λέει ότι ανησυχεί για το Call of Duty, αλλά έχουμε πει ότι δεσμευόμαστε να διαθέτουμε το ίδιο παιχνίδι την ίδια ημέρα τόσο στο Xbox όσο και στο PlayStation. Θέλουμε ο κόσμος να έχει περισσότερη πρόσβαση στα παιχνίδια, όχι λιγότερη», δήλωσε εκπρόσωπος της MICROSOFT. Ένα από τα επιχειρήματα της MICROSOFT είναι η τακτική που έχει ακολουθήσει με μια άλλη μεγάλη εξαγορά παιχνιδιού, αυτή του Minecraft, το οποίο συνεχίζει να διαθέτει σε πολλαπλές πλατφόρμες.

Η ΕΕ δήλωσε ότι θα αποφασίσει έως τις 23 Μαρτίου 2023 αν θα εγκρίνει ή θα μπλοκάρει τη συμφωνία. Το Reuters ανέφερε στις 31 Οκτωβρίου ότι η MICROSOFT θα βρεθεί αντιμέτωπη με εκτεταμένη έρευνα της ΕΕ, αφού αρνήθηκε να προσφέρει διορθωτικά μέτρα κατά την προκαταρκτική εξέταση της συμφωνίας από την ΕΕ.

Η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία της Βρετανίας ερευνά επίσης την εξαγορά, με παρόμοιες ανησυχίες με την αντίστοιχη της ΕΕ.