Η ROCKSTAR GAMES αποκτά την ομάδα modding που είχε προηγουμένως αποκλείσει

8 μήνες πριν
ROCKSTAR GAMES logo

Το 2015, η ROCKSTAR GAMES απέκλεισε για πάντα (ban) τους προγραμματιστές του δημοφιλούς mod του Grand Theft Auto V FiveM, ισχυριζόμενη ότι το project τους περιείχε κώδικα που διευκόλυνε την πειρατεία. Ωστόσο, οκτώ χρόνια αργότερα, η Rockstar άλλαζει ρότα, ανακοινώνοντας ότι η Cfx.re, η ομάδα mod που βρίσκεται πίσω από το FiveM και ένα παρόμοιο mod για το Red Dead Redemption 2, είναι πλέον επίσημα μέρος της εταιρείας.

Στο blog post που ανακοινώνει την εξαγορά, η Rockstar δηλώνει ότι παρακολουθεί με ενθουσιασμό τη δημιουργική της κοινότητα να βρίσκει νέους τρόπους για να επεκτείνει τις δυνατότητες του Grand Theft Auto V και του Red Dead Redemption 2, ιδιαίτερα μέσω της δημιουργίας ειδικών roleplay servers. Η δήλωση αυτή φαίνεται να αγνοεί το γεγονός ότι το 2015, η Rockstar είχε αποκλείσει τους λογαριασμούς Rockstar Social Club πολλών modders του FiveM και άλλων που σχετίζονται με την προώθηση του project. Τότε, η εταιρεία δήλωσε ότι η πολιτική της για τέτοιου είδους παραβιάσεις των όρων χρήσης της ήταν σαφής και ότι προχώρησε στην αναστολή των λογαριασμών στο Social Club των ατόμων που συμμετείχαν στη δημιουργία του project. 

Αργότερα το 2015, η Rockstar φέρεται να έστειλε ιδιωτικούς ερευνητές στα σπίτια ορισμένων από τους modders με την απαίτηση να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους. Για να αποφύγει παρεξηγήσεις όπως αυτή στο μέλλον, η Rockstar επέκτεινε πρόσφατα την πολιτική της σχετικά με τα mods, ώστε να συμπεριλάβει επίσημα και αυτά που δημιουργούνται από τη δημιουργική κοινότητα των roleplay. Από μια ενημέρωση του Ιουνίου, η πολιτική αυτή αναφέρει ότι η Rockstar θα εστιάζει τη νομική της επιβολή μόνο σε servers roleplaying που δημιουργούν νέα παιχνίδια, ιστορίες, αποστολές ή χάρτες ή παρεμβαίνουν στις επίσημες multiplayer υπηρεσίες ή στις διαδικτυακές υπηρεσίες της.

Το ίδιο το FiveM δεν είναι ένα crack για το GTA V με την παραδοσιακή έννοια. Ωστόσο, έχει επιτρέψει ανεπίσημες και εναλλακτικές online εμπειρίες που μπορούν να λειτουργήσουν με σπασμένα αντίγραφα του παιχνιδιού. Το documentation του FiveM διαβεβαίωσε επίσης τους παίκτες ότι δεν θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο GTA Online μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιούν το FiveM.

Παρά τις ερωτήσεις της Rockstar και άλλων σχετικά με τη νομιμότητα του εναλλακτικού online χώρου παιχνιδιού του FiveM, το mod και η κοινότητά του συνέχισαν να λειτουργούν και να ευδοκιμούν με την πάροδο των ετών. Το 2021, έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, τους 250.000 ταυτόχρονους παίκτες στην πλατφόρμα των server του. Οι προγραμματιστές του Cfx.re δήλωσαν ότι το να γίνουν μέρος της Rockstar είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την κοινότητά τους και ότι η επίσημη υποστήριξη της Rockstar θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν να βελτιώνουν την πλατφόρμα τους.

Δεν είναι σαφές γιατί η Rockstar είχε μια τόσο απότομη αλλαγή πολιτικής σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, είναι ωραίο να βλέπουμε την εταιρεία να αγκαλιάζει επίσημα ένα ανεπίσημο mod του παιχνιδιού που έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής στην κοινότητα των gamers.