Το Quake II επανακυκλοφόρησε βελτιωμένο μαζί με ένα ολοκαίνουριο expansion

7 μήνες πριν
Quake II logo

Όπως αναμενόταν, η εταιρεία Night Dive Studios διέθεσε την επανέκδοση ενός ακόμη θρυλικού τίτλου που βασίζεται στη μηχανή γραφικών KEX. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του άρθρου, ο τίτλος δεν είναι άλλος από το Quake II της Id Software που πρωτοκυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1997.

Η νέα έκδοση του Quake II διατέθηκε στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης-έκπληξη στην έκθεση-συνέδριο QuakeCon πρόσφατα. Αν το επιθυμείς μπορείς να σπεύσεις στο Steam για να το προμηθευτείς, ωστόσο για όσους έχουν ήδη αγοράσει το Quake II από το Steam, η νέα έκδοση είναι δωρεάν. Ίσως αναρωτιέσαι πάντως: «Γιατί να αποκτήσω αυτή την έκδοση αν έχω παίξει τον πρωτότυπο τίτλο; Ή γιατί να ασχοληθώ με αυτήν την έκδοση αφού έπαιξα πρόσφατα το Quake II RTX;». Πράγματι, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερα σημαντικός λόγος για να το κάνεις, εκτός και αν σε έχει πιάσει… νοσταλγία ή απλώς δεν έτυχε να παίξεις ποτέ το συγκεκριμένο shooter πρώτου προσώπου (αμφιβάλλουμε).

Όπως και με την επανέκδοση του Quake και με πολλές άλλες επανεκδόσεις κλασικών παιχνιδιών της Night Dive (συμπεριλαμβανομένων των δύο πρώτων παιχνιδιών Turok, σχεδόν όλων των εκδόσεων του κλασικού Doom, του Blood, του Powerslave και πολλών άλλων) πρόκειται για μια πιστή επανέκδοση (παρά τη μεταφορά του παιχνιδιού σε μια εντελώς διαφορετική μηχανή γραφικών γνωστή και ως KEX από το όνομα του δημιουργού της, Samuel "Kaiser" Villareal). Η έκδοση είναι τόσο πιστή στο αρχικό όραμα της id Software που αυτό που βλέπεις με την πρώτη ματιά δεν δείχνει και πολύ διαφορετικό από τον πρωτότυπο τίτλο που κυκλοφόρησε το 1997. Σε αντίθεση με την έκδοση Quake II RTX απουσιάζουν τα… φανταχτερά γραφικά, ο εξαιρετικά αληθοφανής φωτισμός και τα προηγμένα εφέ καθώς η προσέγγιση της Night Dive είναι διαφορετική: τα πάντα έχουν γίνει προσεκτικά και με σεβασμό στο αρχικό όραμα της id Software και στην αισθητική του αρχικού τίτλου. Μπορεί οι χαρακτήρες και τα όπλα να έχουν βελτιωμένες γεωμετρικές λεπτομέρειες και υφές αλλά παραμένουν εξαιρετικά πιστοί στην αισθητική και στην καλλιτεχνική και σχεδιαστική προσέγγιση της αρχικής έκδοσης. Οι σκιές και ο φωτισμός έχουν βελτιωθεί διακριτικά αλλά αν δεν έχεις παίξει πρόσφατα το πρωτότυπο, είναι πιθανό να μην παρατηρήσεις τις αλλαγές. Ευτυχώς, η νέα έκδοση της Night Dive δεν περιλαμβάνει μόνο το αρχικό παιχνίδι Quake II πάντως. Έτσι, εκτός από την έκδοση του 1997 περιλαμβάνει τα δύο επίσημα expansions (The Reckoning και Ground Zero) καθώς και ένα ολοκαίνουργιο expansion που ονομάζεται Call of the Machine. Επιπλέον, για μέγιστα επίπεδα… νοσταλγίας, μπορείς να παίξεις και την τροποποιημένη έκδοση του Quake II για το Nintendo 64!

Λάβε υπόψη σου ότι δεδομένου το Quake II RTX αποτελεί ουσιαστικά «ένα hack» του πηγαίου κώδικα του αρχικού παιχνιδιού, η λειτουργία multiplayer έχει ορισμένες προκλήσεις εκτός και αν σκέφτεσαι να στήσεις απλώς ένα παιχνίδι LAN. Αντιθέτως, η μηχανή KEX υποστηρίζει multiplayer τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και online συμπεριλαμβανομένου και ενός full co-op campaign. Υποστηρίζει μάλιστα ακόμα και cross-play σε όλες τις υποστηριζόμενες πλατφόρμες. Το Quake II κοστίζει €9,99 στο Steam. Αν και η τιμή είναι διπλάσια από αυτή που ίσχυε για τον αρχικό τίτλο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επιπλέον περιλαμβάνει τα παλαιότερα expansion και το ολοκαίνουριο Call of the Machine.