Το Steam Deck αποκτά OLED οθόνη και καλύτερη αυτονομία

5 μήνες πριν
Steam Deck OLED

Η VALVE δημιούργησε μια νέα, σχεδόν πανομοιότυπη έκδοση του Steam Deck με μία τεράστια αλλαγή, καθώς και αρκετές μικρότερες βελτιώσεις που είναι εξίσου ενδιαφέρουσες. Η γνωστή φορητή παιχνιδοκονσόλα με χωρητικότητα 512 GB NVMe περιλαμβάνει πλέον μια οθόνη OLED 7,4 ιντσών (από 7”) που προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Η οθόνη ανάλυσης 1280 x 800 υποστηρίζει HDR με μέγιστη φωτεινότητα 1000 nit (το SDR περιεχόμενο φτάνει τα 600 nit). Η VALVE έχει επίσης αυξήσει τον ρυθμό ανανέωσης από τα 60Hz στα 90Hz, επιτρέποντας σε πολλά παιχνίδια - καθώς και το γενικό interface - να προβάλλονται ομαλά σε υψηλότερο frame rate.

Για να είμαστε σαφείς: το νέο μοντέλο ταιριάζει σε επιδόσεις με το αρχικό Steam Deck. Ο σχεδιασμός της φορητής κονσόλας δεν έχει αλλάξει (δηλαδή, τα παλιά καλύμματα και αξεσουάρ θα δουλεύουν κανονικά) ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι είναι 30 γραμμάρια ελαφρύτερο παρόλο που ενσωματώνει μεγαλύτερη μπαταρία 50 Whr που μπορεί να προσφέρει έως 50% περισσότερη αυτονομία σύμφωνα με την εταιρεία.

Τόσο το Wi-Fi όσο και οι δυνατότητες Bluetooth έχουν αναβαθμιστεί με σύγχρονες προδιαγραφές. Έτσι το chipset του Steam Deck OLED υποστηρίζει Wi-Fi 6E (συνδέσεις 6 Ghz, 5 Ghz και 2.4 Ghz), που μπορεί να οδηγήσει σε 2 με 3 φορές ταχύτερες λήψεις, ανάλογα φυσικά με το router και τη σύνδεση του Internet. Η υποστήριξη Bluetooth 5.3 είναι επίσης σημαντική, καθώς επιτρέπει στην κονσόλα να ενεργοποιείται απομακρυσμένα μέσω Bluetooth, κάτι που επιθυμούν πολλοί κάτοχοι Steam Deck. Η αναβαθμισμένη μονάδα Bluetooth επιτρέπει επίσης καλύτερη συνδεσιμότητα όταν είναι συνδεδεμένη στη βάση, καθώς και υποστήριξη περισσότερων κωδικοποιητών ήχου υψηλής ποιότητας και χαμηλού latency.

Όσον αφορά τα haptics και τον ήχο, υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις κι εδώ. Η VALVE ισχυρίζεται ότι παρέχει βελτιωμένα haptics υψηλότερης πιστότητας, ενώ βελτιωμένη είναι και η επιφάνεια αφής. Τα ηχεία στο νέο μοντέλο είναι δυνατότερα και διαθέτουν βελτιωμένα μπάσα. 

Η αναβαθμισμένη θήκη που συμπεριλαμβάνεται μόνο στα μοντέλα με χωρητικότητα  1TB είναι μία από τις πιο έξυπνες προσθήκες αυτού του μοντέλου. Από έξω μοιάζει παρόμοια με αυτή που συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό, εκτός από το ότι διαθέτει αποσπώμενο εσωτερικό κέλυφος. Για όσους ένιωθαν ότι η προηγούμενη επίσημη θήκη του Steam Deck ήταν πολύ μεγάλη για να χωρέσει στην τσάντα ταξιδιού, η ενημερωμένη έκδοση περιέχει ένα μικρότερο προστατευτικό εσωτερικό κέλυφος που μπορεί να αποσπαστεί με velcro.

Αλλαγές έχουμε και στην πλατφόρμα λογισμικού όπου στηρίζεται το Steam Deck OLED, το SteamOS, με τη VALVE να προσθέτει δυνατότητα γρήγορης αναστολής και επαναφοράς σε ένα παιχνίδι, κάτι που θυμίζει Xbox.

Με την κυκλοφορία της OLED έκδοσης του Steam Deck, ο χώρος των φορητών παιχνιδοκονσολών για PC games παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον φέτος, με τις κυκλοφορίες των ROG Ally της ASUS και του Legion Go της LENOVO να παρουσιάζουν αντίστοιχα μοντέλα.