Τα χαρακτηριστικά εξοικονόμησης ενέργειας του Xbox θα μπορούσαν να σου εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα

1 έτος πριν
Xbox Series X/S

Μια κονσόλα Xbox Series X αλλά και S σε κατάσταση αναμονής θα μπορούσε να κοστίσει στον ιδιοκτήτη της 132 λίρες Αγγλίας σε ετήσιο ενεργειακό κόστος, εκτός εάν έχει ενεργοποιηθεί η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας της κονσόλας.

Όπως αναφέρει ο Alex Hern, συντάκτης τεχνολογίας της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, η λειτουργία αναμονής για το Xbox Series X είναι η προεπιλεγμένη κατάσταση απενεργοποίησης για όλες τις κονσόλες που είχαν ρυθμιστεί πριν από τον Μάιο του 2022.

Ο Hern συνιστά σε όσους χρησιμοποιούν τη λειτουργία αναμονής να μεταβούν στη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας του Xbox Series X, καθώς «με τις τρέχουσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, το να αφήνετε ένα Xbox Series X σε κατάσταση αναμονής, την προεπιλεγμένη απενεργοποιημένη λειτουργία του, θα σας κοστίσει 132 λίρες ετησίως». Εν τω μεταξύ, ο συντάκτης του The Verge, Tom Warren, επισήμανε ότι η λειτουργία Instant On του Xbox Series X καταναλώνει 59 λίρες σε ενέργεια κάθε χρόνο.

Νωρίτερα μέσα στο έτος ο Dave McCarthy, εταιρικός αντιπρόεδρος των λειτουργιών του Xbox, μοιράστηκε ότι «η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνει περίπου 20 φορές λιγότερη ενέργεια από τη λειτουργία αναμονής όταν η κονσόλα δεν χρησιμοποιείται ή δεν λαμβάνει ενημερώσεις».

Ο McCarthy πρόσθεσε ότι οι ενημερώσεις του συστήματος και των παιχνιδιών μπορούν ακόμα να κατεβαίνουν ενώ η κονσόλα βρίσκεται στη λειτουργία Energy Saver, «εξοικονομώντας περαιτέρω ενέργεια». Η συμβουλή έρχεται εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον Οκτώβριο. Όπως έχει διαμορφωθεί, ένας στους τέσσερις ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς καυσίμων, ενώ οι χώροι διασκέδασης στη χώρα αντιμετωπίζουν την πληρωμή επιπλέον 90 εκατομμυρίων λιρών ετησίως για το κόστος ενέργειας.

Αν είσαι κάτοχος PS4, ίσως θα πρέπει να κοιτάξεις ποια λειτουργία αναμονής χρησιμοποιείς. Η δημοφιλής κονσόλα διαθέτει διαφορετικούς τύπους λειτουργιών αναμονής, αναμονής και απενεργοποίησης, και ορισμένες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα φόρτισης των χειριστηρίων ή λήψης ενημερώσεων λογισμικού. Η προεπιλεγμένη λειτουργία αναμονής "off" χρησιμοποιεί μόνο 0,5 watt, αλλά άλλες λειτουργίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και 3,4 watt. Αντίστοιχα, η προεπιλεγμένη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας του PS5 χρησιμοποιεί 0,5 watt, αλλά με ενεργοποιημένη τη δικτύωση στο rest mode μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 2 watt. Έτσι, η εξοικονόμηση είναι πολύ μικρότερη από την εναλλαγή των λειτουργιών για το Xbox, αλλά μπορεί να αξίζει τον κόπο, δεδομένης της απρόβλεπτης εξέλιξης των τιμών ενέργειας τους επόμενους μήνες.