Ετοιμάσου για ατελείωτο καλοκαίρι με το μαγιό σου και το ιδανικό smartphone

9 μήνες πριν
smartphone photo in sunset

Αρκετοί είναι εκείνοι που στον απαραίτητο εξοπλισμό εν όψει διακοπών εντάσσουν και το smartphone. Όχι όποιο κι όποιο smartphone όμως αλλά κάποιο που θα έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές για να καλύψει τα «θέλω» τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους αποδράσεων και παράλληλα να ανταπεξέλθει στους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν (να σου δώσουμε δύο για παράδειγμα: άμμος, νερό). Οι προτεραιότητες του καθενός διαφέρουν βέβαια, με αποτέλεσμα το προφίλ της «ιδανικής» συσκευής να εξαρτάται από τις απαιτήσεις του εκάστοτε χρήστη. Για ‘σένα που ψάχνεσαι για νέο smartphone εν μέσω καλοκαιριού λοιπόν, ετοιμάσαμε τον απόλυτο οδηγό, επιλέγοντας 5+1 λειτουργίες και χαρακτηριστικά στα οποία αξίζει να δώσεις βάση.

Αντοχή σε νερό και πτώσεις

Το καλοκαίρι αποτελεί την εποχή που η σχέση σου με το υγρό στοιχείο όσο να ‘ναι ενισχύεται. Από τα γεμάτα ποτήρια που συνοδεύουν κάθε στιγμή της ημέρας, μέχρι τις ατελείωτες ώρες σε θάλασσες και πισίνες, το smartphone σου βρίσκεται εκτεθειμένο στο νερό για μεγάλο μέρος του 24ωρου. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την άμμο, οι τόσοι δα κόκκοι της οποίας μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του προκαλώντας σημαντικά προβλήματα. Αυτό που θα πρέπει να φροντίσεις είναι η συσκευή σου να διαθέτει αδιαβροχοποίηση και στεγανοποίηση βάσει κλίμακας IP: όσο μεγαλύτεροι είναι οι δύο αριθμοί που ακολουθούν, τόσο το καλύτερο (π.χ. το IP67 είναι καλύτερο του IP54). 

Ενδεικτικές προτάσεις: APPLE iPhone 14 Pro (IP68), VIVO X90 Pro (IP68), XIAOMI 13 (IP68), SAMSUNG Galaxy A54 (IP67)
 

Ταχεία φόρτιση & μεγάλη αυτονομία

Αξίωμα: Ο χρόνος στις διακοπές περνάει δυο φορές πιο γρήγορα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ελαχιστοποιήσεις καθετί σε καθυστερεί, αναγκάζοντάς σε να περιμένεις άσκοπα, όπως π.χ. τη φόρτιση του κινητού σου. Κατά την έρευνα αγοράς σου, δώσε βάση στις τεχνολογίες ταχείας φόρτισης: ο κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί και διαφορετική ονομασία, όμως αυτό που θα πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι το τελικό αποτέλεσμα και συγκεκριμένα, τα watt και ο χρόνος που χρειάζεται για μία πλήρη φόρτιση του smartphone σου. Όσο υψηλότερη είναι η ισχύς watt, τόσο πιο γρήγορα μπορεί δυνητικά να φορτίσει ο φορτιστής την μπαταρία ενώ ο χρόνος που απαιτείται για τη φόρτιση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως της χωρητικότητας της μπαταρίας και τα watt φόρτισης που υποστηρίζει η συσκευή.

Κάποιες συσκευές μάλιστα προσφέρουν δυνατότητα φόρτισης κατά το ήμισυ ή τέλος πάντων μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσοστού σε ακόμα μικρότερο χρονικό διάστημα, για τις περιπτώσεις που έχεις ακόμα λιγότερο χρόνο -όταν είσαι στο καράβι ή λίγο πριν βγεις απ’ το δωμάτιο. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αυτονομία (πάει «αγκαζέ» με τη χωρητικότητα της μπαταρίας και την αποτελεσματική διαχείριση πόρων) θα σου επιτρέψουν να απολαύσεις τις διακοπές σου χωρίς το άγχος της εύρεσης φορτιστή.

Ενδεικτικές προτάσεις: XIAOMI Redmi Note 12 Pro (67W) / Redmi Note 12 Pro+ (120W), REALME 11 Pro (67W) / REALME 11 Pro+ (100W) , OPPO A98 (67W), HUAWEI Nova 10 SE (66W), XIAOMI 13 Lite (67W), HUAWEI P60 Pro (88W)

Flip design

Αν σου αρέσει να δημιουργείς βίντεο για τα προφίλ σου στα social media, τότε είμαστε σίγουροι ότι ακόμα και στις πιο casual εξόδους σου καταλήγεις να παίρνεις και την… προίκα σου μαζί. Βάσεις, ring lights και λοιπά αξεσουάρ θα αποτελέσουν παρελθόν αν επιλέξεις τον κατάλληλο τύπο συσκευής: ένα flip smartphone! Οι πνευματικοί διάδοχοι των θρυλικών clamshell, τα flip μοντέλα θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη από ποτέ αφού θα σου δώσουν τη δυνατότητα να τραβήξεις βίντεο με εσένα στο επίκεντρο χωρίς κανένα πρόβλημα. Απλά άνοιξέ τα και ακούμπησέ τα στην επιφάνεια που θες, πάτα rec και… αυτό ήταν όλο! Το ενσωματωμένο φλας και η κύρια κάμερα θα στοχεύουν προς το μέρος σου, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να απολαύσεις πλήρη ελευθερία κινήσεων χωρίς κανένα άγχος! Και επειδή μιλάμε και για ισχυρές συσκευές συν τοις άλλοις, θα κάνεις την απαραίτητη επεξεργασία επί τόπου πριν στείλεις τις δημιουργίες σου «καρφί» σε TikTok, Instagram και Twitter (ή Threads).

Ενδεικτικές προτάσεις: MOTOROLA Razr 40 Ultra, OPPO Find N2 Flip, SAMSUNG Galaxy Z Flip4

Χρώματα παντού

Το smartphone δεν είναι αυτοκίνητο, γι’ αυτό δωσ’ του χρώμα! Νισάφι πια με τις συσκευές σε μαύρο, λευκό και γκρι/ασημί. Το καλοκαίρι είναι η εποχή των χρωμάτων και τι πιο ταιριαστό από ένα κινητό σε μια ζωηρή απόχρωση που θα κολακεύει ακόμα περισσότερο το προσεγμένο του design; Επιλέγοντας μια συσκευή σε ένα έντονο, ενδιαφέρον και συνάμα ξεχωριστό χρώμα, έχεις τη δυνατότητα πλαισιώνοντάς τη με μία εξίσου stylish θήκη και ένα εμπνευσμένο background στην οθόνη, να δημιουργήσεις έναν μοναδικό συνδυασμό που θα κλέψει μεμιάς τις εντυπώσεις. Μην ξεχνάς πως ένα smartphone σε ιδιαίτερο χρώμα μπορεί να αποτελέσει το statement που ψάχνεις σε κάθε σου εμφάνιση, ακόμα και στις πιο επίσημες, μετά το πέρας του καλοκαιριού. Δύο ενδεικτικά παραδείγματα είναι το iPhone 14 Plus (PRODUCT)RED καθώς και το SAMSUNG Galaxy A34 Awesome Lime, δύο μοντέλα που έχουν ξεχωρίσει τον τελευταίο χρόνο. Άλλωστε μη ξεχνάς ότι οι διακοπές κάποια στιγμή μοιραία θα τελειώσουν, το τηλέφωνο ωστόσο θα συνεχίσει να αποτελεί το δεξί σου χέρι και κάτι παραπάνω…

Ενδεικτικές προτάσεις: APPLE iPhone 14 Plus, SAMSUNG Galaxy A34, POCO X5 Pro, MOTOROLA G32, SAMSUNG Galaxy A14 5G, VIVO V29 Lite 5G, XIAOMI Redmi A2 

Και...τα tips των διακοπών

Κλείνουμε με μερικά tips που πραγματικά θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκδρομείς και οι παραθεριστές το καλοκαίρι αφορά τα δεδομένα τους. Με τα δίκτυα Wi-Fi να μην αποτελούν λύσεις εμπιστοσύνης (αφ’ ενός δεν ξέρεις ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω τους και αφ’ ετέρου δεν είναι απαραίτητο ότι θα προσφέρεται παντού τέτοιο), τα κάστανα απ’ τη φωτιά θα αναλάβει να βγάλει ως συνήθως το smartphone σου το οποίο θα μετατραπεί σε mobile hotspot, δίνοντας απλόχερα πρόσβαση στο internet σε κάθε άλλη συσκευή -από το laptop και το tablet σου, μέχρι τα άλλα κινητά της παρέας. Για να ανταποκριθεί βέβαια σε αυτόν τον ρόλο, η συσκευή σου θα πρέπει να πληροί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις με πρώτη και καλύτερη τη 5G συνδεσιμότητα, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της νεότερης γενιάς δικτύων. Καλό θα ήταν ακόμα να έχει μεγάλη μπαταρία αφού το tethering είναι αρκετά ενεργοβόρο. Αν διαθέτει και τεχνολογία ταχείας φόρτισης, ακόμα καλύτερα.

Για να ενεργοποίησεις το hotspot στην αγαπημένη σου συσκευή, ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες ανάλογα με την πλατφόρμα:

Android: Εκτός απροόπτου, η λειτουργία ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του hotspot υπάρχει ως κουμπί στις γρήγορες ρυθμίσεις μόλις κάνεις τη γνωστή χειρονομία (gesture) από πάνω προς τα κάτω. Αν δεν το βρεις εκεί, τότε πήγαινε στις Ρυθμίσεις και ψάξε για "Mobile Hotspot". Το ενεργοποιείς και από εκεί μπορείς να ρυθμίσεις ακόμα και τον κωδικό που θα χρησιμοποιήσεις.

iPhone: Οι φίλοι της APPLE και του iPhone θα βρουν τη σχετική επιλογή στις Ρυθμίσεις και στη συνέχεια στο "Προσωπικό Hotspot". Και εδώ βρίσκουμε την ίδια ρύθμιση προκειμένου να δηλώσουμε εμείς το password με το οποίο θα συνδεόμαστε κάθε φορά στο hotspot που μόλις δημιουργήσαμε.

Έχεις smartphone; Τα έχεις όλα!

Το smartphone μπορεί να αποτελέσει το «πολυεργαλείο» που αναζητούσες εν όψει διακοπών. Τέλειο για ‘σένα που θες να έχεις μαζί σου όσο το δυνατόν λιγότερα συμπράγκαλα, θα αντικαταστήσει σχεδόν όλα τα άλλα αντικείμενα που θα έπαιρνες υπό κανονικές συνθήκες βγαίνοντας από το σπίτι ή το δωμάτιο. Πρόσεξε να δεις. Χάρη στα σχετικά apps, θα έχεις μαζί σου ανά πάσα στιγμή δίπλωμα και ταυτότητα. Οι ανέπαφες συναλλαγές σε συνδυασμό με την υποστήριξη NFC του smartphone σου, θα σου επιτρέψουν να αφήσεις πίσω σου το πορτοφόλι αφού οι πιστωτικές και χρεωστικές σου κάρτες θα σε ακολουθήσουν όπου κι αν πας. Δεν υπάρχει λόγος για να έχεις μαζί κάμερα ή φωτογραφική μηχανή, handheld παιχνιδομηχανή (βλ. Nintendo Switch) ή tablet, αφού το smartphone σου θα ανταποκριθεί περίφημα και στους τρεις αυτούς ρόλους. Πρόσθεσε και τις λειτουργίες υγείας σε συνδυασμό με κάποιο wearable και έκλεισες!