Τι παίζει με τη φόρτιση του smartphone σου και γιατί αξίζει την προσοχή σου;

2 μήνες πριν
smartphone fast charging

Κάθε άτομο έχει διαφορετικά κριτήρια σε ό,τι αφορά την επιλογή του κατάλληλου για εκείνον smartphone. Κάποιοι δίνουν έμφαση στην οθόνη, ορισμένοι ενδιαφέρονται για τις κάμερες ενώ άλλοι εστιάζουν στην ισχύ (δηλαδή τον επεξεργαστή, τη RAM, τη χωρητικότητα, ενίοτε και τη μπαταρία). Ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που δίνουν τη δέουσα προσοχή στη φόρτιση και τις σχετικές με αυτή τεχνολογίες. Λάθος. Μέγα λάθος! Ευτυχώς για σένα, είμαστε εδώ για να σου εξηγήσουμε τον λόγο για τον οποίο η φόρτιση της συσκευής σου δεν είναι κάτι που περνά στα ψιλά, ενώ θα αναλύσουμε τις λειτουργίες που θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη.

Η σημασία της φόρτισης

Ο τομέας της φόρτισης είναι ένας εξ αυτών όπου οι κατασκευαστές smartphones έχουν πραγματοποιήσει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίο φορτίζουν οι συσκευές μας έχει διαφοροποιηθεί, ο χρόνος που απαιτείται γι’ αυτό έχει μειωθεί δραματικά και οι τεχνολογίες που κάνουν την όλη διαδικασία ασφαλέστερη και ευκολότερη έχουν διευρυνθεί, απόρροια των απαιτήσεων του σύγχρονου lifestyle. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, βλέπεις, χαρακτηρίζεται από αυτή την always-on προσέγγιση. Δεν υπάρχουν «νεκρές» ώρες μέσα στην ημέρα. Ο άνθρωπος παραμένει ενεργός και άρα συνδεδεμένος με όλους και με όλα για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθημερινά.

Με αυτά κατά νου, το ενδεχόμενο του διαλείμματος στη μέση της ημέρας προκειμένου να φορτίσει το smartphone, άρχισε να μοιάζει σταδιακά ολοένα και πιο απίθανο. Ποιος από εμάς άλλωστε θα ήταν διατεθειμένος να πατήσει… pause στη ζωή του, ενόσω περιμένει να γεμίσει η μπαταρία του κινητού του, όταν το τελευταίο είναι πια υπεύθυνο για τις περισσότερες πτυχές της καθημερινότητάς μας (ενημέρωση, εργασία, ψυχαγωγία, πληρωμές, διαχείριση έξυπνου σπιτιού, πλοήγηση, αθλητισμός); Εδώ λοιπόν υπεισέρχεται η σημασία της φόρτισης του smartphone και των σχετικών τεχνολογιών (π.χ. ασύρματη, ταχεία, αμφίδρομη κ.α.) που υποστηρίζει αυτό.

Τεχνολογίες φόρτισης

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να επιλέξεις smartphone, ρίξε μια ματιά στις τεχνολογίες φόρτισης που υποστηρίζει εκείνο. Με τον τρόπο αυτό, αφ’ ενός θα γνωρίζεις τον χρόνο που απαιτείται για να γεμίσεις (πλήρως ή κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό) τη μπαταρία του, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ημέρες με γεμάτο πρόγραμμα, και αφ’ ετέρου θα έχεις μία εικόνα των αξεσουάρ που μπορείς να προμηθευτείς (powerbank, φορτιστές, βάσεις κλπ) για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη. Οι 4 βασικές τεχνολογίες που θα συναντήσεις είναι οι εξής:

Ταχεία φόρτιση

Η ταχεία φόρτιση (γρήγορη φόρτιση ή ταχυφόρτιση) είναι μία προηγμένη τεχνολογία που αναπληρώνει τη στάθμη της μπαταρίας ενός smartphone με σημαντικά αυξημένη ταχύτητα -και άρα σε μικρότερο χρόνο- σε σχέση με την τυπική λειτουργία φόρτισης. Αν και θα τη δεις να αναγράφεται με διαφορετικές ονομασίες (Mi Charge Turbo, SuperCharge, TurboPower, Adaptive Fast Charging, Quick Charge: ο κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί τη δικιά του για λόγους branding/marketing), η βασική αρχή λειτουργίας της είναι η ίδια, καθώς επιτυγχάνεται είτε με υψηλότερη τάση, είτε με υψηλότερη ένταση (ισχύς = τάση x ένταση).

Ασύρματη φόρτιση

Η ασύρματη ή επαγωγική φόρτιση είναι η μέθοδος που εξασφαλίζει την αναγόμωση της μπαταρίας μίας συσκευής (εν προκειμένω ενός smartphone) χωρίς την ανάγκη χρήσης καλωδίων ή άλλου φυσικού τρόπου σύνδεσης. Καθίσταται δυνατή χάρη στη δημιουργία ενός ηλεκτρομαγνητικού πεδίου μεταξύ της επιφάνειας φόρτισης και της συσκευής. Μέσω αυτού του πεδίου μεταφέρεται ενέργεια η οποία εν συνεχεία μετατρέπεται στο εσωτερικό της συσκευής σε ηλεκτρισμό για τη φόρτιση της μπαταρίας της. Το πιο ευρέως διαδεδομένο πρωτόκολλο ασύρματης φόρτισης είναι το Qi.

Αντίστροφη ασύρματη φόρτιση

Η αντίστροφη ασύρματη φόρτιση (wireless reverse charging, wireless power share ή όπως αλλιώς την αναφέρει για λόγους marketing ο εκάστοτε κατασκευαστής) αποτελεί μία λειτουργία που συναντάμε σε ορισμένα μοντέλα. Χάρη σε αυτή, τα εν λόγω smartphones μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις ασύρματης φόρτισης για λογαριασμό άλλων συμβατών συσκευών (συνήθως του ίδιου κατασκευαστή). Αν για παράδειγμα βρεθείς χωρίς μπαταρία στα ακουστικά σου και εφ’ όσον αυτά και το smartphone σου διαθέτουν δυνατότητα αντίστροφης ασύρματης φόρτισης, τότε μπορείς να τα ακουμπήσεις απλά επάνω στο τελευταίο και εκείνα θα ξεκινήσουν να φορτίζουν!

VOOC

Το VOOC (voltage open loop multi-step constant-current charging) συνιστά την πιο πρόσφατη εκδοχή της τεχνολογίας ταχείας φόρτισης. Η βασική διαφορά του με τα υπόλοιπα παρεμφερή πρότυπα, έγκειται στο γεγονός πως εν αντιθέσει με αυτά, δεν περιορίζει την ισχύ φόρτισης όταν η συσκευή χρησιμοποιείται ταυτόχρονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η διαδικασία της αναγόμωσης της μπαταρίας να γίνεται σε ακόμα μικρότερο χρονικό διάστημα. Η OPPO έχει αναπτύξει τη δική της σχετική τεχνολογία, SuperVOOC, ενώ κάτι ανάλογο έχει κάνει εσχάτως και η REALME η οποία έφερε την εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση 67W στη mid-range κατηγορία.

Περί αξεσουάρ

Τώρα που γνωρίζεις τι ισχύει στα της φόρτισης, μπορείς να επενδύσεις με σιγουριά στα κατάλληλα αξεσουάρ. Δώσε έμφαση λοιπόν στον φορτιστή και εξασφάλισε πως έχει την κατάλληλη ένταση (μετριέται σε watt) έτσι ώστε να εκμεταλλευτείς τυχόν λειτουργία ταχείας φόρτισης. Αν η συσκευή σου υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση, τότε μπορείς να γλιτώσεις μια για πάντα απ’ τα καλώδια, επενδύοντας σε powerbanks και βάσεις με τη σχετική λειτουργία. Βεβαιώσου για τους χρόνους που απαιτούνται (ενδεχομένως η ταχύτητα φόρτισης να είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι αν χρησιμοποιούσες καλώδιο) ώστε να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Τέλος, αν σκέφτεσαι να αγοράσεις ακουστικά, κάποιο wearable ή smartwatch, δες προσεκτικά τι αναφέρει ο κατασκευαστής περί power sharing έτσι ώστε το κινητό σου να μπορεί να παίξει τον ρόλο του backup powerbank αν παραστεί ανάγκη.

Μια ματιά στην αγορά

Έχοντας αντιληφθεί τη σημασία της φόρτισης λοιπόν, τι θα ‘λεγες να βλέπαμε τις συσκευές που ξεχωρίζουν στον τομέα αυτό; Ξεκινώντας από την OPPO, τα Reno 8 και Reno 10 Pro έρχονται με φορτιστή SuperVOOC 80W και φορτίζουν σε χρόνο-ρεκόρ: 11 λεπτά για ποσοστό 50% το πρώτο, 28 λεπτά για μία πλήρη φόρτιση το δεύτερο. Εκπληκτικές επιδόσεις επιτυγχάνουν και τα Redmi Note 12 Pro+ 5G και 13T Pro της XIAOMI αφού χάρη στους φορτιστές 120W που τα πλαισιώνουν, προσφέρουν φόρτιση 0-100% σε μόλις 19 λεπτά! Εξαιρετική περίπτωση συνιστά ακόμα το REALME 11 Pro+ το οποίο φτάνει στο 17% μέσα σε μόλις τρία λεπτά (!) ενώ συμπληρώνει μία πλήρη φόρτιση σε 26 λεπτά. Αν σε ενδιαφέρει η ασύρματη φόρτιση, μπορείς να δεις τα MOTOROLA Edge 40 Neo Dual 5G και Razr 40 Ultra Dual 5G, το VIVO X90 Pro, το XIAOMI 13 και βέβαια τα iPhone και πλήθος smartphones Galaxy (S23, S22, S21 & S20 series, Note10 & Note20 series κ.α.). Για αντίστροφη ασύρματη φόρτιση, τέλος εξέτασε τα VIVO Y35, Y36, V29 lite και X90 Pro, XIAOMI 13, MOTOROLA Edge 40 Pro Dual 5G ενώ θα πρέπει να υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση και τα αξεσουάρ και wearables που επιλέγεις, όπως για παράδειγμα προτάσεις Galaxy της SAMSUNG, σαν τα Galaxy Buds2 Pro και το Galaxy Watch6.