Αν σκέφτεσαι να επενδύσεις σε μία ακριβή, high-end τηλεόραση, τότε καλώς ετοιμάζεσαι να πράξεις! Η τηλεόραση διατηρεί άλλωστε τα σκήπτρα όσον αφορά την οικιακή ψυχαγωγία, είτε καθώς απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου video games, είτε παρακολουθώντας σειρές, ντοκιμαντέρ, ταινίες, αθλητικό και λοιπό περιεχόμενο στα κανάλια της COSMOTE TV. Τι καλύτερο λοιπόν από το να το κάνεις με στυλ και προπάντων τη βέλτιστη ποιότητα; Η επένδυση σε μία premium τηλεόραση ωστόσο δεν είναι παίξε γέλασε: υπάρχουν αρκετοί παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να προσέξεις, αν θες να πιάσει τόπο και το τελευταίο ευρώ που θα δώσεις για την αγορά σου. Έλα να ρίξουμε μια ματιά σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.
Μέγεθος
Το μέγεθος της τηλεόρασής σου εξαρτάται πρωτίστως από τον διαθέσιμο χώρο στο σαλόνι σου ή όπου αλλού σκέφτεσαι να την τοποθετήσεις (περισσότερα επ’ αυτού παρακάτω). Μία καλή τηλεόραση όμως δεν οφείλει να είναι απαραίτητα και… υπερμεγέθης. Οι κατασκευαστές φροντίζουν να λανσάρουν τις προτάσεις τους σε διάφορα μεγέθη, ξεκινώντας συχνά από τις 43 ή ακόμα και τις 32 ίντσες και φτάνοντας στις 85 και τις 90 ίντσες. Αν βάλεις στο μάτι κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο αλλά λόγω περιορισμών -χώρου ή budget- σκοπεύεις να επιλέξεις τη μικρότερη σε μέγεθος έκδοσή του, βεβαιώσου ότι διαθέτει τα χαρακτηριστικά των υπολοίπων. Ένα καλό, τυπικό μέγεθος για σαλόνι πάντως είναι οι 50-55 ίντσες, με τις 65 να είναι ιδανικές για μεγαλύτερους χώρους.
Σχεδιασμός/Θέση στον χώρο
Όπως προείπαμε, το μέγεθος της τηλεόρασης που θα επιλέξεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον χώρο που μπορείς να διαθέσεις. Υπάρχουν ωστόσο δύο «τρικ» που μπορείς να εκμεταλλευτείς προκειμένου να ανέβεις κατηγορία μεγέθους. Το πρώτο είναι να χρησιμοποιήσεις μία βάση τοίχου (στον αναλυτικό οδηγό μας θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την αγορά της). Έτσι θα εφαρμόσεις την τηλεόρασή σου στον τοίχο, τοποθετώντας την αφ’ ενός μακρύτερα από εσένα και αφ’ ετέρου ακριβώς εκεί που θες (αν επιλέξεις λ.χ. βάση με βραχίονα, ενδεχομένως να καταφέρεις να εκμεταλλευτείς κάποια γωνία). Το δεύτερο είναι να επενδύσεις σε μία πρόταση με επιδαπέδια βάση (η SAMSUNG φερ’ ειπείν έχει λανσάρει ορισμένες εκπληκτικά stylish λύσεις για τις «lifestyle» τηλεοράσεις της). Θα γλιτώσεις τον όγκο του επίπλου, απολαμβάνοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων ως προς την τοποθέτησή της.
Ανάλυση
Ας πάμε όμως και στα της τηλεόρασης ξεκινώντας από την ανάλυσή της. Με δεδομένο ότι αγοράζεις premium τηλεόραση, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθείς οτιδήποτε χαμηλότερο του 4K. Με ένα Ultra HD μοντέλο θα είσαι καλυμμένος σε βάθος χρόνου, αφού θα μπορείς να απολαμβάνεις σειρές, ταινίες και video games σε υπερυψηλή ανάλυση για χρόνια. Στην αγορά θα βρεις και 8K προτάσεις: η αλήθεια είναι πως δε διατίθεται περιεχόμενο που θα σου επιτρέψει να εκμεταλλευτείς απολύτως ολόκληρο το φάσμα δυνατοτήτων τους, οπότε αν κάνεις… all in σε μία τέτοια, θα αρκεστείς στην -ιδιαίτερα πετυχημένη, ομολογουμένως- λειτουργία upscale τους.
HDR
Το αμέσως επόμενο που θα σε ενδιαφέρει λογικά στη νέα σου τηλεόραση είναι το high dynamic range ή HDR (υψηλό δυναμικό εύρος ελληνιστί). Για να μη σε μπλέξουμε με τεχνολογικούς όρους, το HDR διασφαλίζει πως θα απολαμβάνεις πιο δυναμικές εικόνες με ρεαλιστικότερα χρώματα και ευρύτερη παλέτα. Τα λευκά θα είναι φωτεινότερα, τα μαύρα σκοτεινότερα και γενικώς θα παρατηρείς περισσότερες λεπτομέρειες σε κάθε σκηνή ακόμα κι αν πρόκειται για κάποια σκοτεινή (λογικό αφού η τηλεόρασή σου θα είναι σε θέση να αποτυπώσει δεκαψήφιο αριθμό αποχρώσεων).
Με μια ματιά ωστόσο, θα διαπιστώσεις ότι «κυκλοφορούν» αρκετές διαφορετικές εκδόσεις του HDR; Ποια είναι η «καλύτερη»; Το βασικό πρότυπο είναι το HDR10 -αυτό είναι που θα πρέπει να σε ενδιαφέρει. Το αντίπαλο δέος του είναι το Dolby Vision (και εσχάτως το Dolby Vision IQ που προσαρμόζει την εικόνα βάσει της φωτεινότητας του δωματίου) το οποίο χρησιμοποιείται από αρκετούς κατασκευαστές. Όχι όμως και τη SAMSUNG η οποία σε συνεργασία με τις PANASONIC, AMAZON και 20TH CENTURY FOX έχουν αναπτύξει το δικό τους πρότυπο, το HDR10+. Το HLG είναι ένα ακόμα πρότυπο που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην Ιαπωνία (και το βρετανικό BBC για κάποιο λόγο).
Εσύ βεβαιώσου ότι η τηλεόρασή σου υποστηρίζει HDR10 κι από εκεί και πέρα, ό,τι προσφέρει ο εκάστοτε κατασκευαστής.
Συνδεσιμότητα
Συνεχίζουμε με τα της συνδεσιμότητας. Πρόκειται για ενότητα που ενδεχομένως να περίμενες να βρεις σε οδηγό για laptops όμως παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και στην τηλεόραση. Όχι, δεν είναι αρκετό το νέο σου μοντέλο να διαθέτει απλώς θύρες HDMI. Ιδανικά θες να πρόκειται για θύρες HDMI 2.1 και ναι, η διαφορά μεταξύ των δύο είναι σημαντική. Η HDMI 2.1 υποστηρίζει bit rate (ρυθμό μετάδοσης δεδομένων) 48 Gbps έναντι των 18 Gbps της HDMI 2.0, κάτι που σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα καλώδια, θα έχεις πρόσβαση σε υψηλότερες αναλύσεις και ρυθμούς ανανέωσης εικόνας. Όσο για τον αριθμό τους, με τέσσερις τέτοιες θύρες είσαι μια χαρά. Κατά τα άλλα φρόντισε να υπάρχουν τουλάχιστον δύο USB για τη σύνδεση εξωτερικών μονάδων αποθήκευσης (sticks, δίσκοι κλπ) και Ethernet για την περίπτωση που προτιμάς τη σταθερότητά του έναντι του Wi-Fi. Η ομοαξονική, η οπτική και η RCA είναι ευπρόσδεκτες, τέλος.
Ήχος
Ο ήχος χρειάζεται προσοχή. Καθώς οι τηλεοράσεις διαθέτουν ολοένα και μικρότερο προφίλ, αναγκαστικά ο χώρος που έχουν στη διάθεσή τους οι κατασκευαστές για να χωρέσουν τα ηχεία τους, συρρικνώνεται. Ως εκ τούτου, παρά τις καινούριες τεχνολογίες, ο ήχος στις νέες τηλεοράσεις -ακόμα και στις premium- δε βρίσκεται στα επίπεδα της εικόνας. Είναι καλός μεν, όχι κορυφαίος δε. Η πρότασή μας είναι να πλαισιώσεις την τηλεόρασή σου με μία ηχομπάρα (soundbar ντε) βάσει των tips που σου έχουμε προσφέρει μέσα από τον σχετικό οδηγό μας. Θα σου εξασφαλίσει ισορροπημένο ήχο με κρυστάλλινα ψηλά και βαθύ, απολαυστικό μπάσο για καθαρούς διαλόγους και κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Προτίμησε μοντέλο με ασύρματο subwoofer για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αν εν τέλει επιλέξεις να εμπιστευτείς την τηλεόρασή σου χωρίς soundbar, βεβαιώσου ότι υποστηρίζει είτε Dolby Atmos, είτε DTS. Και τα δύο είναι τεχνολογίες surround που θα δημιουργήσουν επιβλητικές εμπειρίες, έστω και χωρίς επιπρόσθετα ηχεία. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα, μέχρι να αποφασίσεις να επενδύσεις σε κάτι καλύτερο.
Λειτουργικό σύστημα
Η νέα σου, premium τηλεόραση θα είναι μοιραία και smart. Ως εκ τούτου θα χρησιμοποιεί ένα λειτουργικό σύστημα, μία πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα έχεις πρόσβαση στις λειτουργίες της και το περιεχόμενο της αρεσκείας σου. Προφανώς και δεν μπορείς να εγκαταστήσεις όποιο σου αρέσει αλλά θα πρέπει να βολευτείς με αυτό που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε κατασκευαστής. Το Android TV είναι το δημοφιλέστερο λειτουργικό όλων, προσφέροντας μεταξύ άλλων πρόσβαση στο Play Store, ενσωματωμένο Chromecast και πλήρη συμβατότητα με το οικοσύστημα της GOOGLE. Η LG χρησιμοποιεί το WebOS το οποίο δίνει έμφαση στην αμεσότητα και τη φιλικότητα προς τον χρήστη, ενώ η SAMSUNG έχει αναπτύξει τη δική της smart πλατφόρμα, το Tizen (επίσης εξαιρετική λύση αν διαθέτεις και άλλες συσκευές της όπως π.χ. smartphone ή tablet). Στις τηλεοράσεις της HISENSE συναντάμε το Vidaa U, ένα λιτό αλλά ταχύτατο σύστημα ενώ, τέλος, η PANASONIC προτιμά το -μάλλον άχρωμο- MyHomeScreen.