1η εβδομάδα Σεπτεμβρίου 2024: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

1 μήνας πριν
Bluetooth 6.0

Η νέα τεχνολογική χρονιά ξεκινά δυναμικά με πολλές ειδήσεις από το χώρο της τεχνολογίας που δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις από τον κόσμο της τεχνολογίας που σημάδεψαν την εβδομάδα που πέρασε.

Το Bluetooth 6.0 υπόσχεται ακριβέστερο εντοπισμό συσκευών

Η τεχνολογία Bluetooth, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ετοιμάζεται για ένα σημαντικό άλμα προόδου. Το Bluetooth Special Interest Group (SIG) ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Bluetooth 6.0, το οποίο εισάγει μια νέα λειτουργία ακριβούς εντοπισμού που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα δίκτυα εύρεσης συσκευών, όπως το "Find My" της Apple και αντίστοιχα συστήματα της Google και της Tile.

Η νέα λειτουργία, που ονομάζεται Channel Sounding, υπόσχεται να προσδιορίζει την απόσταση μεταξύ δύο συσκευών με ακρίβεια εκατοστού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ραδιοσημάτων σε διαφορετικές συχνότητες, επιτρέποντας τον ακριβή υπολογισμό της απόστασης. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια εντοπισμού μεταξύ ενός iPhone και ενός AirTag ή ενός SmartTag με ένα Galaxy smartphone.

Επιπλέον, το Bluetooth 6.0 στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας των ψηφιακών κλειδιών που χρησιμοποιούνται για το ξεκλείδωμα αυτοκινήτων ή δωματίων ξενοδοχείων. Με την πιο ακριβή πληροφορία εντοπισμού, οι προγραμματιστές μπορούν να διασφαλίσουν ότι μια συσκευή ξεκλειδώνει μόνο όταν το ψηφιακό κλειδί βρίσκεται εντός συγκεκριμένης εμβέλειας, μειώνοντας τον κίνδυνο επιθέσεων "man-in-the-middle".

Παρόλο που η υιοθέτηση του Bluetooth 6.0 από τις συσκευές αναμένεται να πάρει χρόνο, η νέα έκδοση υπόσχεται να φέρει αξιοσημείωτες βελτιώσεις στον τρόπο που εντοπίζουμε και εναλλάσσουμε ασύρματες συσκευές.

Η MICROSOFT ανακοινώνει εκδήλωση για το Copilot

Η MICROSOFT ετοιμάζεται να παρουσιάσει την επόμενη φάση καινοτομίας του Copilot, του βοηθού τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας. Σε μια ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της MICROSOFT, Satya Nadella, και ο αντιπρόεδρος της AI at work, Jared Spataro, θα παρουσιάσουν τις νέες εξελίξεις στο Copilot.

Η εκδήλωση, που θα μεταδοθεί μέσω LinkedIn, θα επικεντρωθεί στις επιχειρηματικές εφαρμογές του Copilot. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθούν νέες λειτουργίες για το MICROSOFT 365 Copilot, με στόχο να προσελκύσουν περισσότερες επιχειρήσεις να εγγραφούν στην υπηρεσία, η οποία κοστίζει 30 δολάρια ανά χρήστη ανά μήνα.

Υπάρχουν επίσης προσδοκίες για ανακοινώσεις σχετικά με το Copilot Pro, την έκδοση του βοηθού AI για καταναλωτές, η οποία προσφέρεται με μηνιαία συνδρομή 20 δολαρίων. Η MICROSOFT φαίνεται να στοχεύει στην ενίσχυση των χαρακτηριστικών του Copilot Pro, το οποίο δεν έχει δει πολλές νέες προσθήκες από την κυκλοφορία του νωρίτερα φέτος.

Η εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών, καθώς η MICROSOFT συνεχίζει να επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής της.

Ευπάθεια στα YubiKeys προκαλεί ανησυχία

Μια σημαντική ευπάθεια έχει εντοπιστεί στα δημοφιλή tokens διπλού παράγοντα αυθεντικοποίησης (2fa) YubiKey, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση ασφαλείας. Η ευπάθεια, που εντοπίστηκε στην κρυπτογραφική βιβλιοθήκη της Infineon που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα προϊόντα YubiKey, θα μπορούσε να επιτρέψει σε επιτιθέμενους να κλωνοποιήσουν τη συσκευή.

Η YUBICO, η εταιρεία κατασκευής των YubiKeys, χαρακτηρίζει τη σοβαρότητα της ευπάθειας ως "μέτρια", τονίζοντας ότι η εκμετάλλευσή της είναι δύσκολη. Για να αξιοποιηθεί η ευπάθεια, ο επιτιθέμενος θα χρειαζόταν να έχει στην κατοχή του το YubiKey, γνώση των λογαριασμών-στόχων και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται επιπλέον γνώση όπως όνομα χρήστη, PIN ή κωδικός πρόσβασης.

Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να παραμένουν σε εγρήγορση και να επαληθεύουν πάντα την αυθεντικότητα των επικοινωνιών που λαμβάνουν από υποτιθέμενες εταιρείες ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δεν πρέπει ποτέ να αποσύρουν χρήματα βασιζόμενοι σε οδηγίες από τυχαίες αλληλεπιδράσεις.

Το σίγουρο είναι ότι καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι απατεώνες βρίσκουν νέους τρόπους να εκμεταλλευτούν τα κενά ασφαλείας και την έλλειψη ενημέρωσης του κοινού. Η συνεχής εκπαίδευση και η προσοχή είναι απαραίτητες για την προστασία από τέτοιου είδους απάτες.

Δυστυχώς, καθώς το firmware των YubiKeys δεν μπορεί να ενημερωθεί, όλες οι συσκευές YubiKey 5 πριν από την έκδοση 5.7 (ή 5.7.2 για τη σειρά Bio και 2.4.0 για το YubiHSM 2) θα παραμείνουν ευάλωτες. Η NinjaLab, η εταιρεία ασφάλειας που ανακάλυψε την ευπάθεια, εκτιμά ότι αυτή υπάρχει στα κορυφαία τσιπ ασφαλείας της Infineon εδώ και πάνω από 14 χρόνια.

Η αποκάλυψη της ευπάθειας υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς επαγρύπνησης στον τομέα της ασφάλειας, ακόμη και για συσκευές που θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλείς.

Αύξηση των απατών μέσω Bitcoin ATMs

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι απώλειες από απάτες που σχετίζονται με τα ATM Bitcoin έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το ποσό που χάθηκε σε τέτοιες απάτες αυξήθηκε σχεδόν δεκαπλάσια από το 2020 έως το 2023, φτάνοντας τα 114 εκατομμύρια δολάρια. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2024, οι καταναλωτές έχουν ήδη χάσει 65 εκατομμύρια δολάρια.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές για να εξαπατήσουν τα θύματά τους, συχνά προσποιούμενοι ότι είναι τραπεζικοί ή κυβερνητικοί υπάλληλοι. Πείθουν στη συνέχεια τα θύματα να αποσύρουν μεγάλα ποσά μετρητών και να τα καταθέσουν σε ένα ATM Bitcoin, υποτίθεται για να διατηρήσουν τα χρήματά τους ασφαλή. Στη συνέχεια, οι απατεώνες παρέχουν έναν κωδικό QR που, όταν σαρωθεί στο ATM, μεταφέρει όλα τα μετρητά στο πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων του απατεώνα.

Φέτος, τα θύματα ανέφεραν μέση απώλεια 10.000 δολαρίων σε απάτες με ATM Bitcoin. Παρά τις προειδοποιήσεις από το FBI και τις προσπάθειες ορισμένων πολιτειών να θέσουν όρια στις συναλλαγές, το πρόβλημα συνεχίζει να αυξάνεται.

Εσύ ποια είδηση ξεχώρισες;