40 χρόνια MICROSOFT Word - Πώς εξελίχθηκε το δημοφιλές πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου

6 μήνες πριν
MICROSOFT Word logo

Το MICROSOFT Word γιόρτασε πρόσφατα τα 40α γενέθλιά του. Το κορυφαίο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 25 Οκτωβρίου 1983 ως "Multi-Tool Word" για συστήματα Xenix. Αργότερα πήρε το δρόμο του για το MS-DOS και το Macintosh, με τη MICROSOFT να καταφέρνει να κυκλοφορήσει ακόμη και μια έκδοση για το Atari-ST. 

Εκείνες τις πρώτες ημέρες, το Word ανταγωνιζόταν άλλους δημοφιλείς επεξεργαστές κειμένου όπως το WordStar και το WordPerfect. Έκτοτε διεκδίκησε με άνεση τη θέση του στο MICROSOFT 365 (πρώην Office), ξεπερνώντας το WordPad της ίδιας της MICROSOFT που κυκλοφόρησε το 1995.

Το Word εξελίχθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών για να παραμείνει ανταγωνιστικό. Το Word 4.0 το 1989 ήταν η πρώτη έκδοση για Windows, ένα σημαντικό σημείο προώθησης για το νέο τότε λειτουργικό σύστημα της MICROSOFT. Η MICROSOFT κυκλοφόρησε στρατηγικά μια έκδοση DOS του Word 5.5 με ένα περιβάλλον εργασίας που αντικατοπτρίζει την παραλλαγή των Windows.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90, το Word είχε κατακτήσει πάνω από το 90% της αγοράς επεξεργασίας κειμένου. Η ενσωμάτωση με την υπηρεσία αποθήκευσης cloud της MICROSOFT, OneDriveμ και η μετάβαση στο οικοσύστημα 365 ήρθαν αρκετά αργότερα.

Παρόλο που κάποιοι μπορεί να αισθάνονται νοσταλγία, είναι σαφές ότι το σημερινό Word έχει αποκλίνει πολύ από τις ρίζες του ως απλή εφαρμογή WYSIWYG δημιουργίας κειμένου. Με όλες τις χρήσιμες και άλλες όχι τόσο λειτουργίες του, το Word θεωρείται πλέον αρκετά «βαρύ» από τους χρήστες που χρειάζονται απλώς βασική μορφοποίηση. Πλέον ανεπιστρεπτί έχουν περάσει οι μέρες που το Word λειτουργούσε εκτός σύνδεσης χωρίς να απαιτεί συνεχή σύνδεση στο διαδίκτυο. 

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με την καλύτερη έκδοση του Word. Κάποιοι υποστηρίζουν το 2013 για την πρόοδό του, όπως η λειτουργία ανάγνωσης και η επεξεργασία εικόνων. Άλλοι προτιμούν τη γραμμή εργαλείων με καρτέλες του 2007 ή τη διάταξη του 2003 που μοιάζει με το σύγχρονο περιβάλλον. Το Word 6 του 1993 έχει επίσης τους υπερασπιστές του ως μια επιλογή χωρίς περιττές λειτουργίες.

Μέσα σε 40 χρόνια, το Word έχει εξελιχθεί από μια ταπεινή εφαρμογή για τη δημιουργία εγγράφων σε μια πλατφόρμα συνεργασίας με σύνδεση στο cloud, εμπλουτισμένη με τεχνητή νοημοσύνη. Χαρακτηριστικά που λίγοι φαντάζονταν το 1983, όπως η συν-επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο ενώ η ενσωμάτωση βίντεο και η φωνητική υπαγόρευση αποτελούν πλέον βασικά μέρη της εμπειρίας ενός χρήστη laptop.