4η εβδομάδα Φεβρουαρίου: Όλες οι ειδήσεις που ξεχώρισαν

1 μήνας πριν
laptop on desk

Το MWC 2024 στη Βαρκελώνη μονοπώλησε τα τεχνολογικά νέα την εβδομάδα που μας πέρασε. Πάμε να δούμε όμως και μερικές άλλες μικρότερες αλλά ενδιαφέρουσες ειδήσεις από το χώρο της τεχνολογίας:

Το μέλλον του προγραμματιστή

Σύμφωνα με τον CEO της NVIDIA, Τζένσεν Χουάνγκ, η ταχεία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται σύντομα να περιορίσει δραστικά την ανάγκη για προγραμματιστές. Τα τελευταία chatbot, όπως το ChatGPT, έχουν ήδη παράξει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη σύνταξη κώδικα. 

Κατά τον Χουάνγκ, η εκμάθηση προγραμματισμού δεν πρέπει πλέον να αποτελεί προτεραιότητα για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνολογία. Ο ίδιος προτείνει τη στροφή σε τομείς όπως τη γεωργία, βιολογία και την εκπαίδευση. Παράλληλα, το GitHub, το γνωστό αποθετήριο κώδικα προγραμμάτων, λανσάρει το GitHub Copilot Enterprise ως έναν AI βοηθό για σύνταξη κώδικα.

Ήδη πολλοί χρήστες εκφράζουν ανησυχίες για έλλειψη ρύθμισης και ελέγχου στην τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα τίθενται ζητήματα ιδιωτικότητας και παραπληροφόρησης ενώ υπάρχει ανησυχία για απαξίωση θέσεων εργασίας, καθώς εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αντικαταστήσουν το έργο αρχιτεκτόνων και γραφιστών.

Κλείσιμο studio της SONY

Η SONY ανακοίνωσε την απόλυση 900 εργαζομένων που σχετίζονται με το PlayStation, περίπου το 8% δηλαδή του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα η Ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε και το κλείσιμο στούντιο ανάπτυξης τίτλων στο Λονδίνο. Οι απολύσεις αφορούν την Αμερική, την Ασία αλλά και την Ευρώπη.  

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τομέα gaming, Τζιμ Ράιαν, οι αλλαγές οφείλονται στον τρόπο ανάπτυξης και διανομής των βιντεοπαιχνιδιών. Η κίνηση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη μείωση των ετήσιων προβλέψεων πωλήσεων για το PlayStation 5.  

Τον τελευταίο χρόνο, ο χώρος του gaming έχει πληγεί, αφού πολλές εταιρείες να προχωρούν σε απολύσεις λόγω της πτώσης της ζήτησης μετά την πανδημία. Η SONY μάλιστα προβλέπει σταδιακή μείωση πωλήσεων για το PlayStation 5 το επόμενο οικονομικό έτος και λιγότερους αποκλειστικούς τίτλους.  

Παρά τις 50 εκατομμύρια μονάδες που έχει πουλήσει το PlayStation 5, τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας της κονσόλας χαρακτηρίστηκαν από τις ελλείψεις στην παραγωγή λόγω πολύ αυξημένης ζήτησης, σε συνδυασμό με την πανδημία. Τώρα, η εταιρεία φαίνεται πως προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρονικών παιχνιδιών, μειώνοντας το κόστος της.

Σε ποια εταιρεία με ρομπότ επενδύουν ο Τζεφ Μπέζος, η NVIDIA, η MICROSOFT, και η OpenAI;

Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, σε συνεργασία με τη NVIDIA και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, επενδύουν στη νεοσύστατη εταιρεία Figure AI που αναπτύσσει ανθρωπόμορφα ρομπότ. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Figure AI έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 625 εκατ. ευρώ από την OpenAI του ChatGPT και τη MICROSOFT, με την αποτίμησή της να φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.  To ρομπότ Figure 01 που αναπτύσσει έχει αυτονομία 5 ωρών και μπορεί να χειρίζεται εργαλεία και να ανοίγει πόρτες. Στόχος είναι η δημιουργία ενός "γενικής χρήσης" ρομπότ, με την τεχνητή νοημοσύνη να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μάθησή του.

Ο Μπέζος δεσμεύτηκε για μια επένδυση 90 εκατ. ευρώ μέσω της εταιρείας του, με τη MICROSOFT και τη NVIDIA να επενδύουν 88 εκατ. και 46 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Επίσης, η OpenAI έχει επενδύσει 5 εκατ. στη Figure. 

Γενικότερα, οι επενδύσεις σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται σε άνοδο μετά την επιτυχία του ChatGPT, με τους επενδυτές να αναζητούν την επόμενη μεγάλη καινοτομία στον χώρο.

Οι νέες υπηρεσίες που έρχονται στο mAIgov

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεγίου, παρουσίασε την επόμενη φάση του Ψηφιακού Βοηθού στο συνέδριο GenAI Summit. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πρόκειται για μια νέα ημέρα στην εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω κινητού. 

Ο Ψηφιακός Βοηθός πλέον θα προβαίνει σε ενέργειες για λογαριασμό του πολίτη όπως δημιουργία ληξιαρχικών πράξεων, πιστοποιητικών, κλείσιμο ραντεβού κ.ο.κ. Ο Υπουργός τόνισε τη σπουδαιότητα της τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο συγκεντρώνει μεγάλα δεδομένα σε τομείς όπως Υγεία και Δικαιοσύνη με στόχο την ανοιχτή διάθεσή τους για χρήση από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και λήψη αποφάσεων. Τέλος, τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών για τη δημιουργία ενός ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και υγιούς τεχνολογικού οικοσυστήματος.

Η MERCEDES αναθεωρεί

Η MERCEDES υπαναχώρησε από το αρχικό της σχέδιο να διαθέτει μόνο ηλεκτρικά οχήματα από το 2030 και μετά. Πριν 3 χρόνια, η εταιρεία είχε δηλώσει πως θα σταματούσε τελείως την παραγωγή βενζινοκίνητων οχημάτων έως το 2030, ωστόσο τώρα αναθεωρεί το σχέδιό της.  

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, η MERCEDES πλέον εκτιμά πως μόνο το 50% των πωλήσεών της θα αφορά ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030. Τα βενζινοκίνητα και υβριδικά θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται για αρκετά ακόμη χρόνια, καθώς η ζήτηση δεν επιτρέπει γρηγορότερους ρυθμούς μετάβασης.

Η επιβράδυνση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και η αβεβαιότητα της αγοράς οδήγησαν τη MERCEDES σε αυτή την αναθεώρηση. Άλλοι κατασκευαστές, όπως TESLA, GM και FORD, έχουν επίσης εκφράσει επιφυλάξεις για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης ή έχουν αναβάλει σχέδια.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι πωλήσεις υβριδικών οχημάτων, καθώς πολλοί καταναλωτές περιμένουν την επέκταση υποδομών φόρτισης. Η αγορά δείχνει να μην είναι ακόμα έτοιμη για 100% μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030.

Stay tuned για να μαθαίνεις όλα τα νέα γύρω από την τεχνολογία!