6 χρόνια firmware updates για τα Surface συστήματα της MICROSOFT

5 μήνες πριν
surface laptop

Η MICROSOFT θα προσφέρει πλέον στα Surface laptops που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, έξι χρόνια ενημερώσεων drivers και firmware ως μέρος μιας νέας προσπάθειας για αύξηση της διάρκειας ζωής των συσκευών της.

Οι ενημερώσεις firmware, σχεδιάζονται για να κάνουν τη συσκευή να δουλεύει καλύτερα από γενικές "βελτιώσεις απόδοσης" έως εντελώς νέα χαρακτηριστικά που προσθέτει η MICROSOFT σε νέες εκδόσεις των Windows. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αυτή η επέκταση φαίνεται να υλοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ημερομηνία στην επίσημη σελίδα υποστήριξης. Αυτό συμπίπτει με την κυκλοφορία του Surface Laptop Go 3, όμως κανείς δεν είχε εντοπίσει αυτές τις αλλαγές μέχρι πρόσφατα.

Η σελίδα περιλαμβάνει κάθε μοντέλο που θα λάβει επέκταση υποστήριξης, με την ημερομηνία λήξης να εμφανίζεται δεξιά στήλη. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το Surface Pro 8, το Surface Laptop Studio και το Surface Go 3, τα οποία θα λάβουν την τελική τους ενημέρωση στις 5 Οκτωβρίου 2027. Στις αλλαγές δεν περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος ενώ τα Surface laptops θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφάλειας και λειτουργιών των Windows σύμφωνα με την πολιτική κύκλου ζωής της εταιρείας. 

Τα περισσότερα μοντέλα Surface που κυκλοφόρησαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2021 θα διατηρήσουν το παλιό σχέδιο ενημερώσεων firmware των 4 ετών, με μερικές εξαιρέσεις που θα λάβουν επέκταση υποστήριξης, αλλά όχι για τα πλήρη 6 χρόνια. 

Ίσως η MICROSOFT εμπνεύστηκε από την Google όταν αποφάσισε να επεκτείνει τη διάρκεια ενημερώσεων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Google ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη λογισμικού στα Chromebook. Πρόκειται για παρόμοια σχέδια, αν και η υπόσχεση της MICROSOFT δεν είναι τόσο γενναιόδωρη όσο της Google για 10 χρόνια. Παρόλα αυτά, είναι θετικό που οι τεχνολογικές εταιρείες επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής του hardware τους.

Η τάση πάντως για μακροχρόνια υποστήριξη συσκευών σε επίπεδο λογισμικού, έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια από τα smartphones, όπου οι κορυφαίοι κατασκευαστές του χώρο, υποστηρίζουν συνήθως τα ακριβότερα μοντέλα τους για 4 ή και περισσότερα χρόνια. Σε αυτές τις εταιρείες περιλαμβάνονται οι SAMSUNG, APPLE, XIAOMI κ.α.