Το AI στο κέντρο των ανακοινώσεων του συνεδρίου MICROSOFT Build 2022

2 έτη πριν
MICROSOFT Build 2022

Το συνέδριο προγραμματιστών build 2022 της MICROSOFT αποτελεί παρελθόν, με το γίγαντα της τεχνολογίας να προχωράει σε πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις.

Σε επίπεδο consumer, η MICROSOFT συνεχίζει να επενδύει στην επιτυχία των Windows 11, της τελευταίας έκδοσης του διάσημου λειτουργικού συστήματος το οποίο διαθέτει πλέον 1.4 δις. ενεργούς χρήστες αν υπολογίσουμε και τις προηγούμενες εκδόσεις. Τα widgets αναμένεται να γίνουν περισσότερα αφού η εταιρεία «ανοίγει» τη δυνατότητα ανάπτυξης και σε τρίτους κατασκευαστές ενώ αντίστοιχα το MICROSOFT Store είναι έτοιμο να υποδεχθεί κάθε λογής εφαρμογής, κάνοντας πολύ περισσότερες τις διαθέσιμες επιλογές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η μεγαλύτερη σημασία που δίνει πλέον η MICROSOFT στην arm αρχιτεκτονική σε επίπεδο software, ανακοινώνοντας ότι μέσα στη χρονιά θα κυκλοφορήσει συμβατές εκδόσεις του Visual Studio 2022, .net και VS Code. Μάλιστα η εταιρεία ανακοίνωσε και το Project Volterra, ένα μίνι υπολογιστή που στηρίζεται σε επεξεργαστή της QUALCOMM, και ο οποίος απευθύνεται αποκλειστικά σε developers που θέλουν να αναπτύξουν εφαρμογές που θα στηρίζονται στη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτέλεσε ίσως το κεντρικό θέμα του συνεδρίου, και το κατά πόσο αυτή μπορεί να βοηθήσει τους προγραμματιστές κάθε επιπέδου να κάνουν πιο εύκολα και γρήγορα τη δουλειά τους. Τη σήμερον ημέρα τα εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπουν στους χρήστες τους να δημιουργήσουν λύσεις χρησιμοποιώντας την ίδια γλώσσα που χρησιμοποιούν όταν μιλούν σε άλλους ανθρώπους. Τα βασισμένα στην AI εργαλεία αυτά μεταφράζουν την ανθρώπινη γλώσσα στις γλώσσες προγραμματισμού που καταλαβαίνουν οι υπολογιστές

«Αυτό σου επιτρέπει, ως developer, να μπορείς να ολοκληρώσεις μία σκέψη στο κεφάλι σου ακριβώς όπως θα έκανες με τη φυσική σου γλώσσα. Η τεχνολογία αναλαμβάνει να τη μεταφράσει σε κώδικα που επιτυγχάνει την πρόθεσή σου», γράφει ο επικεφαλής τεχνολογίας της MICROSOFT, Kevin Scott. «Ουσιαστικά πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης όσον αφορά στην ανάπτυξη λογισμικού, σε σχέση με αυτόν που είχαμε πάντα», προσθέτει.

Αν αναρωτιέσαι πώς ακριβώς γίνεται αυτό που περιγράφει ο Scott, την απάντηση δίνει το Codex, ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης από την εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης AI OPENAI, το οποίο μπορεί να μεταφράσει εντολές σε ανθρώπινη γλώσσα σε κώδικα χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους servers του GitHub και άλλες δημόσιες πηγές. «Κάνει το γράψιμο κώδικα πιο παραγωγικό, αφαιρώντας όλη την όχι και τόσο ευχάριστη δουλειά και βοηθώντας σε να θυμηθείς πράγματα που πιθανώς να έχεις ξεχάσει καθώς επίσης και να λύσεις προβλήματα που ίσως σου παρουσιαστούν», λέει ο Peter Welinder, επικεφαλής προϊόντων και συνεργασιών της OPENAI.

Επιπλέον με το GitHub Copilot, η MICROSOFT επιθυμεί να κάνει ευρέως διαθέσιμη τη λειτουργία χρήσης τεχνητής νοημοσύνης κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής, με το σχετικό εργαλείο να δουλεύει αρκετά καλά όπως έχει διαπιστωθεί από τη δοκιμαστική περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία θέλει να ανοίξει τη διάθεσή του Copilot και σε άλλους χρήστες πριν κυκλοφορήσει επίσημα, ενώ όταν αυτό γίνει, ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρχει χρέωση για φοιτητές.

Η αύξηση στην παραγωγικότητα που φέρνει το Codex αλλάζει τα δεδομένα στην ανάπτυξη λογισμικού αφού επιτρέπει σε έναν developer να τελειώσει μέσα σε δύο λεπτά κάτι που στο παρελθόν θα του έπαιρνε έως και δύο ώρες! Κι αν νομίζεις ότι όλα αυτά απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες του χώρου, μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις προσέγγιση. Την ίδια στιγμή ας πούμε, το πρόγραμμα MICROSOFT Power Platform βασίζεται στη λογική «from low code to no code», δίνοντας τη δυνατότητα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους να αναπτύξουν λύσεις λογισμικού κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες τους -απαιτώντας μάλιστα βασικές γνώσεις MICROSOFT Excel.

Η ανάπτυξη λογισμικού γίνεται ολοένα και πιο προσβάσιμη. «Το μέλλον βασίζεται στο software. Πρέπει να ασχοληθεί μαζί του ένα ευρύ και πολυποίκιλο σετ ανθρώπων, από διάφορα backgrounds και με κάθε λογής οπτική γωνία», εξήγησε ο Scott. «Πρέπει να τους δώσουμε την ισχυρότερη δυνατή τεχνολογία ώστε να λύσουν όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν, να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και να εξασφαλίσουν ευημερία στις οικογένειες και τις κοινότητές τους», κατέληξε.

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον σενάριο που είδαμε είναι η χρήση του A.I σε συνδυασμό με διάφορα γλωσσικά μοντέλα, προκειμένου να υπάρξει καταπολέμηση της τοξικότητας που πολλές φορές κατακλύζεται μια συζήτηση το Internet. Βρισκόμαστε ακόμα μακριά από την εξάλειψή της όμως παρόμοια εργαλεία σίγουρα κάνουν τη ζωή πιο εύκολη στους συντονιστές δημόσιων συζητήσεων.

Ραντεβού του χρόνου!