Άκυρη η εξαγορά της Arm από την NVIDIA

2 έτη πριν
Arm NVIDIA

Τα πάντα ήταν έτοιμα. Οι ανακοινώσεις είχαν βγει, το πρόγραμμα είχε δημιουργηθεί, θέληση υπήρχε κι από τις δύο πλευρές. Κι όμως, το deal μεταξύ arm και NVIDIA κατάφερε να… στραβώσει και όλα δείχνουν πως η συμφωνία των $40 δισ. οδηγείται σε ναυάγιο.

Για όσους δε θυμούνται πώς ξεκίνησαν τα πράγματα (λογικό, μιας και έχει περάσει τόσος καιρός), στις 13 Σεπτεμβρίου του 2020 η NVIDIA ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την εξαγορά της arm έναντι του ποσού-μαμούθ των $40 δισ. Οι δύο εταιρείες είχαν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία, αφού αυτή έπρεπε να πάρει την έγκριση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ προκειμένου να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός στην αγορά (νομοθεσία περί μονοπωλίου).

Η έγκριση αυτή ωστόσο δεν ήρθε ποτέ. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου όχι απλά δεν άναψε το πράσινο φως αλλά έχοντας εξετάσει την υπόθεση κινήθηκε νομικά εναντίον των δύο εταιρειών κατηγορώντας τις για κάθετη εξαγορά ή συγχώνευση (πρόκειται για την ένωση δύο εταιρειών που έχουν άμεση σχέση στην ίδια αλυσίδα αλλά σε παραπλήσια επίπεδα, όπως π.χ. προμηθευτής-πελάτης), κάτι που φυσικά είναι παράνομο. Θυμίζουμε πως η ARM απασχολεί περίπου 6500 εργαζομένους με τον αντίστοιχο αριθμό για την NVIDIA να ξεπερνά τους 18.000.

Εξ άλλου, από τη στιγμή της ανακοίνωσης του deal, πολλοί πελάτες της arm, από την Apple μέχρι τη Samsung δε σταμάτησαν να διαμαρτύρονται προς πάσα κατεύθυνση, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ωφελούσε ξεκάθαρα την NVIDIA έναντι των ίδιων. Τους τελευταίους μήνες πάντως, φαίνεται πως στην NVIDIA είχαν πάρει χαμπάρι ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, αφού κορυφαία στελέχη της δήλωναν απαισιόδοξα για την εξέλιξη της συμφωνίας. Σε ό,τι αφορά τη SoftBank, εταιρεία στην οποία ανήκει η arm, δημοσιεύματα τη θέλουν να μελετά εναλλακτικά σενάρια που δεν περιλαμβάνουν την πώληση της τελευταίας.

Οι δύο εταιρείες δεν έχουν πάρει επίσημα θέση στις τελευταίες εξελίξεις.