Ανοιχτή πλατφόρμα χαρτών δημιουργούν MICROSOFT, META και άλλες εταιρείες τεχνολογίας

1 έτος πριν
Overture Maps

Το LINUX FOUNDATION ανακοίνωσε τα πλάνα του για τη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας χαρτών. Στο εγχείρημά του όμως δε θα είναι μόνο του αφού έχει για «συμπαίκτες» δυνατά ονόματα από τον χώρο της τεχνολογίας όπως αυτά της MICROSOFT, META, AWS (AMAZON WEB SERVICES τουτέστιν) και TOMTOM. Το Overture Maps Foundation, όπως θα ονομάζεται αυτό, αποτελεί σύμπραξη των προαναφερθεισών εταιρειών, πρόθεση των οποίων είναι «να παραμείνει ανοιχτό σε όλες τις κοινότητες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη δεδομένων ανοιχτών χαρτών».

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, «τα μέλη θα εκμεταλλεύονται από κοινού τους διαθέσιμους πόρους για την ακριβή συμπλήρωση και ανανέωση των δεδομένων, βάσει των αλλαγών που πραγματοποιούνται στον πραγματικό κόσμο. Τα δεδομένα χαρτών θα είναι ανοιχτά και προσβάσιμα βάσει άδειας ανοιχτής χρήσης. Αυτό θα προωθήσει την καινοτομία, επιτρέποντας σε ένα δίκτυο από κοινότητες τη δημιουργία υπηρεσιών βασισμένων στα δεδομένα του Overture».

Στόχος του Overture είναι να ενισχύσει την από κοινού ανάπτυξη χαρτών, ενδεχομένως και με χρήση δεδομένων από πολλές και διαφορετικές πηγές ανά τον κόσμο στο πλαίσιο ενός εύχρηστου και λειτουργικού οικοσυστήματος. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το Overture προσδοκούν στην γιγάντωσή του προσελκύοντας κι άλλους χρήστες και εταιρείες. Προοπτικές άλλωστε υπάρχουν, αν αναλογιστούμε ότι από την αρχική ανακοίνωση λάμπουν διά της απουσίας τους τεχνολογικοί «κολοσσοί» όπως η APPLE, η GOOGLE και η SAMSUNG.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, το Overture θα είναι σε θέση να διαθέσει τα πρώτα σετ δεδομένων του μέσα στο πρώτο μισό του 2023. Η αρχική αυτή έκδοση θα περιλαμβάνει κάποια βασικά στοιχεία πληροφοριών όπως κτήρια, δρόμους και διοικητικά δεδομένα. Σταδιακά, η κάλυψη, η ανάλυση και η ακρίβεια των υπαρχόντων δεδομένων θα ενισχυθούν, έτσι ώστε με την προσθήκη νέων στοιχείων (σημεία ενδιαφέροντος, μέρη, διαδρομές, 3D δεδομένα κτηρίων) να καταστεί δυνατή η υποστήριξη προϊόντων χαρτών επόμενης γενιάς.