Απογοητευμένοι cryptominers πουλάνε όσο-όσο κάρτες γραφικών στην Κίνα

1 έτος πριν
Cryptominers

Δύσκολοι καιροί για cryptominers ή κρυπτωρύχους, για να το πούμε και στα Ελληνικά. Με την αγορά των κρυπτονομισμάτων να συνεχίζει την κατρακύλα, οι επενδυτές βλέπουν τις περιουσίες τους να μειώνονται μέρα με τη μέρα χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πού και πότε θα σταματήσει ο κατήφορος. Αν υπάρχουν όμως κάποιοι που βρίσκονται σε ακόμα πιο δεινή θέση από τους επενδυτές στα κρυπτονομίσματα, τότε εκείνοι είναι αδιαμφισβήτητα όσοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με το «άθλημα» της εξόρυξής τους.

Κάτι η πτώση στις τιμές ακόμα και των πιο ισχυρών νομισμάτων όπως του Bitcoin και του Ethereum και κάτι η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας παγκοσμίως, ανάγκασε αρκετές «κρυπτοφάρμες» να βάλουν λουκέτο. Κάπως έτσι λοιπόν, οι ιδιοκτήτες τους έχουν βρεθεί με πλήθος ισχυρού εξοπλισμού στην κατοχή τους και στην προσπάθειά τους να μειώσουν τη… χασούρα, έχουν ξεκινήσει να τον δίνουν σε «τιμές εκποίησης» εστιάζοντας φυσικά στις κάρτες γραφικών.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα λοιπόν, στην Κίνα η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει, με αρκετούς πρώην κρυπτωρύχους να πουλάνε κάρτες γραφικών μέσω marketplaces, ακόμα και κατά τη διάρκεια livestreams. Οι τιμές που έχουν αναφερθεί μάλιστα δεν είναι καθόλου κακές, αφού μία RTX 3080 κοστίζει γύρω στα €500 (αντίστοιχα μία καινούρια στοιχίζει €900) ενώ μία RTX 3060 Ti ξεκινά από τα €285. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια σε μία τέτοια περίπτωση είναι η κατάσταση της ίδιας της κάρτας, αφού το πιθανότερο είναι πως θα έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετά απαιτητικές συνθήκες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Ethereum αναμένεται να αλλάξει πρωτόκολλο, περνώντας από την απόδειξη εργασίας στην απόδειξη κυριότητας (από proof-of-work σε proof-of-stake αντίστοιχα), κάτι που θα κάνει στο μέλλον την εξόρυξή του με gaming κάρτες γραφικών ασύμφορη. Ακόμα μία εξέλιξη που αλλάζει τον χάρτη στα κρυπτονομίσματα, αν και με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται επί του παρόντος η αγορά, λίγοι είναι εκείνοι που βλέπουν τόσο μακριά…