Axiom Space: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επανδρωμένη ιδιωτική αποστολή

2 έτη πριν
SpaceX

Η εταιρεία SpaceX προχώρησε στην επιτυχή εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Crew Dragon, σχεδιασμένο για να υποδέχεται έως και επτά άτομα συνολικά για ταξίδια από τη Γη προς διαστημικούς σταθμούς.

Στην προκειμένη, η αποστολή Ax-1 ξεκίνησε στις 8 Απριλίου έχοντας ως επικεφαλής τον Michael López-Alegría (πρώην αστροναύτης της NASA και νυν υψηλόβαθμο στέλεχος της Axiom) όπως και τρεις εκατομμυριούχους που εξασφάλισαν μια θέση στο σκάφος έχοντας πληρώσει -βάσει αναφορών- αρκετά εκατομμύρια δολάρια για να βρεθούν εκεί. Επιπλέον, τρεις ακόμη εργαζόμενοι της Axion συνοδεύουν το υπόλοιπο πλήρωμα στο διάστημα – οι Larry Connor, Eytan Stibbe και Mark Pathy.

Για το πλήρωμα, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούν ταξίδι ανάμεσα στα αστέρια, ενώ για τον Michael López-Alegría είναι το πέμπτο, οπότε ως βετεράνος ηγείται της προσπάθειας.

Πρόκειται για την πρώτη εξ ολοκλήρου ιδιωτική αποστολή προς το διάστημα, με στόχο την άφιξη στο διαστημικό σταθμό International Space Station (ISS) έχοντας εκτοξευτεί από τις εγκαταστάσεις του Kennedy Space Center της NASA, στο Τέξας των ΗΠΑ.

Αφότου εισέλθουν στο σταθμό, το πλάνο είναι να παραμείνουν εκεί για οκτώ ημέρες. Όταν επιστρέψουν στη Γη, υπολογίζεται πως το σκάφος θα πέσει στα ανοιχτά του Ατλαντικού Ωκεανού για να προσεδαφιστεί με ασφάλεια.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για κόστος ανά κάθισμα περίπου στα 55$ εκατομμύρια για τους τρεις ειδικούς καλεσμένους, όμως ο Michael López-Alegría υποστηρίζει πως δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Στο πλάνο της ομάδας είναι η διεξαγωγή 25 επιστημονικών πειραμάτων, με ένα από αυτά να συμπεριλαμβάνει τη χρήση μιας «εγκεφαλικής κάσκας» που θα καταγράφει τις αντιδράσεις του εγκεφάλου όταν ο χρήστης βρίσκεται στο διάστημα.

Η αποστολή Ax-1 είναι η πρώτη από τις τέσσερις που έχει προγραμματίσει η Axion Space, τις οποίες ελπίζει να φέρει εις πέρας επιτυχώς για να προχωρήσει με τα πιο μεγάλα σχέδιά της.

Στα επόμενα βήματά της, η Axiom Space αναφέρει πως η κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού σε χαμηλή τροχιά έξω από τη Γη είναι κάτι που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει να υλοποιεί από το 2024. Με την αποστολή Ax-1, η εταιρεία ελπίζει να έχει βάλει το πρώτο της «λιθαράκι» για το σκοπό αυτό.