To Bard φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στην αναζήτηση της GOOGLE

1 έτος πριν
Bard

Η GOOGLE σπεύδει να συμμετάσχει στον ξαφνικό ενθουσιασμό για τη συνομιλιακή τεχνητή νοημοσύνη, που οφείλεται κυρίως στην επιτυχία του ChatGPT της OpenAI. Το Bard, το νέο πείραμα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, στοχεύει να "συνδυάσει το εύρος της παγκόσμιας γνώσης με τη δύναμη, την ευφυΐα και τη δημιουργικότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων μας".

Το μοντέλο, ή υπηρεσία, ή AI chatbot, όπως κι αν θέλεις να το περιγράψεις, ανακοινώθηκε σε ένα blog post από τον CEO της εταιρείας, Sundar Pichai. Ο Pichai επισημαίνει με νόημα ότι η GOOGLE επαναπροσδιορίστηκε γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη πριν από μερικά χρόνια, καθώς και το γεγονός ότι η πιο επιδραστική ιδέα (το Transformer) δημιουργήθηκε από τους ερευνητές της εταιρείας το 2017.

«Είναι μια πραγματικά συναρπαστική στιγμή να δουλεύουμε πάνω σε αυτές τις τεχνολογίες, καθώς μεταφράζουμε τη βαθιά έρευνα και τις ανακαλύψεις σε προϊόντα που βοηθούν πραγματικά τους ανθρώπους», γράφει ο Pichai. Διαβάζοντας το κείμενο στο blog της εταιρείας, είναι δύσκολο να μην αναρωτηθεί κάποιος πώς κατάφερε η GOOGLE να ξεπεραστεί τόσο αποφασιστικά από την OpenAI και το ChatGPT, η οποία έχει πρωτοστατήσει σε τεχνολογίες A.I. Η σύντομη εξήγηση είναι ότι η τεχνολογία κινείται γρήγορα και οι μεγάλες εταιρείες κινούνται αργά, και ενώ η GOOGLE δημοσίευε το ένα έγγραφο μετά το άλλο και προσπαθούσε να καταλάβει πώς να εντάξει την τεχνητή νοημοσύνη στις υπάρχουσες επιχειρηματικές στρατηγικές της, το OpenAI επικεντρώθηκε στην κατασκευή των καλύτερων μοντέλων και άφησε τους χρήστες να βρουν τις δικές τους εφαρμογές.

Με το Bard, η GOOGLE ακολουθεί μια παρόμοια τακτική, κυκλοφορώντας μια "ελαφριά" έκδοση του μοντέλου για δοκιμαστικούς σκοπούς. Το μοντέλο χρησιμοποιεί το δικό της LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) για να τροφοδοτήσει μια συνομιλιακή τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να αντλήσει πληροφορίες από τoν παγκόσμιο ιστό. Το πώς ακριβώς το κάνει αυτό δεν είναι σαφές από την ανάρτηση στο blog, αλλά φαίνεται να διατηρεί τουλάχιστον λίγο πολύ την επικαιρότητα.

Το Bard "βοηθάει να εξηγήσεις τις νέες ανακαλύψεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA σε ένα 9χρονο παιδί ή να μάθεις περισσότερα για τους καλύτερους επιθετικούς στο ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια να κάνεις ασκήσεις για να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου".

Η GOOGLE διατηρεί φυσικά το πιο ενημερωμένο αρχείο περιεχομένου του διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο και χωρίς αμφιβολία το Bard θα χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες προς όφελός του, αλλά το πώς ακριβώς επεξεργάζεται και «σερβίρει» αυτές τις πληροφορίες σε εσένα και το εννιάχρονο παιδί σου, θα φανεί μόνο όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να το χρησιμοποιούν.

Η ανάρτηση σημειώνει ότι μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις το Bard για να "προγραμματίσεις το baby shower ενός φίλου σου", "να συγκρίνεις δύο υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες" και "να προγραμματίσεις ένα ταξίδι στο Εκουαδόρ". Μπορεί κανείς να φανταστεί πώς ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να κάνει οποιοδήποτε από αυτές τις ενέργειες χρησιμοποιώντας τα διάφορα αποτελέσματα αναζήτησης και πηγές δεδομένων στις οποίες έχει πρόσβαση η GOOGLE. Το πείραμα πάντως της GOOGLE πιθανότατα θα περιοριστεί στο να σου εμφανίζει πληροφορίες και όχι να κάνει βαθιές ενσωματώσεις με υπηρεσίες όπως το ημερολόγιό σου ή για παράδειγμα με το σύστημα κράτησης εισιτηρίων των αεροπορικών εταιρειών.

Φυσικά, κάθε συνομιλιακή τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αντιμετωπίσει τις αναπόφευκτες προσπάθειες κάποιων να την δελεάσουν να πει κάτι εχθρικό, ανόητο ή ντροπιαστικό. Η GOOGLE θα καταγράφει σίγουρα τις συνομιλίες με τους χρήστες "για να διασφαλίσει ότι οι απαντήσεις της Bard πληρούν έναν υψηλό δείκτη ποιότητας, ασφάλειας και θεμελίωσης σε πληροφορίες του πραγματικού κόσμου". Το τελευταίο είναι ξεκάθαρα μια επίθεση στην OpenAI και το ChatGPT αφού τo γλωσσικό μοντέλο της δεν αναφέρει τις πηγές του.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να έρθει πιο άμεσα στο GOOGLE Search με τη μορφή διαφόρων νέων χαρακτηριστικών "που μπορούν να βοηθήσουν στη σύνθεση γνώσεων για ερωτήσεις στις οποίες δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση. Σύντομα, θα δεις αυτές τις λειτουργίες AI-powered στην Αναζήτηση που συγκεντρώνουν πολύπλοκες πληροφορίες και πολλαπλές απόψεις σε μια μορφή αποτελεσμάτων που είναι πιο εύκολη στην κατανόηση, έτσι ώστε να μπορείς να κατανοήσεις γρήγορα τη μεγάλη εικόνα και να μάθεις περισσότερα από το διαδίκτυο", ανέφερε η εταιρεία σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Το παράδειγμα που δόθηκε είναι κάποιος που ρωτάει "Είναι πιο εύκολο να μάθει κανείς πιάνο ή κιθάρα και πόση εξάσκηση χρειάζεται το καθένα;". Αυτό δεν είναι ένα ερώτημα που έχει απαραίτητα μια σωστή απάντηση, αφού αυτή είναι διαφορετική ανάλογα με τον άνθρωπο. Αλλά αν από εκατό άρθρα που συγκρίνουν τους διάφορους ρυθμούς εκμάθησης των οργάνων υπάρχει κάποιου είδους συναίνεση σχετικά με τη δυσκολία, με διάφορες επιφυλάξεις και συμβουλές επίσης κοινές, η GOOGLE μπορεί απλά να συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες και να τις εμφανίσει στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Περισσότερες απαντήσεις θα μάθουμε σύντομα μιας και η GOOGLE ήδη έκανε σχετική παρουσίαση στις 8 Φεβρουαρίου.