Το Bluesky, ένας από τους αντιπάλους του X και του Threads, ανοίγει τις πύλες του σε όλους

2 μήνες πριν
Bluesky

Το Bluesky είναι μια νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργήθηκε από τον συνιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο πρόσβασης μέσω πρόσκλησης, τώρα είναι ανοιχτή για όλους. Έχει χρηματοδοτηθεί από τον Ντόρσεϊ και θεωρείται μια πιθανή εναλλακτική λύση στο Twitter του Ίλον Μασκ που πλέον ονομάζεται Χ.

Η εφαρμογή λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το Twitter, με τους χρήστες να μπορούν να γράψουν μικρά μηνύματα τα οποία στη συνέχεια αν επιθυμούν, μπορούν να τα εμπλουτίσουν με multimedia περιεχόμενο. Η μεγάλη διαφορά των δύο αυτών κοινωνικών δικτύων είναι ως προς την τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Βασίζεται στο αποκεντρωμένο πρωτόκολλο AT Protocol που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές και πλατφόρμες πάνω σε αυτό. Ο κώδικάς του είναι ανοιχτός, προσφέροντας διαφάνεια και έλεγχο στους χρήστες. 

Το Bluesky εστιάζει στο να παρέχει μια ευχάριστη εμπειρία χρήσης, σε αντίθεση με πλατφόρμες όπως το Mastodon που απευθύνονται σε πιο τεχνικό κοινό. Σύντομα σύμφωνα με τους υπευθύνους, θα κυκλοφορήσει μια δοκιμαστική έκδοση όπου οι προγραμματιστές θα μπορούν να φτιάξουν δικούς τους servers, όπως στο Mastodon. Οι χρήστες θα μπορούν να αλλάξουν διακομιστή χωρίς να χάσουν δεδομένα.

Ένας πιθανός κίνδυνος τέτοιων αποκεντρωμένων συστημάτων είναι η δημιουργία επιζήμιων servers από κακόβουλους χρήστες. Το Bluesky βασίζεται στην παροχή εργαλείων στους χρήστες για να κρίνουν μόνοι τους την ασφάλεια, αλλά θα παρεμβαίνει σε ακραίες περιπτώσεις όπως παιδική κακοποίηση.

Η ιστορία του Bluesky είναι συνυφασμένη με αυτή του Twitter, αφού ξεκίνησε ως εσωτερικό του project. Όταν ο Μασκ εξαγόρασε το Twitter, το εξέλιξε προς διαφορετική κατεύθυνση, οδηγώντας την ομάδα του Bluesky να δημιουργήσει ξεχωριστή εταιρεία. Έτσι τώρα το Bluesky ανταγωνίζεται άμεσα το Twitter.

Το σίγουρο είναι ότι το Bluesky έχει μακρύ δρόμο μπροστά του για να ανταγωνιστεί επιτυχώς γιγάντιες όπως το Twitter ή ακόμα και το Threads που συναντά μεγάλη επιτυχία ειδικά μετά τη διάθεσή του στην Ευρώπη.