Ζούμε στην εποχή του digital, κάτι που έχουν αποδεχθεί τα τελευταία χρόνια ακόμα και οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού. Οι καιροί που οι κάτοχοι υπολογιστών είχαν μια θήκη με τα… απαραίτητα CD (βλ. Windows, Office, Photoshop, drivers και λοιπά προγράμματα) έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί αφού πλέον αρκεί ένας λογαριασμός στους servers της εκάστοτε εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης και της Microsoft, για να κατεβάσει κάποιος τα προγράμματα, τις άδειες των οποίων έχει αγοράσει. Αυτό συνέβαινε και με την πιο πρόσφατη έκδοση των Windows. Τα Windows 11 διατίθεντο μόνο ψηφιακά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι χρήστες να πρέπει να τα προσθέσουν στον λογαριασμό Microsoft τους, ενεργοποιώντας τα από εκεί. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Η Microsoft διαθέτει πλέον το λειτουργικό της σύστημα και σε φυσική έκδοση. Αυτή περιλαμβάνει ένα USB stick (λογικό, μιας που οι περισσότεροι καινούριοι υπολογιστές πλέον δε διαθέτουν καν μονάδα οπτικού δίσκου (βλ. CD, DVD ή Bluray) το οποίο ο χρήστης αρκεί απλά να συνδέσει στο μηχάνημά του -το οποίο θα πρέπει να διαθέτει μία προηγούμενη έκδοση των Windows. Εφ’ όσον το σύστημα πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις, τότε θα είναι δυνατή η αναβάθμιση στα Windows 11 -ό,τι πρέπει για εκείνες τις περιπτώσεις που είτε δεν υπάρχει σύνδεση στο internet, είτε οι ταχύτητες πρόσβασης είναι εξαιρετικά αργές και ως εκ τούτου το κατέβασμα ενός ολόκληρου λειτουργικού συστήματος θα πάρει ώρες.
Θυμίζουμε ότι τα Windows ντεμπούταραν σε δισκέτες. Οι παλαιότεροι ενδεχομένως να θυμούνται τις 13 (!) δισκέτες των Windows 95 τις οποίες ο χρήστης έπρεπε να βάλει με συγκεκριμένη σειρά κατά τη διαδικασία εγκατάστασης. Το λειτουργικό βέβαια διατίθετο και σε CD, κάτι που αποτέλεσε τη νόρμα από τα Windows 98 κι έπειτα, όταν πλέον όλοι οι υπολογιστές διέθεταν CD-Rom. Τα τελευταία χρόνια η Microsoft πάντως ενθάρρυνε τους χρήστες να κατεβάζουν τα Windows απ’ ευθείας από το site της, ενεργοποιώντας τα στη συνέχεια με κωδικούς που είχαν αγοράσει.