Εκτός Office το MICROSOFT Teams για αποφυγή αντιμονοπωλιακών ερευνών

1 έτος πριν
MICROSOFT Teams

Η MICROSOFT είναι έτοιμη να σταματήσει να ενσωματώνει την εφαρμογή Teams με το λογισμικό Office για να αποτρέψει την απειλή μιας ολοκληρωμένης αντιμονοπωλιακής έρευνας από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στελέχη του κλάδου που παρακολουθούν τις εξελίξεις δήλωσαν ότι αυτό είναι ένα θετικό πρώτο βήμα προς την εξίσωση των όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη που ισχυρίζονται ότι αποκλείονται από την υποτιθέμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της MICROSOFT. Η Slack ήταν μία από τις εταιρείες που προέβησαν σε καταγγελία το 2020 πριν εξαγοραστεί από την Salesforce.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η MICROSOFT μπορεί να αποσυνδέσει το Teams από τις biz εκδόσεις των online σουιτών παραγωγικότητας που συνοδεύουν το MICROSOFT 365 ή το Office 365, αν και πηγές δήλωσαν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι μια συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Εκπρόσωπος της MICROSOFT δήλωσε σχετικά: «Έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας στην ΕΕ ως μεγάλη τεχνολογική εταιρεία». Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Επιτροπή στο πλαίσιο της έρευνάς της και είμαστε ανοιχτοί σε ρεαλιστικές λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της και θα εξυπηρετούν σωστά τους πελάτες».

Πίσω στο 2020, ο γενικός σύμβουλος της Slack, David Schellhase, ισχυρίστηκε ότι η MICROSOFT συνέδεσε "παράνομα" το Teams "με την κυρίαρχη στην αγορά σουίτα εφαρμογών του Office για να «εξαναγκάσει εκατομμύρια χρήστες να το εγκαταστήσουν, εμποδίζοντας την αφαίρεσή του και αποκρύπτοντας το πραγματικό κόστος για τους εταιρικούς πελάτες».

Πηγές ανέφεραν τον περασμένο μήνα οι συζητήσεις στον κλάδο έδειχναν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρούσε σε επίσημη διερεύνηση των ισχυρισμών της Slack. «Αυτό μπορεί να έχει υποκινήσει τη MICROSOFT να σκεφτεί ότι πρέπει να διορθώσει το πρόβλημα νωρίτερα", δήλωσε κάποιος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας».

Το Teams αποτελεί όχι μόνο ένα εργαλείο επικοινωνίας αλλά τον άμεσο αντίπαλο του Slack, δίνοντας τη δυνατότητα σε εργαζομένους επιχειρήσεων κάθε μεγέθους να συνομιλούν μεταξύ τους μέσω μηνυμάτων, φωνής και βίντεο. Υποστηρίζει την ασύγχρονη εργασία ενώ με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, διαθέτει 300 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, πολύ περισσότερους δηλαδή από αυτούς του Slack. Ενδεικτικό είναι ότι η MICROSOFT είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι η υπηρεσία διέθετε 280 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, κάτι που δίχνει και τη ραγδαία αύξηση στη βάση χρηστών της πλατφόρμας.