Επίσημο (επιτέλους) το Raspberry Pi 5

6 μήνες πριν
Raspberry Pi 5

Χρειάστηκε να περιμένουμε 4 χρόνια για να δούμε ένα εντελώς καινούριο Raspberry Pi, το “μαγικό” μίνι PC που έχει χρησιμοποιηθεί για ατελείωτα projects, το οποίο ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα, για την πολύ χαμηλή του τιμή. Το νέο Raspberry Pi 5 προσφέρει σημαντική αύξηση των επιδόσεων σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, μαζί πάντως με μια σταδιακή αύξηση της τιμής. Το τελευταίο Pi προωθεί την εξέλιξη της πλατφόρμας σε ένα ικανό μηχάνημα παραγωγικότητας, διατηρώντας παράλληλα την επεκτασιμότητα που αγαπά η κοινότητά του.

Ο τετραπύρηνος επεξεργαστής 64-bit με βάση την Arm αρχιτεκτονική είναι χρονισμένος στα 2,4 GHz, παρέχοντας εκτιμώμενη αύξηση επιδόσεων της CPU κατά 2-3 φορές σε σχέση με το Pi 4. Η αναβαθμισμένη GPU, VideoCore VII, βελτιώνει επίσης τις επιδόσεις των γραφικών ενώ η μέγιστη απόδοση της κάρτας microSD έχει δυνητικά διπλασιαστεί χάρη στην υποστήριξη λειτουργίας SDR104 υψηλής ταχύτητας.

Για πρώτη φορά, το Pi 5 ενσωματώνει προσαρμοσμένο πυρίτιο που σχεδιάστηκε εσωτερικά στο Raspberry Pi. Αυτό περιλαμβάνει το τσιπ RP1 southbridge που επιτρέπει ταχύτερη μεταφορά δεδομένων σε USB και άλλα περιφερειακά αφού το Pi 5 παρέχει δύο λωρίδες MIPI υψηλού bandwidth για τη σύνδεση καμερών και οθονών.

Ωστόσο, η υποδοχή ήχου-βίντεο 3,5 mm έχει αφαιρεθεί λόγω περιορισμών χώρου στην πλακέτα. Ο ιδρυτής του Raspberry Pi Eben Upton επισημαίνει ότι υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά τρίτες λύσεις, αλλά δεν συνιστάται λύση για ήχο πέρα από συσκευές USB ή HATs.

Το Pi 5 ξεκινάει από 60€ για το μοντέλο των 4GB και 80€ για την έκδοση με τα 8GB, τιμές ελαφρώς υψηλότερες από το Pi 4. Δεν διαθέτει επίσης ενσωματωμένη ψύξη, αλλά στις δοκιμές των πρώτων τυχερών που είχαν πρόσβαση, διατήρησε ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες από τον προκάτοχό του. Η ενεργή ψύξη εξακολουθεί να συνιστάται για συνεχή φόρτο εργασίας. 

Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, το Pi 5 περιλαμβάνει δύο εξόδους micro HDMI, θύρες USB 3.0 και 2.0, gigabit ethernet και είσοδο τροφοδοσίας USB-C. Προσθέτει επίσης ένα ρολόι πραγματικού χρόνου, αν και για τη λειτουργία του απαιτείται μπαταρία. Το Pi 5 τρέχει το ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi OS που βασίζεται στο Debian Linux.

Το ίδρυμα Raspberry Pi που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του αγαπημένου μίνι υπολογιστή, θα παράξει 100.000 μονάδες για το λανσάρισμα του Pi 5, το οποίο τοποθετείται χρονικά στα τέλη Οκτωβρίου. Στόχος είναι αυτός ο αριθμός να εκτοξευθεί στο 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2024. Η διαθεσιμότητα του Pi 5 αναμένεται βελτιωμένη, αν και ο εντοπισμός όλων των παραλλαγών παραμένει δύσκολος.  

Όπως ίσχυσε και με τις προηγούμενες αναβαθμίσεις του, το Raspberry Pi 5 με την ανασχεδιασμένη αρχιτεκτονική του φέρνει σημαντικά κέρδη στις επιδόσεις, διατηρώντας παράλληλα την κοινότητα και την επεκτασιμότητα που έκαναν την πλατφόρμα δημοφιλή. Προάγει τις δυνατότητες του Pi, αλλά οι σταδιακές αναβαθμίσεις αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω καινοτομία. Το ανοιχτό οικοσύστημα του Raspberry Pi θα είναι το κλειδί για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Pi 5.