Next generation smartphone: Μπορεί να μην έχει θύρες

2 έτη πριν
Next generation smartphone

Αν απέκτησες το πρώτο σου κινητό τηλέφωνο τη δεκαετία του ’00 τότε μάλλον θα θυμάσαι ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ήταν ότι μπορούσες να βγάλεις τη μπαταρία. Ωραίος τρόπος κιόλας για να κάνεις reset τη συσκευή κιόλας όταν κολλούσε. Επίσης, θα θυμάσαι ότι υπήρχε θύρα για ακουστικά, θύρα για τη SIM και, φυσικά, θύρα για τη φόρτιση.

Fast forward στο σήμερα όπου τα smartphones (Android ή iPhone) έχουν ενσωματωμένη τη μπαταρία τους. Και όλο και περισσότερα δεν έχουν καν την κλασική θύρα των 3,5 mm για τα ακουστικά. Επιπλέον, είναι πολύ λίγα εκείνα που έχουν θύρα για κάρτα microSD, ένα χαρακτηριστικό που το συναντούσαμε στα μέσα της δεκαετίας στα περισσότερα Android smartphones. Πρακτικά, είναι όλο και περισσότερες οι συσκευές, όπου οι μόνες θύρες είναι αυτή για τη φόρτιση (είτε USB-C είτε lightning) και εκείνη για την κάρτα SIM. Και η τάση, όπως όλα δείχνουν είναι να καταργηθούν και αυτές!

Οι κατασκευαστές δεν θέλουν να έχουν θύρες στις συσκευές τους. Αν δεν έχουν θύρες έχουν περισσότερες επιλογές στον σχεδιασμό της συσκευής και γενικότερα έχουν περισσότερο χώρο για την τοποθέτηση των υπόλοιπων εξαρτημάτων. Επιπλέον, βοηθά σημαντικά ώστε η συσκευή να είναι περισσότερο ανθεκτική, ιδίως όσον αφορά στη σκόνη και στο νερό.

Η θύρα για τα ακουστικά ήταν σχετικά εύκολο να κοπεί. Τα ασύρματα ακουστικά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς γλιτώνουμε από τα καλώδια, οπότε βολεύει και όλους εμάς που χρησιμοποιούμε ένα smartphone. Η θύρα για τη microSD επίσης ήταν σχετικά εύκολο να κοπεί καθώς ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος, ιδίως στις συσκευές που είναι στα μεσαία και υψηλά στρώματα της αγοράς, έχει φθάσει πλέον να είναι μίνιμουμ στα 128 GB, ενώ υπάρχει και το cloud και οι διάφορες υπηρεσίες που το αξιοποιούν (iCloud, One Drive, Dropbox, Box κ.ά) προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας.

Το ζήτημα είναι με τη θύρα για τη SIM κάρτα και φυσικά το θέμα της φόρτισης. Όσον αφορά τη SIM κάρτα, η απάντηση είναι η eSIM (electronic SIM) ή iSIM (integrated SIM). Αρκετοί κατασκευαστές έχουν αρχίσει να το υποστηρίζουν με τους παρόχους να ακολουθούν με πιο αργά βήματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρώτη η Cosmote προσέφερε τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Η eSIM είναι πολύ πρακτική και όσον αφορά τις wearable συσκευές και γενικότερα είναι μία τάση που θα δούμε πολύ στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον. Ο λόγος είναι ότι με την ύπαρξη της eSIM θα μπορούμε να συνδεόμαστε ταυτόχρονα σε πολλαπλές συσκευές, χρησιμοποιώντας βιομετρικά χαρακτηριστικά. Σκεφτείτε απλά ότι σε μερικά χρόνια θα μπαίνεις στο αυτοκίνητο σου, θα σε αναγνωρίζει και θα είναι σαν να έχεις το smartphone σου στην κονσόλα του οχήματος! Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Όχι και τόσο.

Η κατάργηση της θύρας φόρτισης είναι κάτι με περισσότερες απαιτήσεις. Η λύση είναι η ασύρματη φόρτιση και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι κατασκευαστές την υποστηρίζουν και την προωθούν. Ειδικά από τη στιγμή που βλέπουμε να αυξάνεται και η ταχύτητα της ασύρματης φόρτισης όλο και περισσότεροι χρήστες θα την προτιμούν για την ευκολία που προσφέρει. Βέβαια, το ζήτημα είναι εδώ να καταλήξουν οι κατασκευαστές σε κάποια κοινά πρότυπα -όσον αφορά τη γρήγορη φόρτιση- προκειμένου να είναι πιο εύκολο για τον χρήστη να βρει ασύρματο φορτιστή. Πάντως, ήδη δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο τον ενσύρματο φορτιστή. Αν μάλιστα δούμε και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ενσωματώνουν ασύρματους φορτιστές στα οχήματα τους, τότε θα είναι προφανές ότι δεν θα αργήσει και πολύ η ημέρα που κάποιος κατασκευαστής -πιθανότατα η Apple- θα παρουσιάσει ένα μοντέλο που δεν θα έχει καμία θύρα. Ίσως το επόμενο smartphone σας να είναι ένα που δεν θα έχει καμία θύρα…