Έρχεται η πρώτη μεγάλη ενημέρωση των Windows 11

2 έτη πριν
windows 11

Η πρώτη μεγάλη ενημέρωση των Windows 11 είναι γεγονός. Η Microsoft ανακοίνωσε πως η διάθεσή της θα γίνει τον Φεβρουάριο, όταν και το λειτουργικό σύστημα θα έχει κλείσει τέσσερις μήνες παρουσίας του στην αγορά (λανσαρίστηκε στις 5 Οκτωβρίου) και πέραν των απαραίτητων διορθώσεων, θα προσθέτει και έναν σημαντικό αριθμό νέων λειτουργιών οι οποίες μόνο ασυγκίνητους δεν πρόκειται να αφήσουν τους χρήστες.

Η επικείμενη ενημέρωση θα εστιάζει στη μπάρα εργασιών, προσθέτοντας στην κάτω δεξιά γωνία της εικονίδιο για σίγαση μικροφώνου (mute) κατά τη διάρκεια κλήσεων σε όλες τις εφαρμογές διασκέψεων (επί του παρόντος προσφέρεται υποστήριξη μόνο για το Teams) καθώς επίσης και βελτιωμένες ενδείξεις για τον καιρό. Ακόμα, η Microsoft έχει επανασχεδιάσει και αναβαθμίσει αισθητικά τα Notepad και Media Player, έτσι ώστε να ταιριάζουν με το όλο look των Windows.

Τα σημαντικά νέα βέβαια αφορούν την υποστήριξη native Android apps, ένα χαρακτηριστικό που η Microsoft είχε ανακοινώσει μαζί με τα ίδια τα Windows 11 πέρυσι το καλοκαίρι. Θυμίζουμε ότι η αρχιτεκτονική των Windows 11 είναι τέτοια που τους επιτρέπει να τρέξουν εφαρμογές σχεδιασμένες για Android, απλά μέχρι στιγμής η λειτουργία αυτή έχει περιοριστεί στο Amazon Appstore (εννοείται ότι κάποιοι έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στο Google Play Store). Με βάση τις πρώτες αναφορές, ο χρήστης θα πρέπει να δημιουργήσει λογαριασμό στην Amazon ή αν έχει ήδη, να χρησιμοποιήσει αυτό για το κατέβασμα των εφαρμογών. Η όλη διαδικασία είναι πολύ εύκολη από τη στιγμή που οι εφαρμογές και τα παιχνίδια, εμφανίζονται μέσα στο Microsoft Store ως ακόμα μια επιλογή όμως οι διαθέσιμες επιλογές είναι ελάχιστες, κάτι που σύμφωνα με τη Microsoft είναι μια κατάσταση που θα βελτιωθεί σύντομα. Σημείωσε ότι η υποστήριξη εφαρμογών Android απαιτεί τουλάχιστον 8 GB RAM και ως εκ τούτου δε θα προσφέρεται σε συστήματα με μικρότερη ποσότητα μνήμης.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα ήταν μέχρι τώρα διαθέσιμη -όπως και οι υπόλοιπες βελτιώσεις/προσθήκες της ενημέρωσης του Φεβρουαρίου- μόνο στα μέλη του προγράμματος Windows Insider. Ο τρόπος ανάπτυξης των Windows 11 είναι τέτοιος που επιτρέπει στη Microsoft να λανσάρει ενημερώσεις δυναμικά, μέσω των λεγόμενων Experience Packs, χωρίς την ανάγκη να δημιουργήσει ένα -αρκετά πιο πολύπλοκο- major update για το σύστημά της. Μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα «πακετάρει» τις αλλαγές που ετοιμάζει και πότε ακριβώς μέσα στον Φεβρουάριο θα τις διαθέσει στο κοινό.