Ευπάθεια στο κατέβασμα αφαρμογών του Huawei AppGallery

1 έτος πριν
Huawei AppGallery

Το ζήτημα μάλιστα παραμένει άλυτο εδώ και εβδομάδες αφότου ο developer που το ανακάλυψε ειδοποίησε την Huawei.

Από τότε που η Huawei μπήκε στη «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι χρήστες νέων συσκευών της Κινέζικης εταιρείας -από τα οποία απουσιάζουν τα Google Services - δεν είχαν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα Google Play για να κατεβάσουν apps. Αντ’ αυτού, η Huawei έχει αναπτύξει και βελτιώσει το AppGallery, το δικό της κατάστημα για το «κατέβασμα» εφαρμογών, το οποίο αποτελεί μέρος της σουίτας Huawei Mobile Services.

Το τελευταίο αυτό ελάττωμα στο app store της Huawei ανακαλύφθηκε από τον developer Dylan Roussel. Ουσιαστικά, φαίνεται πως το API του AppGallery δεν προσφέρει καμία προστασία για τις επι πληρωμή εφαρμογές. Αν και χρειάζεται να έχετε τεχνογνωσία, με λίγη δουλειά είναι δυνατόν να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν σύνδεσμο APK για επι πληρωμή εφαρμογές και να τις κατεβάσετε χωρίς να πληρώσετε. Εκμεταλλευόμενος την ευπάθεια, ο developer Dylan Roussel κατάφερε να κατεβάσει και να χρησιμοποιήσει πολλές εφαρμογές επί πληρωμή. Ο ίδιος λέει πως το πρόβλημα δεν έγκειται στην αδυναμία των developers να ενεργοποιήσουν την επαλήθευση άδειας στα apps τους, αλλά ότι έγκειται στην αδυναμία της Huawei να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να το επιλύσει. Χάρη στην ευπάθεια, όχι μόνο οι developers δεν πληρώνονται για τις εφαρμογές τους, αλλά ανοίγει και την πόρτα στην πειρατεία. Κάποιοι επιτήδειοι, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το API για να κατεβάσουν μεγάλο αριθμό εφαρμογών επί πληρωμή χωρίς το AppGallery να μεσολαβεί. 

Ο Dylan Roussel ενημέρωσε την Huawei για την ευπάθεια τον Φεβρουάριο. Τους έδωσε πέντε εβδομάδες για να διορθώσουν το πρόβλημα πριν το αποκαλύψει, ωστόσο το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται καθώς μπορείτε να κατεβάσετε εφαρμογές επί πληρωμή δωρεάν από το AppGallery. Λογικά, περιμένουμε την εταιρεία να διορθώσει το πρόβλημα καθώς αναγνώρισε την ευπάθεια ενώ προσέφερε και χρήματα στον developer αναγνωρίζοντας την πολύτιμη βοήθεια του, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να παραλάβει το ποσό για προσωπικούς λόγους.