Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά έρευνες για τη συμμόρφωση των APPLE, GOOGLE και META με τον Νόμο περί Ψηφιακών Αγορών (DMA)

4 εβδομάδες πριν
eu flag

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα πέντε έρευνες με στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο οι τεχνολογικοί κολοσσοί APPLE, GOOGLE και META συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νέου Νόμου περί Ψηφιακών Αγορών (DMA). Η επικεφαλής των ρυθμιστικών αρχών της Ε.Ε., Μαργκέτε Βεστάγκερ, εξέφρασε τις υποψίες της ότι οι προτεινόμενες λύσεις από τις εταιρείες ενδέχεται να μην ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις απαιτήσεις του DMA.

Οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε διάφορα ζητήματα, όπως η προώθηση των δικών τους υπηρεσιών από τη GOOGLE μέσω της μηχανής αναζήτησης, η τήρηση των διατάξεων που απαγορεύουν στη GOOGLE και την APPLE να κατευθύνουν τους χρήστες προς τις δικές τους υπηρεσίες εντός των ψηφιακών καταστημάτων τους, η οθόνη επιλογής προγράμματος περιήγησης στο iOS και το μοντέλο πληρωμής ή συναίνεσης της META για τις διαφημίσεις. Οι ρυθμιστικές αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τις έρευνες εντός 12 μηνών.

Επιπλέον, θα εξεταστεί η νομιμότητα του μοντέλου προμηθειών της APPLE για τη διανομή εφαρμογών εκτός του App Store, καθώς και η ενδεχόμενη προώθηση των δικών της προϊόντων από την Amazon εις βάρος ανταγωνιστικών προτάσεων. Η META έλαβε επιπλέον προθεσμία έξι μηνών για να καταστήσει το Messenger συμβατό με άλλες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη συμμόρφωση των εταιρειών με τις υποχρεώσεις τους για μια δικαιότερη και πιο ανοιχτή ψηφιακή αγορά. Σε περίπτωση που κριθούν ασυνεπείς, οι εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικά πρόστιμα, δεδομένης της κυρίαρχης θέσης τους στην αγορά.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, η Κομισιόν θα ενημερώσει τις εταιρείες για τα απαραίτητα βήματα συμμόρφωσης και τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν έως και το 10% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου κάθε εταιρείας, με δυνατότητα αύξησης έως και 20% για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν έρχεται μετά από έντονες διαμαρτυρίες σχετικά με τον τρόπο που η APPLE προσαρμόζεται στο DMA. Παρά την επιτρεπόμενη ύπαρξη εναλλακτικών ψηφιακών αγορών στο iOS, η APPLE εισήγαγε ένα νέο πλαίσιο προμηθειών που, σύμφωνα με τους επικριτές, αποθαρρύνει τους δημιουργούς εφαρμογών από τη διανομή τους εκτός του App Store. Η Spotify χαρακτήρισε τη συμμόρφωση της APPLE "απόλυτη φαρσοκωμωδία", ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Epic, Τιμ Σουίνεϊ, μίλησε για "δόλια συμμόρφωση".

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες υπερασπίστηκαν τις προσεγγίσεις τους για συμμόρφωση με το DMA μέσω ανακοινώσεων και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία με την Κομισιόν για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των ευρωπαϊκών αρχών.