Το fast charging κάνει εύκολη τη ζωή με το smartphone σου

2 έτη πριν
smartphone

Πολλοί χρήστες smartphones όταν επιλέγουν τη νέα συσκευή τους δίνουν έμφαση στην κάμερα, στην οθόνη και στις επιδόσεις. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δίνουν εξίσου σημασία στη μπαταρία και γενικότερα στις «αντοχές» της συσκευής. Τα power banks αποτελούν μεν ένα πολύ δημοφιλές αξεσουάρ αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι και ότι πιο πρακτικό να κουβαλάς διαρκώς μαζί σου μία επιπλέον συσκευή.

Οι κατασκευαστές έχουν προσπαθήσει να αυξήσουν τη χωρητικότητα και πλέον δεν είναι λίγες οι συσκευές όπου η χωρητικότητα της μπαταρίας φθάνει στα 5000 mAh αλλά και πάλι αυτό δεν αποδεικνύεται αρκετό. Ιδίως όταν το 5G έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως ενεργοβόρες. Οπότε πάλι αρχίζεις να χρειάζεσαι να ψάχνεις για φορτιστή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πρόβλημα με τις μεγάλης χωρητικότητας μπαταρίες είναι ότι απαιτούν μεγάλο χρόνο φόρτισης αν χρησιμοποιεί κανείς έναν φορτιστή στα 15W, το οποίο αποτελούσε το standard μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει και πλέον έχουμε αρχίσει να μιλάμε για τεχνολογίες γρήγορης φόρτισης που υιοθετούν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές.

Αρχικά, ξεκινήσαμε από τα 18W, ανεβήκαμε στα 25W αλλά πλέον βλέπουμε ακόμη και σε μεσαίας κατηγορίας smartphones συσκευές που υποστηρίζουν φόρτιση στα 33W. Όμως, η εξέλιξη στη γρήγορη φόρτιση αποδεικνύεται πολύ πιο γρήγορη απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Πλέον, βλέπουμε όλο και περισσότερους κατασκευαστές να έχουν ανέβει στα 45W, στα 50W, ενώ στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς δεν είναι και σπάνιο το φαινόμενο οι συσκευές να υποστηρίζουν φόρτιση στα 67W.

Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση δείχνει να επιταχύνεται περαιτέρω. Είδαμε την Xiaomi να ανακοινώνει γρήγορη φόρτιση στα 120W, η realme έχει μοντέλο που υποστηρίζει τα 150W με την Oppo να ακολουθεί. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ένα smartphone με μπαταρία 5000 mAh θα μπορεί να φορτίζει πλήρως, δηλαδή να φθάνει στο 100% από το 1% μέσα σε περίπου 10-12 λεπτά! Και όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται η «υγεία» ή η ασφάλεια της μπαταρίας.

Η γρήγορη φόρτιση είναι από τις περιπτώσεις όπου πραγματικά σε διευκολύνει στην καθημερινότητα σου. Και αυτό γιατί καταρχάς δεν χρειάζεται να θυμάσαι κάθε βράδυ ότι πρέπει να φορτίσεις το smartphone σου. Ακόμη και αν ξεχαστείς, το πρωί δεν χρειάζεσαι παρά 20-30 λεπτά (όταν μιλάμε για φόρτιση από τα 50W και πάνω) προκειμένου να φορτίσεις πλήρως τη συσκευή σου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, επίσης, μπορείς πολύ εύκολα να φορτίσεις το smartphone σου προκειμένου να μην χρειαστείς να ενεργοποιείς λειτουργίες όπως είναι η «εξαιρετική εξοικονόμηση ενέργειας» όπου μετατρέπει τη συσκευή σου σε ένα κινητό τηλέφωνο που έρχεται από την εποχή των… πλήκτρων. Πριν βγεις για τη βραδινή έξοδο σου, την ώρα που ετοιμάζεσαι μπορείς απλά να συνδέσεις το smartphone σου με τον γρήγορο φορτιστή σου και να το γεμίσεις ώστε ακόμη και αν ξενυχτήσεις να μη βρεθείς μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη της ένδειξης για «χαμηλή μπαταρία» και του απότομου κλεισίματος της συσκευής.

Υπάρχει πάντως και ένα ακόμη ενδιαφέρον πλεονέκτημα των γρήγορων φορτιστών που κινούνται σε επίπεδα 65W και άνω. Και αυτό είναι ότι μπορούν να φορτίσουν και το laptop σου, εφόσον αυτό χρησιμοποιεί θύρα USB-C για τη φόρτιση του. Σκέψου ότι πας ένα σύντομο ταξίδι και χρειάζεσαι και το laptop σου μαζί. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν χρειάζεται καν να έχεις δύο φορτιστές. Εξαιρετικά πρακτικό θα λέγαμε.

Όσον αφορά το μέλλον, η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως τα 50W θα αποτελούν σε 2-3 χρόνια το μίνιμουμ για τους φορτιστές. Και ταυτόχρονα θα δούμε την ασύρματη γρήγορη φόρτιση να κάνει δυναμική εμφάνιση. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι ασύρματοι γρήγοροι φορτιστές είναι στα 15W αν και υπάρχει και ένας στα 87W από τη Xiaomi όπου η εμπειρία είναι εντυπωσιακή. Το μέλλον, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και γρήγορο και ασύρματο. Και αυτό είναι κάτι που θα διευκολύνει εξαιρετικά την καθημερινότητα όλων μας.