GOOGLE Gemma: Mικρά και ευέλικτα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για βελτιστοποίηση πόρων

2 μήνες πριν
google gemma

Η GOOGLE παρουσίασε τα Gemma 2B και 7B, δύο νέα ανοιχτού κώδικα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Τα συγκεκριμένα μοντέλα βασίζονται στην έρευνα πίσω από το προηγμένο μοντέλο Gemini της GOOGLE, προσφέροντας στους προγραμματιστές μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση τους.

Σε αντίθεση με το Gemini, το οποίο είναι ένα μεγάλο και κλειστού τύπου μοντέλο που συναγωνίζεται το ChatGPT της OpenAI, το Gemma ενδέχεται να είναι πιο κατάλληλο για λιγότερο απαιτητικές εφαρμογές όπως η δημιουργία απλών chatbots ή η σύνταξη περιλήψεων. Παρά το μικρότερο μέγεθος τους, τα μοντέλα Gemma προσφέρουν υψηλές επιδόσεις και τη δυνατότητα λειτουργίας απευθείας σε προσωπικούς υπολογιστές. Θα είναι διαθέσιμα μέσω πλατφορμών όπως Kaggle, Hugging Face, NeMo της Nvidia και Vertex AI της GOOGLE.

Η κυκλοφορία του Gemma ως ανοιχτού κώδικα προσφορά επιτρέπει σε περισσότερους προγραμματιστές να πειραματιστούν με την τεχνητή νοημοσύνη που προσφέρει η GOOGLE, σε αντίθεση με το κλειστό μοντέλο του Gemini.

Τα μοντέλα Gemma θα διατίθενται με άδεια εμπορικής χρήσης και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία εφαρμογών, αν και η GOOGLE μπορεί να απαγορεύσει τη χρήση τους για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων. Περιλαμβάνουν εργαλειοθήκες υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να εφαρμόσουν πρακτικές ασφαλείας και να διαχειριστούν τους κινδύνους των ανοιχτού κώδικα μοντέλων.

Η GOOGLE αναγνωρίζει ότι τα μοντέλα αυτά είναι πιο αποδοτικά στην αγγλική γλώσσα, αλλά ελπίζει ότι μέσω της συνεργασίας με την κοινότητα θα επεκτείνει τις δυνατότητές τους και σε άλλες γλώσσες. Για την ώρα η εταιρείας η εταιρεία προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο Gemma μέσω Kaggle και παρέχει πίστωση σε νέους χρήστες του GOOGLE Cloud, ενώ οι ερευνητές μπορούν να αιτηθούν μεγαλύτερη πίστωση για τα cloud services. Η στρατηγική της GOOGLE δείχνει μια γενικότερη τάση μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών να προσφέρουν ποικιλίες των κορυφαίων μοντέλων τους για διάφορες χρήσεις και κοινά.