Διαθέσιμη είναι πλέον η νέα έκδοση του Tiny10, μιας «περιορισμένης» εγκατάστασης των Windows 10, η οποία μπορεί να είναι κατάλληλη για όσους χρησιμοποιούν υπολογιστές χαμηλής ισχύος και δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να τοποθετήσουν το λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή τους.
Προφανώς αυτή θα είναι η τελευταία έκδοση του Tiny10, το οποίο τερματίζει την πορεία του για χάρη του πρόσφατα λανσαρισμένου Tiny11, το οποίο είναι η ίδια ιδέα, μια μικροσκοπική εγκατάσταση αυτή τη φορά των Windows 11 (εξ ου και το όνομα).
Οι εκδόσεις αυτές αποτελούνται από ένα τροποποιημένο ISO των Windows με ένα σωρό στοιχεία του λειτουργικού να έχουν αφαιρεθεί, διατηρώντας μόνο τα βασικά στοιχεία του λειτουργικού συστήματος της MICROSOFT. Στόχος όλου αυτού είναι το λειτουργικό να μπορεί να τρέξει σε έναν υπολογιστή με μικρότερες τεχνικές προδιαγραφές, από τις κανονικές. Πράγματι, το Tiny10 έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε έναν "πραγματικά παλιό υπολογιστή" σύμφωνα με τον προγραμματιστή της εφαρμογής, απαιτώντας επίσημα μόνο 2GB RAM και 16GB αποθηκευτικού χώρου.
Η τελευταία έκδοση του Tiny10 φέρνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχό της. Αυτές περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός πλήρως λειτουργικού Windows Defender (πλέον ονομάζεται MICROSOFT Defender) ως ενσωματωμένη προστασία από κακόβουλο λογισμικό, που σε γλιτώνει από τον κόπο να εγκαταστήσεις ένα antivirus τρίτου κατασκευαστή.
Ο δημιουργός σημειώνει επίσης ότι το Component Store έχει επιστρέψει, επιτρέποντας την ενημέρωση του Tiny10, ενώ και το remote desktop περιλαμβάνεται πλέον στο λειτουργικό σύστημα.
Αν θέλεις να πάρεις μια ιδέα για το πόσο φιλικές προς τους πόρους ενός συστήματος είναι αυτές οι “περιορισμένες” εγκαταστάσεις των Windows, λάβε υπόψη σου ότι το Tiny11 έχει εγκατασταθεί σε ένα Raspberry Pi 4. Βέβαια, η απόδοση στην καλύτερη περίπτωση αργή, όμως το λειτουργικό σύστημα της MICROSOFT ήταν πλήρως λειτουργικό στη μικροσκοπική πλακέτα της Raspberry. Επιπλέον το Tiny11 μπορεί να κάνει boot με μόλις ένα πέμπτο του ενός Gigabyte RAM, αν και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι ούτε κατά διάνοια λειτουργικό. Είναι αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός ότι το λειτουργικό σύστημα μπορεί να φορτώσει την επιφάνεια εργασίας με ένα τόσο μικροσκοπικό ποσό μνήμης RAM διαθέσιμο για να καλύψει τις απαιτήσεις του.
Όπως καταλαβαίνεις όμως, η λύση αυτή δεν θα σε πάει πολύ μακριά. Αν έχεις παλιό PC, είναι προτιμότερο να βάλεις στα πλάνα σου την αγορά ενός νέου laptop.