Η Ε.Ε θέτει την 28η Δεκεμβρίου 2024 ως προθεσμία για όλα τα νέα smartphones να χρησιμοποιούν USB-C για ενσύρματη φόρτιση

11 μήνες πριν
USB-C cable

Επιτέλους έχουμε μια τελική επίσημη προθεσμία για το πότε τα νέα smartphones που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση - συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών iPhone - θα πρέπει να χρησιμοποιούν USB-C για ενσύρματη φόρτιση: Στις 28 Δεκεμβρίου 2024.

Αυτό συμβαίνει επειδή η νέα νομοθεσία της ΕΕ για το USB-C μόλις δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε, καθιστώντας την επίσημα δεσμευτική. Τώρα γνωρίζουμε ότι οι κανόνες θα τεθούν επίσημα σε ισχύ σε 20 ημέρες και τα επιμέρους κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν στη συνέχεια το πολύ 24 μήνες για να τους εφαρμόσουν στο εθνικό δίκαιό τους.

Η ημερομηνία αυτή είναι λίγο πολύ σύμφωνη με τις προηγούμενες προβλέψεις των πολιτικών, αλλά μέχρι τώρα η ακριβής ημερομηνία παρέμενε ασαφής, δεδομένου του αριθμού των σταδίων από τα οποία πρέπει να περάσει κάθε νομοθέτημα της ΕΕ. Όταν οι νομοθέτες κατέληξαν σε μια αρχική συμφωνία σχετικά με τη νομοθεσία τον περασμένο Ιούνιο, ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμοστεί "το φθινόπωρο του 2024", αλλά τον Οκτώβριο, ένα δελτίο Τύπου ανέφερε ότι οι κανόνες θα εφαρμοστούν "μέχρι το τέλος του 2024".

Εκτός από τα smartphones, η νομοθεσία θα εφαρμόζεται επίσης σε συσκευές όπως tablets, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά και φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Οι φορητοί υπολογιστές περιλαμβάνονται τελικά στη νέα οδηγία, αλλά όχι πριν από τον Απρίλιο του 2026. Οι κανόνες ισχύουν μόνο για τις συσκευές που προσφέρουν ενσύρματη φόρτιση, πράγμα που σημαίνει ότι όσες αποκλειστικά μόνο ασύρματα δεν θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν θύρα USB-C.

Η APPLE, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone που δεν έχει ήδη υιοθετήσει το USB-C, επιβεβαίωσε δημοσίως ότι σχεδιάζει να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες. Με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα των κυκλοφοριών της, η εταιρεία τεχνικά δεν θα χρειαστεί να κάνει τη μετάβαση μέχρι την κυκλοφορία του iPhone το 2025, όμως οι πληροφορίες αξιόπιστων πηγών φέρνουν την αλλαγή αυτή πολύ νωρίτερα, ακόμα και μέσα στην επόμενη χρονιά.