Η GOOGLE διευθετεί αγωγή για το απόρρητο τoυ Chrome browser, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων

3 μήνες πριν
chrome incognito window

Η GOOGLE συναίνεσε στην επίλυση νομικής διαφοράς που ισχυρίζεται ότι παρακολουθούσε κρυφά τις διαδικτυακές δραστηριότητες πολλών ατόμων που πίστευαν ότι σερφάρουν ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μια δίκη ομαδικής αγωγής που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, αναβλήθηκε αφού η νομική ομάδα της GOOGLE και οι δικηγόροι των εναγόντων ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία. 

Η αγωγή στόχευε σε αποζημίωση τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Αν και οι όροι του διακανονισμού δεν αποκαλύφθηκαν, οι δικηγόροι δήλωσαν ότι συμφώνησαν σε ένα δεσμευτικό συμφωνητικό μέσω διαμεσολάβησης. Ο επίσημος διακανονισμός αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση από το δικαστήριο το Φεβρουάριο. 

Ούτε η GOOGLE ούτε οι δικηγόροι των εναγόντων απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό. Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι τα αναλυτικά στοιχεία, τα cookies και οι εφαρμογές της GOOGLE επέτρεπαν στη μητρική της εταιρεία, την Alphabet, να παρακολουθεί τις δραστηριότητές τους, ακόμη και όταν χρησιμοποιούσαν το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της GOOGLE σε λειτουργία "Incognito" ή άλλα προγράμματα περιήγησης σε λειτουργία "ιδιωτικής" περιήγησης. 

Υποστήριξαν ότι αυτό μετέτρεπε τη GOOGLE σε "ανεξέλεγκτη αποθήκη πληροφοριών" σχετικά με τους φίλους, τα χόμπι, τις αγοραστικές συνήθειες των χρηστών και τα "δυνητικά ενοχλητικά πράγματα" που αναζητούσαν στο διαδίκτυο. 

Τον Αύγουστο, το δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια της GOOGLE να απορριφθεί η αγωγή. Ο δικαστής δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές αν η GOOGLE είχε δεσμευτεί νομικά να μην συλλέγει τα δεδομένα των χρηστών όταν αυτοί περιηγούνταν σε ιδιωτική λειτουργία. 

Το δικαστήριο αναφέρθηκε στην πολιτική απορρήτου της GOOGLE και σε άλλες δηλώσεις που υποδηλώνουν περιορισμούς στο είδος των πληροφοριών που μπορεί να συλλέγει. Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε το 2020, φέρεται να περιλαμβάνει "εκατομμύρια" χρήστες της GOOGLE από το 2016. 

Αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής οι λεπτομέρειες του οικονομικού διακανονισμού, η αγωγή απαιτούσε αποζημίωση τουλάχιστον 5.000 δολαρίων ανά χρήστη για παραβιάσεις των ομοσπονδιακών νόμων περί υποκλοπών και της ιδιωτικής ζωής της Καλιφόρνιας.