Η Google προχωράει σε περικοπές στις θέσεις εργασίας

1 έτος πριν
Google building

Η μητρική εταιρεία Alphabet της Google περικόπτει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου το 6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, αναφέρεται σε εταιρικό email που εστάλη στους εργαζόμενους. Ο διευθύνων σύμβουλος Sundar Pichai δήλωσε ότι «λυπάται βαθύτατα» για τους υπαλλήλους που θα απολυθούν και ότι ήταν μια «δύσκολη απόφαση για να μας προετοιμάσει για το μέλλον». Οι απολύσεις θα γίνουν αισθητές σε παγκόσμιο επίπεδο και σε ολόκληρη την εταιρεία και ο Pichai δήλωσε ότι αναλαμβάνει «πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις που μας οδήγησαν εδώ».

Η Alphabet προχώρησε σε χιλιάδες προσλήψεις τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δραματικής ανάπτυξης όμως ο Pichai δηλώνει τώρα ότι οι προσλήψεις αφορούσαν «μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα από αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα». Τις τελευταίες εβδομάδες η Microsoft, η Amazon, η Meta και άλλες εταιρείες θέσπισαν εξίσου επώδυνες και δραματικές περικοπές θέσεων εργασίας λόγω των οικονομικών συνθηκών.

Η Google είναι η τελευταία από αυτές που προχώρησε σε περικοπές θέσεων εργασίας, εν μέρει χάρη στα ισχυρά τμήματα διαφημίσεων και υπολογιστικού νέφους. Ωστόσο, η εταιρεία σημείωσε πτώση των κερδών της κατά 27% το περασμένο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε εκείνο το σημείο, ο Pichai δήλωσε ότι η Alphabet θα μειώσει τα έξοδα και τις προσλήψεις. Ωστόσο, ακτιβιστές και αναλυτές ζήτησαν πιο επιθετικές περικοπές, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας είχε αυξηθεί κατά 20% από το 2017, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Pichai δήλωσε ότι ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν τουλάχιστον για τη χρονική διάρκεια κοινοποίησης της απόλυσης που φτάνει τις 60 ημέρες. Η Alphabet θα προσφέρει επίσης πακέτα αποζημίωσης που θα ξεκινούν από 16 εβδομάδες μισθού συν δύο εβδομάδες για κάθε επιπλέον έτος στη Google. Θα καταβάλει επίσης τα μπόνους του 2022 και τον υπόλοιπο χρόνο διακοπών, ενώ θα προσφέρει 6 μήνες υγειονομικής περίθαλψης, υπηρεσίες εύρεσης εργασίας και υποστήριξη σε θέματα μετανάστευσης για όσους επηρεάζονται.

Τις τελευταίες μόλις δύο εβδομάδες, η Microsoft, η Amazon και η Meta απέλυσαν 10.000, 18.000 και 11.000 υπαλλήλους αντίστοιχα. Η Google έχει περικόψει και άλλες δαπάνες το τελευταίο διάστημα, κλείνοντας το Stadia, ακυρώνοντας τους φορητούς υπολογιστές Pixelbook επόμενης γενιάς και άλλα. Σχεδιάζει να επικεντρωθεί ακόμη πιο έντονα στην τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι «ετοιμάζεται να μοιραστεί κάποιες εντελώς νέες εμπειρίες για τους χρήστες, τους προγραμματιστές και τις επιχειρήσεις».