Ο αντιπρόεδρος της GOOGLE, Prabhakar Raghavan, κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ότι η GOOGLE πλήρωσε 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 με σκοπό τη διατήρηση του status της ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης και την απόκτηση κίνησης, όπως αναφέρει το Bloomberg. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού πιθανότατα διοχετεύτηκε στην APPLE, την οποία η GOOGLE επιδοτεί εδώ και χρόνια με τεράστια ποσά για να παραμένει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε iPhone, iPad και Mac.
Ο Raghavan, ο οποίος κατέθεσε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αντιμονοπωλιακής αγωγής του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της εταιρείας, δήλωσε ότι τα έσοδα της GOOGLE από διαφημίσεις αναζήτησης ανήλθαν σε 146,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, γεγονός που θέτει το «έξοδο» των 26 δις. δολαρίων κάτω υπό νέο πρίσμα. Το στέλεχος της εταιρείας διευκρίνισε ότι το κόστος για την προεπιλεγμένη θέση ήταν το πιο δαπανηρό μέρος αυτού που πληρώνει η εταιρεία για την απόκτηση κίνησης. Ο Raghavan δεν ανέφερε πόσα από τα 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατευθύνθηκαν προς την APPLE.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC, εκτιμήσεις της εταιρείας παροχής επενδυτικών συμβουλών Bernstein υπολογίζουν ότι η GOOGLE θα μπορούσε να πληρώσει στην APPLE έως και 19 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για το προνόμιο της προεπιλεγμένης θέσης στις πλατφόρμες της εταιρείας.
Μια διαφάνεια που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο έδειξε ότι το 2014 η GOOGLE είχε έσοδα αναζήτησης 47 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πλήρωσε 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την προεπιλεγμένη θέση. Ο Raghavan κατέθεσε ότι οι συνολικές πληρωμές της GOOGLE για προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σχεδόν τετραπλασιάστηκαν από το 2014 έως το 2021, ενώ τα έσοδά της από διαφημίσεις αναζήτησης (περίπου) τριπλασιάστηκαν.
Η GOOGLE αντιτάχθηκε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει την ικανότητά της να διαπραγματεύεται μελλοντικές συμβάσεις. Ωστόσο, ο δικαστής Amit Mehta που επιβλέπει την υπόθεση διαφώνησε.
Τα νέα στοιχεία φέρνουν στο φως τα τεράστια ποσά που δαπανά η GOOGLE, ιδίως προς την APPLE, για να διατηρεί το μονοπώλιό της στις μηχανές αναζήτησης. Η υπόθεση συνεχίζεται και αναμένονται περισσότερες αποκαλύψεις για τις πρακτικές της GOOGLE στην αγορά αναζήτησης.