Η META αντιμέτωπη και πάλι με νομικές προκλήσεις για χρήση δεδομένων χρηστών σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης

2 μήνες πριν
meta EU

Η META αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις από 11 οργανώσεις προστασίας καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των προτεινόμενων αλλαγών στην πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι οποίες θα επέτρεπαν στην εταιρεία να χρησιμοποιεί τα δεδομένα των χρηστών για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση. Η ομάδα NOYB (None Of Your Business) καλεί τις εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων να λάβουν άμεσα μέτρα για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές, που τίθενται σε ισχύ στις 26 Ιουνίου, θα επιτρέψουν στη META να αξιοποιήσει ιδιωτικές αναρτήσεις, εικόνες και δεδομένα παρακολούθησης χρηστών για τη βελτίωση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Η NOYB έχει ήδη καταθέσει αρκετές προσφυγές εναντίον της META και άλλων τεχνολογικών κολοσσών, ισχυριζόμενη παραβιάσεις του κανονισμού GDPR της ΕΕ, ο οποίος προβλέπει πρόστιμα έως και 4% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών για τους παραβάτες. Η META υποστηρίζει ότι έχει έννομο συμφέρον να χρησιμοποιεί τα δεδομένα των χρηστών για την εκπαίδευση και ανάπτυξη μοντέλων δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και άλλων σχετικών εργαλείων, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να διαμοιραστούν σε τρίτους.

Ο Μαξ Σρεμς, ιδρυτής της NOYB, επισημαίνει ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έχει ήδη αποφανθεί από το 2021 ότι η META δεν έχει "έννομο συμφέρον" να παρακάμπτει το δικαίωμα προστασίας δεδομένων των χρηστών για διαφημιστικούς σκοπούς, και παρ' όλα αυτά η εταιρεία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει παρόμοια επιχειρήματα για την εκπαίδευση "απροσδιόριστης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης". Ο Σρεμς χαρακτηρίζει εξωφρενική τη μετάθεση της ευθύνης στους χρήστες και υπογραμμίζει ότι η META οφείλει να εξασφαλίζει τη συναίνεση για τη συμμετοχή, αντί να παρέχει μια κρυμμένη και παραπλανητική φόρμα εξαίρεσης.

Η NOYB έχει ζητήσει από τις αρχές προστασίας δεδομένων σε 10 ευρωπαϊκές χώρες να ξεκινήσουν επείγουσες διαδικασίες, καθώς οι αμφιλεγόμενες αλλαγές στους όρους χρήσης των πλατφορμών της META τίθενται σε ισχύ εντός λίγων ημερών.