Η META αποκαλύπτει το Quest 3 το οποίο κυκλοφορεί το Φθινόπωρο

10 μήνες πριν
META Quest 3

Εντελώς ξαφνικά, η META ανακοίνωσε το επόμενο VR σύστημα που ετοιμάζει, το Quest 3 VR, το διάδοχο δηλαδή του επιτυχημένου Quest 2.

Οι σημαντικότερες αναβαθμίσεις του Quest 3 επικεντρώνονται στη μικτή πραγματικότητα και την ποιότητα των γραφικών. Η META έδειξε ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του headset, να δείχνει στον χρήστη την εξωτερική άποψη στην εσωτερική οθόνη σε καλή ποιότητα και έγχρωμα, δύο αλλαγές που ζητούσαν επίμονα οι κάτοχοι του Quest 2 το οποίο περιοριζόταν σε ασπρόμαυρη εικόνα και με αρκετά pixels.

Δεδομένου ότι μπορείς να βλέπεις το περιβάλλον σου περιμετρικά, μπορείς ανά πάσα στιγμή να διατηρείς επαφή με την πραγματικότητα, να κινείσαι με αυτοπεποίθηση στο δωμάτιο χωρίς να πέφτεις πάνω σε έπιπλα, ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα.

Το Quest 3 διαθέτει επίσης αισθητήρα βάθους, κάτι που είναι εντελώς νέο για τη δημοφιλή σειρά VR headset της META. Ο αισθητήρας επιτρέπει στο headset να σαρώνει το δωμάτιο, σχεδιάζοντας αυτόματα το σχήμα και την απόσταση των τοίχων και των επιφανειών. Με αυτόν τον τρισδιάστατο χάρτη του περιβάλλοντός σου, δεν χρειάζεται να σχεδιάσεις χειροκίνητα ένα όριο φύλαξης, το οποίο ως γνωστόν παρέχει μια οπτική ένδειξη όταν φτάνεις κοντά στο να απομακρυνθείς από έναν ασφαλή χώρο παιχνιδιού.

Η λειτουργία χαρτογράφησης χώρου του αισθητήρα βάθους μπορεί να βοηθήσει τα παιχνίδια και τις εφαρμογές να εντοπίζουν αντικείμενα του πραγματικού κόσμου για αλληλεπίδραση. Επί του παρόντος, οι gamers πρέπει να σημειώνουν με κόπο τη θέση των τοίχων, των τραπεζιών, των καρεκλών και των ραφιών προκειμένου VR χαρακτήρες να διασχίσουν το δωμάτιο, μπάλες να αναπηδούν ρεαλιστικά ή να χρησιμοποιούν εφαρμογές που επιτρέπουν τη ζωγραφική σε εικονικό περιβάλλον.

Η χρονική στιγμή του teaser της META, λίγες ημέρες πριν από το Worldwide Developers Conference της Apple, δεν ήταν τυχαία μετά τις φήμες που θέλανε το πρώτο headset μικτής πραγματικότητας της Apple να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου WWDC 2023.

Παράλληλα, η META θέλει να υπενθυμίσει σε όλους ότι αυτή τη στιγμή είναι ο ηγέτης της μικτής πραγματικότητας με χρόνια βελτίωσης και πάνω από 500 παιχνίδια διαθέσιμα για την πλατφόρμα του Quest 2. Το Quest 3 θα είναι συμβατό και με αυτούς τους τίτλους ενώ πλέον θα πυροβολείς και θα σαρώνεις καλύτερα από ποτέ με τα νέα χειριστήρια αφής που δεν περιλαμβάνουν το χαρακτηριστικό δακτύλιο.

Το META Quest 3 θα είναι 40% λεπτότερο, αλλά θα προσφέρει διπλάσια απόδοση GPU από το Quest 2. Για μια ακόμη χρονιά, η META συνεργάζεται με τη Qualcomm προκειμένου να ενσωματώσει την τελευταία γενιά των νέων chipset της εταιρείας που προορίζονται για wearable συσκευές, με πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους προκατόχους του. Η META αναφέρει ότι αυτό θα οδηγήσει σε ομαλότερο gameplay, πιο γρήγορη απόκριση και αυξημένη πυκνότητα pixel σε παιχνίδια και εφαρμογές που θα ενημερωθούν για να επωφεληθούν από αυτές τις βελτιώσεις.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο διευθύνων σύμβουλος της META, Mark Zuckerberg, δήλωσε ότι θα διαθέτει καλύτερες οθόνες και ανάλυση, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Εικασίες αναφέρουν ότι το Quest 3 θα διαθέτει φακούς pancake, παρόμοιους με το Quest Pro το οποίο έχει όμως τη διπλάσια τιμή.

Πάντως το META Quest 3 θα πωλείται προς 500 δολάρια και θα κυκλοφορήσει αυτό το φθινόπωρο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στο META Connect στις 27 Σεπτεμβρίου 2023.

Η META ανακοίνωσε επίσης μείωση τιμής για το παλιό πλέον Quest 2. Το δημοφιλές VR headset της εταιρείας επιστρέφει στην αρχική του τιμή των 300 δολαρίων, μια μείωση δηλαδή 100 δολαρίων από το σημερινό κόστος, με έναρξη τις 4 Ιουνίου.