Η MICROSOFT σκέφτεται να επιτρέψει στους χρήστες να τερματίζουν κολλημένες εφαρμογές από τη taskbar των Windows 11

1 έτος πριν
Windows 11 taskbar

Από τις πιο απογοητευτικές καταστάσεις κατά την ενασχόλησή με τους υπολογιστές είναι να παγώνουν οι εφαρμογές και να αρνούνται να κλείσουν. Είναι ακόμη χειρότερο όταν στην περίπτωση των Windows, η Διαχείριση εργασιών (Task Manager) δεν ανοίγει. Όμως όπως όλα δείχνουν, μια μελλοντική έκδοση των Windows 11 μπορεί να επιτρέψει στους χρήστες να τερματίσουν αναγκαστικά οποιαδήποτε εφαρμογή μέσω της γραμμής εργασιών ή στα αγγλικά (taskbar). Ήδη όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα Windows Insider, δοκιμάζουν επί του παρόντος τη λειτουργία αυτή.

Το πρόγραμμα Windows Insider επιτρέπει στους χρήστες να δοκιμάζουν πειραματικά χαρακτηριστικά πριν η MICROSOFT τα προσθέσει στη σταθερή έκδοση των Windows και τα κάνει διαθέσιμα σε όλους. Το χαρακτηριστικό θα επιτρέψει τελικά στους χρήστες να τερματίζουν εφαρμογές απευθείας από τη γραμμή εργασιών, μια λειτουργία που στα Windows 11 θα ονομάζεται End Task.

Όταν επιλέγεις "Κλείσιμο παραθύρου" (Close Window) σε μια εφαρμογή στα Windows μέσα από την taskbar, το λειτουργικό αναλαμβάνει να σταματήσει την εκτέλεση της εφαρμογής άμεσα. Ενώ αυτό συνήθως γίνεται χωρίς προβλήματα, η εφαρμογή μπορεί μερικές φορές να αρνηθεί να κλείσει. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να αρχίσει να επιβραδύνει ή να παγώσει εντελώς ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα. Έτσι, οι χρήστες των Windows πασχίζουν με ένα νέο κουμπί "Τερματισμός εργασιών" ή πατώντας τον κλασσικό συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+Alt+Delete, προκειμένου να εντοπίσουν από τον task manager την εφαρμογή και να δοκιμάσουν να την κλείσουν, μια διαδικασία που δεν έχει πάντα ευτυχή αποτελέσματα.

Για την ώρα πάντως, η λειτουργία End Task μέσα από την taskbar δεν πραγματοποιεί την επιθυμητή ενέργεια αν την επιλέξεις. Αυτή η ανενεργή κατάσταση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι προγραμματιστές εξακολουθούν να τη βελτιώνουν ή θα μπορούσε ακόμη και να εγκαταλειφθεί, εάν αποτύχει να λειτουργήσει όπως σκοπεύει η MICROSOFT.

Το να επιτρέπεται σε αρχάριους χρήστες να σταματήσουν μια εφαρμογή σε επίπεδο συστήματος θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Το βίαιο κλείσιμο ενεργού λογισμικού μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως μη αποθηκευμένη εργασία, καταστροφή αρχείων ή αστάθεια του λειτουργικού συστήματος. Έτσι, η MICROSOFT ίσως θελήσει να αφήσει τη λειτουργία κρυφή ή απενεργοποιημένη από προεπιλογή, αν τελικά την εγκρίνει για δημόσια διάθεση.

Ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να μην κατανοούν τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί το αναγκαστικό κλείσιμο μιας εφαρμογής, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει ζημιά στη συσκευή τους ή στην εργασία τους.

Αν χρειαστείς βοήθεια πάντως, μη ξεχνας ότι μπορείς πάντα να απευθυνθείς στους Tech Experts που ξέρουν και τα πιο κρυφά μυστικά του laptop, του desktop και της all-in-one συσκευής σου.