Η NASA ανιχνεύει σήμα από το Voyager 2, δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή της επαφής

8 μήνες πριν
Voyager 2

Το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA εντόπισε σήμα από το Voyager 2 μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες σιωπής από το διαστρικό διαστημικό σκάφος. Μια σειρά επίγειων κεραιών, μέρος του Deep Space Network, κατέγραψε ένα φέρον σήμα από το Voyager 2, επιβεβαιώνοντας ότι το διαστημικό σκάφος εξακολουθεί να εκπέμπει.

Η NASA έχασε την επαφή με το Voyager 2, το οποίο ταξιδεύει σε απόσταση 12,3 δισεκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, στις 21 Ιουλίου 2023, αφού μια σειρά προγραμματισμένων εντολών προκάλεσε κατά λάθος στο σκάφος να στρέψει την κεραία του κατά 2 μοίρες μακριά από τη Γη. Αυτό το μικρό λάθος είχε μεγάλες συνέπειες και η NASA δήλωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να επικοινωνήσει με το σκάφος μέχρι τον Οκτώβριο, όταν ο δορυφόρος θα περάσει από ένα από τα συνήθη βήματα επανατοποθέτησης κεραίας.

Τώρα που οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το Voyager 2 εξακολουθεί να εκπέμπει, οι μηχανικοί θα προσπαθήσουν να στείλουν στο διαστημόπλοιο μια εντολή για να στρέψει την κεραία του πίσω προς τη Γη. Ωστόσο, η υπεύθυνη του προγράμματος Suzanne Dodd δήλωσε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξοι ότι αυτό το βήμα θα λειτουργήσει και θα προσπαθήσουν να στείλουν εντολές προς τα πάνω αρκετές φορές πριν από τον Οκτώβριο.

Ακόμη και αν το Voyager 2 δεν καταφέρει να αποκαταστήσει τις επικοινωνίες μέχρι το φθινόπωρο, οι μηχανικοί αναμένουν ότι θα συνεχίσει να κινείται στην προγραμματισμένη τροχιά του στην άκρη του ηλιακού συστήματος. Το Voyager 2 εισήλθε στο διαστρικό διάστημα τον Νοέμβριο του 2018 και παραμένει ένα από τα δύο μόνο αντικείμενα ανθρώπινης κατασκευής που έχουν λειτουργήσει ποτέ έξω από την ηλιόσφαιρα. Η κύρια αποστολή του ήταν να μελετήσει το εξωτερικό ηλιακό σύστημα και έχει καταγράψει την ανακάλυψη 16 νέων φεγγαριών, έξι νέων δακτυλίων και της "Μεγάλης Σκοτεινής κηλίδας" του Ποσειδώνα.

Το Voyager 2 μεταφέρει επίσης έναν χρυσό δίσκο που περιέχει φυσικούς ήχους, χαιρετισμούς σε 55 γλώσσες και μια επιλογή μουσικής. Το μπέρδεμα στις εντολές των μηχανικών της NASA του περασμένου μήνα σημαίνει ότι το Voyager 2 δεν είναι σε θέση να μεταδώσει δεδομένα πίσω στη Γη και προμηνύει το αναπόφευκτο τέλος του σκάφους σε περίπου τρία χρόνια από τώρα αν δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη. Εν τω μεταξύ, το Voyager 1, το αδελφό διαστημόπλοιο του Voyager 2, εξακολουθεί να εκπέμπει και να μεταδίδει δεδομένα από ένα ελαφρώς πιο απομακρυσμένο σημείο, 15 δισεκατομμύρια μίλια μακριά.