Η NVIDIA μπορεί τελικά να διόρθωσε το πρόβλημα με τα λιωμένα βύσματα τροφοδοσίας

9 μήνες πριν
NVIDIA rtx logo

Ο 12VHPWR connector που χρησιμοποιείται σε μερικές από τις καλύτερες κάρτες γραφικών της NVIDIA λειτουργεί καλά για τους περισσότερους χρήστες, αλλά όχι για όλους. Υπήρξαν αναφορές ότι ο σύνδεσμος έλιωνε μέσα στη θήκη, καθιστώντας την GPU άχρηστη.

Ωστόσο, η NVIDIA φαίνεται να έχει πάρει το μάθημά της από αυτή την εμπειρία αφού όπως φαίνεται, η Founders Edition της RTX 4070 δεν χρησιμοποιεί πλέον τη σύνδεση 12VHPWR. 

Όπως εντοπίστηκε από το Igor's Lab, ο νέος σύνδεσμος μοιάζει με τον 12VHPWR, αλλά υπάρχουν κάποιες μικρές αλλαγές. Αν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν με μια γρήγορη ματιά, μια πιο προσεκτική εξέταση αποκαλύπτει ότι η διαφορά έγκειται στα τέσσερα sense pins που βρίσκονται κάτω από τη θύρα των 12 ακίδων. Η προηγούμενη έκδοση είχε μετατόπιση 0,45 mm, αλλά η νέα προδιαγραφή του συνδετήρα (CEM 5.1) διαθέτει μετατόπιση 1,7 mm προς τα μέσα, με τις ακίδες να είναι απλώς μικρότερες.

Η PCI-SIG αναφέρεται στο νέο connector ως 12V-2×6, ο οποίος συμμορφώνεται με το πρότυπο ATX 3.1 και μπορεί πλέον να βρεθεί στην RTX 4070 Founders Edition, καθώς και σε ορισμένες κάρτες που κατασκευάζονται από τους συνεργάτες της NVIDIA όπως τη MSI RTX 4070 Gaming X Trio. Στην περίπτωση της MSI, ο connector αναφέρεται ως 12VHPWR H+, αλλά το Wccftech αναφέρει ότι υπάρχει και μια παραλλαγή H++.

Είναι λίγο περίεργο να βλέπουμε την ασυμφωνία στους connectors μεταξύ των GPU. Ποιος είναι ο νέος σχεδιασμός, είναι ο H+ ή ο H++; Κανείς δεν ξέρει, αλλά παρά την έλλειψη τυποποιημένων προδιαγραφών, ο connector ήδη παράγεται μαζικά από την Astron.

Ανεξάρτητα από την ονομασία, η νέα πρόταση θα μπορούσε ενδεχομένως να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες RTX 4090 από πέρυσι. Ως γνωστόν υπήρχαν περιπτώσεις που ο connector έλιωνε είτε στην πλευρά της GPU είτε στην πλευρά του PSU. Στη χειρότερη περίπτωση, το λιώσιμο συνέβη και στις δύο πλευρές. Φαίνεται ότι οι GPU έγιναν επιρρεπείς σε αυτό το πρόβλημα εάν ο σύνδεσμος δεν είχε τοποθετηθεί σωστά, αλλά λόγω του μεγέθους της GPU και του ίδιου του καλωδίου, είναι συχνά δύσκολο να το χωρέσεις μέσα στη θήκη χωρίς να το λυγίσεις - γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα.

Με αυτό το δεδομένο, το ζήτημα αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει άλλες GPU της NVIDIA με μικρότερες επιδόσεις. Η RTX 4080 χρησιμοποιεί τον ίδιο σύνδεσμο, όπως και η RTX 4070 Ti, αλλά όλες οι αναφορές μιλούσαν για προβλήματα με την RTX 4090 κάτι είναι λογικό από τη στιγμή που είναι η πιο ενεργοβόρα κάρτα από όλες. Θεωρητικά, όμως, όλες οι GPU της σειράς RTX 40 διατρέχουν κάποιο κίνδυνο αν δεν συνδεθούν σωστά.