Η QUALCOMM θέλει να αγοράσει -με βοήθεια- την ARM

1 έτος πριν
qualcomm

Η ARM αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τεχνολογικές εταιρείες αφού η αρχιτεκτονική των επεξεργαστών της για πολλούς είναι όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς της από την Nvidia με το ποσό των 40 δις. δολαρίων, η Ιαπωνική SOFTBANK στην οποία ανήκει η ARM, ψάχνει να βρει τη φόρμουλα για την πώληση του πολύτιμου περιουσιακού της στοιχείου. Η QUALCOMM, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές chipsets στον κόσμο, είναι ένας από ενδιαφερόμενους σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της εταιρείας, Christian Amon. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Amon αναφέρει ότι η εταιρεία του θα χρειαστεί βοήθεια για τη συγκεκριμένη εξαγορά, και γι’αυτό προτείνει τη σύσταση μιας κοινοπραξίας άμεσα ενδιαφερομένων εταιρειών.

Η λύση αυτή δεν προτείνεται μόνο για το μεγάλο ποσό εξαγοράς που είναι αναγκαίο αλλά κυρίως για να μην επαναληφθεί ο λόγος για τον οποίο δεν προχώρησε η συμφωνία με την NVIDIA. Κι’ αυτό διότι μετά από αρκετούς μήνες μετά την αρχική ανακοίνωση, η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ έκρινε ότι μια τέτοια εξαγορά θα δημιουργούσε μονοπώλιο στην αγορά. Όπως αναφέρει η QUALCOMM, η ARM διαθέτει πολύ ενδιαφέρουσες πατέντες, με την αρχιτεκτονική της να βρίσκεται πίσω όχι μόνο από σχεδόν όλα τα smartphones στον κόσμο αλλά σιγά σιγά και σε φορητούς υπολογιστές. Βέβαια εταιρείες όπως η APPLE, NVIDIA, ακόμα και η ίδια η QUALCOMM, έχουν συνεισφέρει με τη δική τους εργασία πάνω στην εξέλιξη των chipsets, με έμφαση όχι μόνο στις επιδόσεις αλλά και στην αυτονομία, ένας συνδυασμός που πλέον στην εποχή μας αποτελεί προτεραιότητα.

Για την ώρα πάντως δεν γνωρίζουμε αν η QUALCOMM έχει κάτι στα σκαριά ή απλά δημοσιοποιεί με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον της, προκειμένου να βρει συμμάχους προκειμένου να προχωρήσει σε κάποια πρόταση. Πάντως στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγεται και η INTEL, με το δικό της CEO, Pat Gelsinger, να έχει εκφράσει κατά το παρελθόν παρόμοιους προβληματισμούς.

Σε κάθε περίπτωση η SOFTBANK θα ήθελε να «ξεφορτωθεί» την ARM με το κατάλληλο αντίτιμο, με μια μεγάλη μερίδα ειδικών του χώρου να το προεξοφλούν ακόμα και μέσα στο 2022.