IFA 2023: Ανασκόπηση από την 3η μέρα στην έκθεση

8 μήνες πριν
IFA 2023 entrance

Η περιήγησή μας στην IFA 2023 και στους εκθεσιακούς χώρους των εταιρειών συνεχίστηκε και χθες 3η μέρα, όπου και πάλι ξεχωρίσαμε μερικές ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις.

ACER

Η αγορά των e-bikes (ηλεκτρικών ποδηλάτων ,ντε) ολοένα και μεγαλώνει, αποκτώντας νέα μέλη σε ότι αφορά τους κατασκευαστές, ακόμα και ονόματα που τα είχαμε συνηθίσει σε εντελώς διαφορετικές κατηγορίες. Η ACER είναι μία από αυτές τις εταιρείες, φέρνοντας στην IFA 2023 το ebii, το πρώτο της ηλεκτρικό ποδήλατο που ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες. Όπως μας εξήγησαν στελέχη της εταιρείας, το ebii δεν είναι ένα συνηθισμένο e-bike, αφού διαθέτει και χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης, για την ανάλυση των προτιμήσεων του αναβάτη. Επιπλέον η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει τον έλεγχο στις εναλλαγές ταχυτήτων ανάλογα με τις οδικές συνθήκες αλλά και τη μορφολογία του εδάφους.

Η μπαταρία βρίσκεται ενσωματωμένη στο πλαίσιο, με χωρητικότητα 460 Wh, προσφέροντας αυτονομία 110 χιλιομέτρων, και με την όλη διαδικασία φόρτισης να διαρκεί 2,5 ώρες. Δείχνοντας μάλιστα και την «καταγωγή» της, η ACER κάνει τη μπαταρία αποσπώμενη, και επιτρέποντας της να φορτίζει άλλες συσκευές. Αναμενόμενα η ACER συνοδεύει το ηλεκτρικό της ποδήλατο και με μια εφαρμογή για smartphones όπου από εκεί ο αναβάτης μπορεί να ελέγχει διάφορα δεδομένα όπως την κατάσταση της μπαταρίας, το που βρίσκεται το ποδήλατο αλλά και τη δυνατότητα να το κλειδώσει εξ’ αποστάσεως.

ECOFLOW

Γνωστή για τους φορητούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, η ECOFLOW κάνει το επόμενο λογικό βήμα, ανακοινώνοντας στην IFA 2023 μια λύση για αποθήκευση ενέργειας για τις ανάγκες ενός σπιτιού. Η λύση της ECOFLOW συνεργάζεται όπως μας εξήγησαν με συστήματα φωτοβολταϊκών τρίτων εταιρειών, όπου συλλαμβάνουν την ηλιακή ενέργεια, αποθηκεύοντάς την μετά στο νέο της προϊόν, το DELTA Pro Ultra. Η πρόταση της εταιρείας αποτελεί μια λύση εφεδρικής ενέργειας για όλο το σπίτι η οποία λειτουργεί επίσης ως λύση οικιακής ενέργειας, προσφέροντας στους ιδιοκτήτες σπιτιού εφεδρική ενέργεια και ανεξαρτησία ενέργειας. 

Στο μεγάλο εκθεσιακό χώρο της εταιρείας μπορέσαμε να δούμε από κοντά και το Wave 2, την πρόταση της εταιρείας στα φορητά κλιματιστικά, μία από τις κατηγορίες που πρόσφατα η ECOFLOW επεκτάθηκε. Σίγουρα το Wave 2 είναι πολύ πιο ακριβό από τις περισσότερες παραδοσιακές μονάδες κλιματισμού, αλλά έχει σοβαρή ψυκτική δύναμη για ένα φορητό κλιματιστικό ενώ μπορεί ακόμη και να λειτουργήσει ως θερμαντήρας τον χειμώνα.

Δίπλα του, η ECOFLOW είχε τοποθετημένο και το Glacier που αρχικά εντυπωσίαζε με το μέγεθός του. Αν όμως δούμε τι προσφέρει, το μέγεθος αυτό μπορεί να θεωρηθεί μικρό αφού σε 1 συσκευή συνδυάζει ψυγείο, καταψύκτη και παγομηχανή. Έτσι μπορείς να το πάρεις μαζί σου στις διακοπές ή σε άλλες ταξιδιωτικές εξορμήσεις, και να πιεις τα αγαπημένα σου ποτά όπως αν ήσουν σπίτι. Διαθέτει χωρητικότητα 38 λίτρα και αποσπώμενο διαχωριστικό που το χωρίζει σε δύο ζώνες με ανεξάρτητο έλεγχο θερμοκρασίας, από 10°C έως -25°C, ενώ μπορεί να παράγει 18 παγάκια σε μόλις 12 λεπτά.

FAIRPHONE

Ίσως έχει πάρει το αυτί σου το τελευταίο διάστημα την FAIRPHONE, μια εταιρεία που επιθυμεί να παρουσιάζει gadgets και κυρίως smartphones, στοχεύοντας στη δημιουργία βιώσιμων και επισκευάσιμων μοντέλων.

Η τελευταία -και σίγουρα καλύτερη- πρόταση της FAIRPHONE είναι το FAIRPHONE 5 το οποίο είδαμε στον εκθεσιακό χώρο της ομώνυμης εταιρείας. Μπροστά μας είχαμε την τελική έκδοση της συσκευής αλλά και μια άλλη έκδοση όπου βλέπαμε όλα τα εξαρτήματα που μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε μόνοι μας χωρίς να χρειάζεται κάποιον τεχνικό. Αυτά περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα κεντρικά συστήματα ενός smartphone όπως οθόνη, μπαταρία, κάμερες και το κεντρικό chipset. Αυτό αποτελεί υλοποίηση της Qualcomm και είναι το Snapdragon 778G με 8GB RAM και 256GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο. 

Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής βρίσκουμε OLED οθόνη 6,46”, υποστήριξη αδιαβροχοποίησης IP54 αλλά και κυκλοφορία ενημερώσεων για 10 ολόκληρα χρόνια όπως υπόσχεται η ομώνυμη εταιρεία. Το FAIRPHONE αναμένεται στην Ευρωπαϊκή αγορά στις 14 Σεπτεμβρίου σε τρία χρώματα (μαύρο, μπλε, και διαφανές), με τιμή €699.

URBANISTA 

Στην IFA είδαμε από κοντά και το URBANISTA Malibu είναι ένα νέο Bluetooth ηχείο, με μια διαφορά από τα υπόλοιπα αφού είναι το πρώτο της κατηγορίας του που φορτίζει με ηλιακή ενέργεια! Αναμενόμενα, μπορεί να φορτίζεται μόνο του χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε πηγή φωτός, είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους ενώ δεν λείπει και η οικολογική πινελιά αφού έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από ανακυκλωμένο πλαστικό και άλλα υλικά. Είναι πλήρως αδιάβροχο και ανθεκτικό στη σκόνη υποστηρίζοντας το πρότυπο αδιαβροχοποίησης IP67, ενώ μπορεί και επιπλέει καθιστώντας το ιδανικό για χρήση στην παραλία ή δίπλα στην πισίνα.

Το Malibu χρησιμοποιεί την τεχνολογία ηλιακών κυψελών Powerfoyle της URBANISTA για να φορτίζεται σχεδόν σε οποιοδήποτε επίπεδο φωτισμού. Αυτό σημαίνει ότι το ηχείο σπάνια ξεμένει από μπαταρία, κάτι που αποτελεί σύνηθες πρόβλημα με τις ασύρματες συσκευές. Συνοδεύεται επίσης από μια συνοδευτική εφαρμογή που διαθέτει προσαρμόσιμο EQ και ιστορικές ενδείξεις απόδοσης μπαταρίας, επιτρέποντάς σου να βλέπεις πόσο θα αντέξει η αυτονομία του με βάση την προηγούμενη χρήση του.

Στο χώρο της εταιρείας είδαμε ακόμα και παλαιότερες προτάσεις της εταιρείας στο χώρο που διαθέτουν την ίδια δυνατότητα ηλιακής φόρτισης. Μία από αυτές είναι τα πολύ στυλάτα over-the-ear ακουστικά Los Angeles, που όπως μας εξήγησαν, ενσωματώνει προηγούμενη σχετική τεχνολογία, με το Malibu να είναι πιο εξελιγμένο κάτι που έχει αντίκτυπο στη μεγαλύτερη αυτονομία.

CATALYST 

Στον ΓΕΡΜΑΝΟ γνωρίζουμε πολύ καλά την CATALYST αφού αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες στο χώρο των θηκών για gadgets. Στην IFA 2023, τα στελέχη της εταιρείας μας έδειξαν τις νέες τους δημιουργίες που στοχεύουν δύο προϊόντα της Apple, το Airtag και τα Airpods Pro 2. Στην πρώτη περίπτωση η CATALYST πιστεύει ότι το πολύ χρήσιμο Airtag μπορεί μέσω της θήκης της, να τοποθετηθεί και σε μέρη που μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο, αφού προσθέτει δυνατότητα αδιαβροχοποίησης αλλά και ειδικό αυτοκόλλητο ή βάση. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, το Airtag αποτελεί τη λύση της Apple για εύρεση των αντικειμένων στα οποία έχει τοποθετηθεί όπως κλειδιά, αυτοκίνητα, τηλεχειριστήρια κ.α.

Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας είναι οι ανθεκτικές θήκες που παρουσίασε για τα Airpods Pro 2. Υποστηρίζουν το πρότυπο IP68 κάτι που σημαίνει ότι τα αγαπημένα σου ακουστικά αντέχουν σε πτώση σε νερό ακόμα και σε βάθος 3 μέτρων, ενώ η θήκη κλειδώνει με έναν μηχανισμό που δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις. Μια άλλη έκδοση «λάμπει» στο σκοτάδι, κάνοντας πιο εύκολη την εύρεσή τους όταν δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός. Σε ερώτησή μας, τα στελέχη της CATALYST μας ανέφεραν ότι η θήκη τους δεν επηρεάζει τη λειτουργία της ασύρματης φόρτισης, ένα ακόμη πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Θέλεις περισσότερα νέα από IFA 2023; Διάβασε τη συνολική μας ανασκόπηση!